Mengenai Ubat, Jenis dan Fungsi Kelewatan Menstruasi

Ubat kelewatan haid dikatakan cukup berkesan dalam melambatkan haid. Walaupun normal, sebilangan wanita mungkin mahu menunda haid ketika mereka melakukan aktiviti tertentu atau harus menyelesaikan banyak pekerjaan penting.

Menstruasi adalah proses semula jadi bagi tubuh wanita untuk melepaskan telur yang tidak dibaja. Walau bagaimanapun, pada masa-masa tertentu, anda mungkin ingin tempoh anda ditangguhkan. Kerana jika ia berlaku, dikhuatiri haid boleh mengganggu aktiviti atau ibadah yang sedang anda jalani.

Untuk melambatkan haid, ada beberapa cara yang boleh dilakukan, termasuk bersenam lebih kerap dan menggunakan ubat-ubatan yang melambatkan haid.

Bilakah Dadah Kelewatan Menstruasi Digunakan?

Ubat kelewatan haid tidak hanya digunakan untuk tujuan ibadah atau percutian. Terdapat juga beberapa sebab lain yang membuat wanita perlu menggunakan ubat penangguhan haid, iaitu:

  • Gangguan haid, seperti haid yang berlebihan, menyakitkan, dan berlangsung lama.
  • Merancang bulan madu.
  • Ingin fokus dan menumpukan perhatian pada peperiksaan.
  • Keadaan perubatan tertentu yang boleh menyebabkan gejala teruk semasa haid, seperti endometriosis dan anemia.

Jenis Ubat Kelewatan Menstruasi

Terdapat 2 jenis ubat yang biasanya digunakan untuk melambatkan haid, iaitu:

Pil perancang keluarga

Jenis pil kawalan kelahiran yang biasa diresepkan oleh doktor untuk melambatkan haid adalah pil kawalan kelahiran. Sebilangan besar pil kawalan kelahiran terdiri daripada pil aktif dan pil kosong. Pil aktif mengandungi gabungan hormon estrogen dan progesteron yang dapat menekan kesuburan sambil melambatkan pendarahan haid.

Sementara itu, pil kosong (plasebo) digunakan untuk tempoh rehat dan untuk meneruskan kebiasaan minum ubat agar tidak dilupakan. Selain itu, pil ini juga memberi peluang pendarahan haid berlaku lagi kerana pemberhentian pengambilan hormon dari pil tersebut.

Sekiranya digunakan untuk mencegah kehamilan, pil kawalan kelahiran diambil satu pil sehari, setelah tempoh haid berakhir dan seterusnya.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan pil kawalan kelahiran sebagai ubat untuk melambatkan haid, maka pil kosong tidak diambil setelah pil aktif habis, tetapi teruskan dengan pil aktif dari penyediaan ubat seterusnya.

Norethisterone

Norethisterone adalah ubat yang mengandungi progesteron hormon tiruan. Biasanya, ubat ini digunakan untuk merawat gangguan haid. Walau bagaimanapun, untuk kes tertentu, doktor juga boleh menggunakan norethisterone sebagai ubat kelewatan haid.

Tahap penurunan hormon progesteron dalam badan adalah salah satu penyebab haid. Dengan menggunakan ubat ini, penurunan kadar hormon dapat dicegah, sehingga haid tertunda.

Doktor biasanya menetapkan norethisterone untuk digunakan 3 kali sehari, bermula dari 3-4 hari sebelum anggaran waktu haid. Setelah tidak menggunakannya, haid akan kembali normal dalam 2 atau 3 hari.

Adakah Menggunakan Ubat Kelewatan Menstruasi Selamat?

Pada dasarnya, penggunaan ubat untuk melambatkan haid tidak digalakkan, terutama tanpa alasan yang baik.

Ini kerana kedua-dua jenis ubat kelewatan haid boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, termasuk mual dan muntah, sakit kepala, sakit payudara, cirit-birit, perubahan mood, kenaikan berat badan, dan perubahan libido atau keinginan seksual.

Selain itu, tidak semua wanita dibenarkan menggunakan ubat ini. Ubat menunda haid tidak digalakkan digunakan oleh:

  • Ibu menyusu.
  • Wanita yang menggunakan ubat tertentu.
  • Pesakit dengan keadaan perubatan tertentu, seperti barah payudara, pendarahan vagina, strok, masalah jantung, gangguan pembekuan darah, gangguan buah pinggang, dan porfiria.

Oleh itu, anda tidak boleh menggunakan ubat ini tanpa nasihat doktor. Sekiranya perlu untuk menunda haid, anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan terlebih dahulu kepada doktor.

Setelah doktor menyatakan bahawa anda layak menggunakan ubat penangguhan tempoh, doktor akan menetapkan ubat penangguhan tempoh yang sesuai mengikut sejarah perubatan dan keadaan umum anda.