Perkara yang Perlu Tahu mengenai Endoskopi Gastrik

Endoskopi gastrik atau teropong gastrik dilakukan untuk mengetahui keadaan perut dengan lebih jelas dan ketara. Pemeriksaan ini biasanya disarankan bagi anda yang sering mengalami pelbagai aduan yang berkaitan dengan penyakit gastrik, seperti pedih ulu hati yang berulang.

Prosedur ini dilakukan menggunakan endoskopi, yang merupakan instrumen berbentuk tiub dengan kamera di hujungnya. Tidak hanya berfungsi untuk mengambil gambar atau video, endoskopi gastrik juga dapat digunakan untuk mengambil tisu gastrik, sebagai sampel untuk pemeriksaan biopsi.

Tujuan Endoskopi Gastrik

Sebenarnya, tujuan utama endoskopi gastrik adalah untuk membantu doktor melihat keadaan di perut dan mengesan kelainan pada perut, seperti bisul, radang atau jangkitan pada perut, dan barah gastrik.

Sekiranya semasa endoskopi gastrik terdapat tanda-tanda barah, doktor boleh segera melakukan biopsi atau mengambil sampel tisu. Sampel tisu gastrik akan diperiksa di makmal untuk menentukan sama ada tisu itu barah, dan jenis barah apa di dalam tisu.

Penyediaan Endoskopi gastrik

Sebelum melakukan endoskopi gastrik, terdapat beberapa persiapan yang perlu dilakukan, termasuk:

Pemeriksaan sejarah kesihatan

Sebelum menjalani prosedur endoskopi, tentu saja, doktor juga akan meminta atau memeriksa sejarah perubatan lengkap anda. Bermula dari sejarah penyakit yang anda alami pada waktu itu atau pembedahan yang anda lalui, hingga riwayat penyakit dalam keluarga.

Pemeriksaan sejarah dadah

Semua maklumat mengenai kesihatan anda dan ubat-ubatan yang anda ambil akan mempengaruhi prosedur untuk endoskopi gastrik, terutama mengenai penggunaan ubat sebelumnya. Beritahu doktor anda jika anda alah terhadap sebarang ubat, atau jika anda mengambil ubat.

Puasa sebelum pembedahan

Secara amnya, doktor akan meminta anda berpuasa sekitar 6-12 jam sebelum menjalani pemeriksaan endoskopi. Ini perlu kerana perut mesti kosong semasa endoskopi dilakukan. Untuk memastikan ini, doktor mungkin akan memberi anda julap pada malam sebelumnya.

Prosedur Endoskopi gastrik

Setelah pelbagai persiapan dibuat, doktor akan memulakan prosedur endoskopi gastrik dengan memberi ubat penenang atau ubat bius. Anestetik biasanya diberikan dalam bentuk suntikan atau cecair yang disembur ke kerongkong melalui mulut.

Selepas anestesia, anda akan berasa lebih tenang, bahkan mungkin tidur. Tujuannya ialah apabila endoskopi dimasukkan melalui mulut ke perut anda, anda tidak akan merasa sakit.

Semasa prosedur ini, doktor akan memeriksa secara terperinci sama ada terdapat masalah di perut anda, sama ada luka, pendarahan, tanda-tanda jangkitan, atau pertumbuhan tisu yang tidak normal.

Keadaan rongga gastrik dan dinding gastrik akan dapat dilihat dengan jelas melalui gambar yang dirakam oleh kamera di hujung endoskop. Gambar ini dapat dirakam dalam bentuk foto atau video.

Hasil endoskopi gastrik akan menyokong hasil pemeriksaan lain, untuk menentukan diagnosis dan penyebab penyakit gastrik yang anda derita. Oleh itu, doktor dapat memberikan rawatan yang sesuai.

Secara amnya, endoskopi gastrik adalah pemeriksaan yang selamat. Selepas pemeriksaan, pesakit juga biasanya dibenarkan pulang pada hari yang sama.

Oleh itu, anda tidak perlu risau sekiranya doktor mengesyorkan pemeriksaan ini. Agar pemeriksaan berjalan dengan lancar dan hasilnya jelas, tanyakan kepada doktor anda mengenai persediaan apa yang perlu anda lakukan.