Jenis Kecederaan Lutut dan Langkah Rawatan

Kecederaan lutut boleh berlaku bila-bila masa dan di mana sahaja, sama ada akibat kejatuhan atau keadaan perubatan tertentu. Keadaan ini boleh menyukarkan penderita untuk berjalan, sehingga mengganggu aktiviti harian. Oleh itu, pengendalian segera dan tepat perlu dilakukan.

Lutut adalah salah satu batang pergerakan badan dan memainkan peranan penting dalam menyokong berat badan. Tidak dapat dibayangkan apabila lutut cedera dan fungsinya terganggu. Sudah tentu sangat menyakitkan bagi sesiapa yang mengalaminya.

Kecederaan lutut biasanya berlaku semasa bersukan, tetapi juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu yang dipengaruhi oleh usia. Rawatan untuk kecederaan lutut juga bergantung pada lokasi dan keparahan kecederaan lutut.

Apa Yang Berlaku Apabila Anda Cedera Lutut?

Lutut yang cedera boleh menyebabkan rasa sakit, lebam, atau bengkak. Ketiga-tiga perkara ini dapat muncul beberapa minit setelah seseorang mengalami kecederaan lutut.

Tisu saraf yang terjepit, anjakan atau patah tulang lutut, hingga air mata pada urat di lutut, adalah keadaan biasa yang menyebabkan kesakitan.

Kecederaan lutut yang berlaku secara tiba-tiba atau disebut kecederaan akut, boleh disebabkan oleh kesan langsung pada lutut, sama ada ketika jatuh atau terkena objek keras.

Apakah Jenis Kecederaan Lutut?

Lutut terdiri dari struktur yang kompleks, termasuk tulang, otot, dan jaringan ligamen. Berdasarkan tisu yang rosak, kecederaan lutut dibahagikan kepada beberapa jenis, termasuk:

1. Keseleo

Keseleo adalah kecederaan pada ligamen lutut. Ligamen adalah tisu penghubung yang berfungsi untuk menyatukan semua bahagian lutut. Berdasarkan tahap kerosakan ligamen, kecederaan lutut akibat keseleo terbahagi kepada tiga jenis, iaitu.

  • Keseleo gred 1: Ligamen di dalam lutut diregangkan dan menyebabkan kesakitan. Walau bagaimanapun, lutut masih stabil dan tidak ada air mata di ligamen.
  • Keseleo gred 2: Terdapat ketidakstabilan di lutut, kerana beberapa serat ligamen terkoyak
  • Keseleo gred 3: Terdapat lusuh teruk di ligamen.

2. Bursitis

Jenis kecederaan lutut yang lain adalah bursitis, iaitu keradangan akibat kerengsaan atau jangkitan kantung berisi cairan yang disebut bursa.

Bursa itu sendiri bertindak sebagai penyerap tekanan untuk mengurangkan geseran antara tisu-tisu yang membentuk lutut, seperti otot dan tendon di sekitar sendi. Terdapat dua bursae di lutut, di atas lutut dan di hujung tulang shinbibia atau tibia.

3. Kerosakan meniskus (air mata meniskal)

Meniskus adalah cakera rawan berbentuk sabit yang berfungsi untuk mengurangkan geseran.

Selain menjadi peredam, bahagian ini juga berfungsi sebagai bantal lembut untuk tulang paha atau tulang paha. Jenis kecederaan lutut ini boleh berlaku disebabkan oleh aktiviti yang berat atau akibat proses semula jadi dengan usia.

4. Otot lutut tegang

Ketegangan lutut berlaku apabila otot dan tendon di sekitar lutut cedera dengan lenturan terlalu dalam atau peregangan terlalu lebar. Selain menyebabkan kesakitan yang luar biasa, keadaan ini juga boleh menyebabkan gangguan fungsi dan kelenturan lutut.

5. Kehelan Kneecap

Kneecap atau patela boleh bergerak ke sisi lutut. Keadaan ini sering disebabkan oleh kecederaan akibat kemalangan atau sukan.

Walaupun boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, kehelan lutut tidak mengancam nyawa. Untuk mengatasinya, anda boleh berjumpa doktor dan melakukan fisioterapi.

6. Kehelan bersama

Perpindahan atau kehelan sendi mungkin berlaku, terutamanya apabila lutut mengalami hentakan kuat. Perlanggaran boleh berlaku semasa anda bersukan atau ketika anda mengalami kemalangan.

Jenis kecederaan lutut ini diketahui menyebabkan kerosakan teruk pada semua komponen yang membentuk lutut. Kerosakan juga boleh mempengaruhi sistem saraf dan saluran darah di lutut.

7. Patah lutut

Fraktur atau patah lutut biasanya merupakan akibat dari pukulan langsung ke tulang lutut. Contohnya, jatuh dengan kedudukan lutut terlebih dahulu. Fraktur juga boleh berlaku di tulang kering kerana tekanan mendadak pada lutut, terutama pada orang yang menderita osteoporosis.

Kecederaan lain yang boleh mempengaruhi lutut adalah sindrom kesakitan patellofemoral atau biasa dikenali sebagai penyakit lutut pelari dan chodromalacdia patela .

Penyebab kedua-dua jenis gangguan lutut ini adalah kerosakan berulang pada struktur lutut berdasarkan faktor genetik atau pergerakan yang salah semasa melakukan aktiviti.

Bagaimana kecederaan lutut dirawat?

Sekiranya anda mengalami kecederaan lutut, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sebagai langkah pertama dalam rawatan, iaitu:

  • Hentikan segera aktiviti fizikal yang sedang dilakukan dan rehatkan lutut yang cedera
  • Sejuk tekan lutut menggunakan air ais selama 20 minit untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak.
  • Berbaring dengan lutut lebih tinggi daripada badan anda.
  • Gunakan pembalut pada lutut yang cedera untuk mengelakkan kejutan yang terlalu banyak.

Sekiranya kecederaan yang anda alami teruk dan tidak sembuh, jangan ragu untuk memeriksa lutut anda oleh doktor. Doktor akan mencadangkan beberapa rawatan mengikut keadaan anda, seperti:

Meniscektomi

Prosedur rawatan ini dilakukan dengan membuang sebahagian rawan meniskus yang terdapat di sendi lutut. Meniskus adalah sekeping tulang rawan yang berfungsi untuk menyerap kejutan di antara hujung tulang.

Pemindahan meniskus

Proses pemindahan dilakukan untuk keadaan meniskus yang benar-benar rosak dan tidak lagi dapat diperbaiki. Meniskus biasanya berasal dari penderma yang sudah meninggal untuk diberikan kepada orang yang memerlukan.

Pecahan mikro

Mikrofaktur adalah prosedur pembedahan yang dilakukan untuk merawat kawasan kerosakan tulang rawan di sendi lutut. Prosedur ini akan merangsang badan untuk membentuk tulang rawan atau tulang rawan baru di lutut.

Fisioterapi

Kaedah ini bertujuan untuk meningkatkan mobiliti dan kekuatan lutut yang cedera. Ia juga digunakan untuk mengurangkan sakit dan kesakitan akibat kecederaan.

Kecederaan lutut boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa. Untuk mengurangkan risiko kecederaan, jangan membawa barang atau meletakkan terlalu banyak berat di lutut, memanaskan badan sebelum bersenam, dan memakai kasut yang selesa setiap kali anda melakukan aktiviti.

Sekiranya kecederaan lutut anda tidak sembuh atau menyebabkan kesakitan yang luar biasa dan membuat anda tidak dapat berjalan, berjumpa doktor dengan segera supaya rawatan yang sesuai dapat dilakukan.