Punca Jerawat di Telinga dan Cara Mengatasinya

Jerawat di telinga boleh muncul pada beberapa orang. Walaupun tidak sekerap jerawat di muka atau leher, anda masih perlu mengetahui puncanya dan bagaimana menanganinya.

Jerawat di telinga biasanya muncul di telinga luar, iaitu auricle dan saluran telinga. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk remaja dan orang dewasa.

Punca Jerawat di Telinga

Jerawat di telinga boleh disebabkan oleh peningkatan pengeluaran minyak atau penumpukan sel-sel kulit mati atau bakteria di pori-pori kulit telinga luar.

Selain itu, faktor-faktor berikut juga boleh mencetuskan penampilan jerawat di telinga:

  • Ketidakseimbangan hormon, seperti akil baligh atau haid.
  • Penggunaan produk kosmetik atau produk penjagaan rambut yang menyentuh telinga dan mencetuskan reaksi keradangan.
  • Jangkitan bakteria di telinga yang biasanya berlaku kerana kecederaan atau kebiasaan kerap menyentuh atau menggaru telinga dengan jari yang kotor.

Tabiat menggunakanfon telinga ataufon kepala yang jarang dibersihkan juga boleh mencetuskan munculnya jerawat di telinga.

Cara Mengatasi Jerawat di Telinga

Sebenarnya jerawat di telinga boleh sembuh dan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, keadaan ini kadang-kadang menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit. Untuk mengatasinya, doktor boleh memberikan pilihan ubat berikut:

1. Vitamin ATopikal

Vitamin A topikal adalah ubat topikal yang mengandungi vitamin A dan sering digunakan untuk merawat jerawat ringan hingga sederhana. Satu pilihan adalah tretinoin. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk digunakan oleh wanita hamil.

2. Benzoil peroksida

Benzoyl peroksida adalah ubat yang sering digunakan dan berkesan untuk merawat jerawat, kerana mampu membunuh bakteria dan mengurangkan kadar minyak di kulit.Benzoyl peroksida boleh didapati dalam bentuk gel, losyen, krim, dan sabun.

3. Antibiotik

Sekiranya jerawat di telinga disebabkan oleh jangkitan bakteria dan keadaannya cukup teruk, doktor boleh menetapkan antibiotik, seperti:minocyclinedoxycycline, dantetrasiklin.

 4. Ubat sistemik

Salah satu ubat sistemik yang sering digunakan untuk merawat jerawat adalahisotretinoin. Ubat ini mengandungi vitamin A dan biasanya diberikan jika jerawat cukup parah. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh diambil semasa mengandung kerana boleh menyebabkan kecacatan pada janin.

Selain menggunakan ubat di atas, elakkan memerah jerawat di telinga kerana merengsakan kulit dan telinga, meninggalkan parut, memburukkan lagi keadaan jerawat, menyebabkan jerawat dijangkiti bakteria.

Walaupun beberapa ubat yang disebutkan di atas dapat diperoleh secara bebas tanpa preskripsi doktor, anda tetap disarankan untuk berjumpa doktor apabila anda mengalami jerawat di telinga, supaya rawatannya lebih selamat dan sesuai dengan keadaan anda.