6 Kebaikan Topeng Aloe Vera untuk Kesihatan Kulit dan Rambut

Kelebihan topeng lidah buaya untuk kecantikan tidak dapat dipertikaikan. Topeng dari bahan semula jadi diketahui bermanfaat untuk mengekalkan kulit dan rambut yang sihat. Manfaat ini pastinya tidak dapat dipisahkan dari pelbagai kandungan nutrisi di dalamnya.

Tumbuhan lidah buaya boleh diproses menjadi pelbagai bentuk dan salah satunya adalah topeng lidah buaya. Bukan hanya baik untuk kesihatan badan, topeng semula jadi ini juga telah lama digunakan untuk kecantikan, terutama kesihatan kulit dan rambut.

Pelbagai faedah ini diperoleh dari kandungan vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, magnesium, folat, dan kalsium. Bukan hanya itu, lidah buaya juga mengandungi antioksidan.

Manfaat Topeng Aloe Vera untuk Kulit dan Rambut

Kelebihan topeng lidah buaya untuk kecantikan sangat pelbagai. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Melegakan kulit yang terbakar matahari akibat sinar ultraviolet

Pendedahan kepada cahaya matahari langsung dan untuk waktu yang lama boleh menyebabkan kulit menjadi merah, lecet, atau tersentuh. Untuk mengatasi keadaan ini, anda boleh menggunakan topeng lidah buaya.

Sensasi penyejukan lidah buaya dapat menenangkan dan mempercepat proses penyembuhan kulit yang terbakar sinar matahari yang disebabkan oleh sinaran ultraviolet.

2. Melembapkan kulit

Kandungan vitamin A, vitamin C, dan vitamin E pada topeng lidah buaya dipercayai dapat melembapkan dan menghidrat kulit kering. Bukan hanya itu, kandungan antioksidan di dalamnya juga dipercayai dapat melindungi kulit dari kesan radikal bebas.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda juga boleh menggunakan pelembap kulit yang mengandungi lidah buaya setelah mandi.

3. Merawat jerawat

Lidah buaya mengandungi asid salisilat yang dapat membunuh bakteria penyebab jerawat dan merawat jerawat yang meradang. Kelebihan topeng lidah buaya ini akan lebih berkesan jika digunakan pada waktu pagi dan petang.

Namun, sebelum menggunakan topeng lidah buaya pada jerawat yang meradang, cubalah topeng pada kulit tangan anda terlebih dahulu. Ini kerana dalam kes yang jarang berlaku, menggunakan topeng lidah buaya sebenarnya boleh memperburuk keadaan kulit yang meradang.

4. Mengatasi kegatalan pada kulit

Beberapa penyakit kulit, seperti eksim, psoriasis, dan rosacea, boleh menjadikan kulit kering dan jengkel. Penyakit kulit ini dapat diatasi dengan menggunakan topeng lidah buaya pada kulit yang teriritasi, sehingga kulit menjadi lebih lembap dan gejalanya dapat mereda.

Manfaat ini disebabkan oleh asid lemak dan enzim bradykinin yang terdapat dalam lidah buaya. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda boleh menggunakan topeng lidah buaya pada kulit yang teriritasi sekurang-kurangnya dua kali sehari.

5. Melambatkan penuaan kulit pramatang

Bukan sahaja menjadikan kulit terbakar, pendedahan jangka panjang terhadap sinar ultraviolet juga dapat mempercepat penampilan tanda-tanda penuaan pada kulit. Ini kerana pendedahan cahaya ultraviolet dapat memecah kolagen dan merosakkan serat elastin pada lapisan kulit atau dermis yang paling dalam.

Menggunakan topeng lidah buaya dipercayai dapat meningkatkan penghasilan kolagen dan elastin pada kulit, sehingga dapat menyembunyikan kedutan, garis-garis halus, dan kulit kendur yang merupakan tanda penuaan dini pada kulit.

6. Mengekalkan rambut yang sihat

Selain baik untuk menjaga kulit yang sihat, topeng lidah buaya juga berguna untuk mengawal pengeluaran minyak berlebihan pada kulit kepala dan mencegah keguguran rambut.

Topeng lidah buaya juga diketahui dapat merawat kulit kepala gatal yang disebabkan oleh dermatitis seborrheic dan merangsang pertumbuhan rambut. Manfaat ini berasal dari kandungan vitamin A, vitamin B12, vitamin C, dan vitamin E di dalamnya.

Cara Membuat Topeng Aloe Vera

Berdasarkan keterangan di atas, topeng lidah buaya boleh digunakan sebagai kaedah mudah untuk merawat kulit dan rambut. Untuk mendapatkan pelbagai faedah ini, anda boleh membuat topeng lidah buaya sendiri di rumah. Inilah cara membuat topeng lidah buaya untuk wajah:

  • Sediakan lidah buaya dan basuh sehingga bersih.
  • Kupas lidah buaya dan ambil daging putih yang jernih.
  • Sapukan daging lidah buaya di wajah dan leher secara merata dan biarkan seketika sehingga menyerap ke dalam kulit.
  • Bersihkan dengan sabun dan air hingga bersih.

Selain menggunakan lidah buaya secara langsung, anda juga boleh mencampurkannya dengan beberapa bahan semula jadi, seperti madu, kayu manis, jus lemon, minyak kelapa, dan minyak pokok teh.

Sementara itu, topeng lidah buaya untuk rambut boleh digunakan dengan mengoleskannya secara menyeluruh ke rambut dan biarkan selama 30 minit. Selepas itu, syampu untuk menghilangkan gel lidah buaya dari rambut anda.

Secara umum, topeng lidah buaya selamat digunakan untuk orang yang mempunyai kulit normal. Elakkan menggunakan lidah buaya pada luka bakar yang teruk. Anda juga harus mengelakkan penggunaan lidah buaya jika anda mempunyai kulit sensitif.

Manfaat topeng lidah buaya untuk kesihatan kulit dan rambut cukup banyak. Namun, tidak semua orang sesuai menggunakan lidah buaya sebagai topeng untuk rawatan harian atau untuk merawat masalah kesihatan tertentu. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.