Cara Mengatasi Kelemumur Yang Berkesan

Penampilan kelemumur boleh mengganggu keselesaan dan keyakinan anda. sekarang, untuk mengatasinya, terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan. Ketahui pilihan apa kaedah berkesan mengatasi kelemumur.

Kelemumur akan muncul apabila terdapat pengelupasan sel kulit mati di kulit kepala. Salah satu keluhan yang akan muncul adalah penampilan serpihan putih pada rambut. Pelbagai faktor yang dapat meningkatkan risiko kelemumur termasuk kebersihan kulit kepala dan rambut yang buruk, kulit kepala kering, penggunaan produk penjagaan rambut yang tidak sesuai, dan jangkitan kulat.

Inilah Cara Mengatasi Kelemumur

Selain kepingan putih yang muncul di rambut, kelemumur juga dapat menyebabkan gatal pada kulit kepala. Gatal ini sering membuat penghidap tidak selesa dan akhirnya menggaru. Sekiranya tergores terlalu kerap atau terlalu keras, kulit kepala boleh sakit, berdarah, dan terdedah kepada jangkitan.

Oleh itu, sebelum masalah ini berlanjutan, lakukan cara berikut untuk mengatasi kelemumur:

1. Basuh rambut anda dengan kerap

Salah satu cara mengatasi kelemumur adalah dengan mencuci rambut dengan kerap, terutamanya jika anda mempunyai rambut berminyak. Dengan mencuci rambut dengan kerap, sel-sel kulit mati dan kotoran yang menempel pada kulit kepala dapat dikeluarkan.

Namun, jangan terlalu kerap mencuci rambut kerana kebiasaan ini dapat menghilangkan minyak semula jadi di rambut dan kulit kepala anda. Akibatnya, kulit kepala menjadi kering dan kelemumur akan bertambah teruk.

2. Gunakan syampu anti kelemumur

Untuk merawat kelemumur, anda boleh menggunakan syampu anti kelemumur. Syampu anti kelemumur biasanya mengandungi sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, dimethicone, cocamidopropyl betaine, zink pyrithione, ketokonazol, asid salisilik, selenium sulfida, natrium benzoat, metilkloroisotiazolinon, dan menthol.

Selain membersihkan dan melindungi kulit kepala dari kelemumur, kelemumur kering dan kelemumur basah, syampu anti kelemumur yang mengandungi pelbagai bahan di atas juga dapat melegakan sejumlah masalah rambut dan kulit kepala yang lain, termasuk kulit kepala dan rambut berminyak.

Menthol, yang biasanya terdapat dalam syampu anti kelemumur, juga berguna untuk menyegarkan kulit kepala dan mengurangkan rasa gatal. Sebenarnya, sejumlah kajian mendapati bahawa mentol dalam syampu anti kelemumur dapat meningkatkan aliran darah ke kulit kepala, sehingga bermanfaat bagi kesihatan kulit kepala secara keseluruhan.

3. Manfaatkan minyak pokok teh

Selain merawat jerawat, minyak pokok teh Ia juga boleh digunakan untuk merawat kelemumur. Minyak pokok teh mampu mengurangkan pertumbuhan kulat yang menyebabkan kelemumur dan mengurangkan gatal yang disebabkan.

Untuk memanfaatkan minyak pokok teh sebagai "penawar" kelemumur, anda boleh mencampurkan minyak pokok teh suci dengan syampu yang biasa digunakan. Cara lain adalah dengan menggunakan minyak minyak pokok teh suci yang telah dicampurkan dengan lidah buaya ke kulit kepala secara merata. Seterusnya, urut dengan lembut selama beberapa minit dan bilas hingga bersih.

Tetapi ingat, jika anda berminat menggunakannya, aplikasikannya terlebih dahulu minyak pokok trea ke kulit lengan dan tunggu reaksi dalam masa 24 jam. Sekiranya kulit di lengan kelihatan merah, anda tidak boleh menggunakan bahan ini kerana anda mungkin alah.

4. Sapukan minyak kelapa

Satu lagi ramuan yang juga dipercayai dapat meredakan kelemumur adalah minyak kelapa. Caranya, sapukan minyak kelapa ke kulit kepala, diamkan selama beberapa minit untuk memastikan minyak diserap ke rambut dan kulit kepala, kemudian basuh dan bilas hingga bersih sepenuhnya. Minyak kelapa dapat menjadikan kulit kepala lebih lembap, sehingga dapat mengatasi masalah kulit kepala kering dan kelemumur.

Sebagai tambahan kepada pelbagai cara mengatasi kelemumur di atas, anda juga boleh memanfaatkan cuka sari apel, minyak zaitun, lidah buaya, dan serbuk penaik untuk merawat kelemumur. Namun, jika kelemumur tidak hilang atau bertambah teruk, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.