Penyakit Gout - Gejala, penyebab dan rawatan

penyakit gout atau gout adalah sejenis arthritis yang berlaku kerana penumpukan kristal asid urik. Keadaan ini boleh berlaku pada sendi mana?walaupun, seperti dalam jari kaki, pergelangan kaki, lutut, dan paling kerap di hujung jari kaki.

Dalam keadaan normal, asid urik larut dalam darah dan dikeluarkan dalam air kencing. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, asid urik dapat menumpuk kerana tubuh menghasilkan jumlah asid urik yang berlebihan atau menghadapi masalah untuk menghilangkan asid urik yang berlebihan.

Tahap asid urik yang berlebihan dalam darah akan menyebabkan pembentukan kristal pada sendi. Kristal ini akan mencetuskan keradangan, sehingga penderita akan mengalami gejala sakit dan bengkak pada sendi, biasanya di kaki.

Selain sendi, kristal asid urik juga boleh terbentuk di buah pinggang dan saluran kencing. Keadaan ini boleh mengganggu fungsi buah pinggang atau menyebabkan batu karang atau batu saluran kencing.

Perlu diketahui, walaupun disebabkan oleh kadar asam urat yang tinggi dalam darah (hiperurisemia), tidak semua orang dengan hiperurisemia mengalami gout.

Sebab dan Gejala Gout

Gout disebabkan oleh penumpukan kristal asid urik pada sendi. Keadaan ini boleh berlaku kerana tubuh menghasilkan asid urik terlalu banyak atau fungsi ginjal dalam membuang asid urik tidak berfungsi dengan baik, sehingga menjadikan kadar asid urik dalam darah terlalu tinggi.

Gout umumnya dicirikan oleh penampilan kesakitan yang berlaku secara tiba-tiba dan berlangsung selama beberapa waktu. Sakit sendi juga sering mengalami kemerahan, bengkak, dan panas. Bahagian yang paling kerap terkena gout adalah kaki.

Gejala ini biasanya hanya berlaku pada satu sendi, tetapi juga boleh berlaku pada beberapa sendi pada masa yang sama, misalnya pada sendi dan jari.

Cara merawat dan mencegah gout

Rawatan gout bertujuan untuk menghilangkan gejala dan mencegah komplikasi dengan menurunkan kadar asid urik dalam darah.

Untuk melegakan simptom, pesakit boleh diberi ubat, seperti: colchicine, ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), atau kortikosteroid. Sementara itu, untuk mengelakkan komplikasi, pesakit boleh diberi ubat, seperti allopurinol atau probenecid.

Pencegahan gout juga perlu dilakukan dengan mengubah gaya hidup yang lebih sihat, seperti dengan berolahraga secara teratur, tidak minum alkohol berlebihan, dan makan makanan yang baik untuk penghidap gout.