5 Sukan Yang Boleh Mengecilkan Paha

Sbahagian besar wanitamengidam peha langsing untuk merasa lebih yakin dengan penampilannya. Untuk mendapatkannya sebenarnya tidak sukar, kerana terdapat pelbagai pilihan sukan yang dapat membantu mengurangkan paha.

Satu jenis gen yang disebut KLF14 mempunyai peranan penting dalam mengatur pembahagian lemak pada bahagian tubuh wanita.

Perbezaan varian gen KLF14 dalam tubuh setiap wanita dianggap juga menentukan bentuk badan wanita, misalnya, bentuk badan seperti pir yang serupa dengan ukuran paha yang lebih besar.

Namun, jangan risau. Dengan senaman fizikal dan diet yang betul, anda dapat mengurangkan lemak dan mengencangkan otot, termasuk bahagian paha. Dengan senaman fizikal dan diet yang betul, tubuh menjadi lebih sihat sehingga dapat meminimumkan risiko mendapat penyakit berbahaya.

Sukan Yang Boleh Mengecilkan Paha

Terdapat pelbagai pilihan sukan atau latihan fizikal yang dapat membantu mengurangkan peha. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Setinggan Tradisional

Setinggan tradisional adalah jenis setinggan yang paling asas dan boleh dilakukan di mana sahaja. Setinggan tradisional berguna untuk mengecilkan paha, serta menegangkan otot paha dalaman. Setinggan tradisional boleh dilakukan dengan menggunakan timbang, atau tidak.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan setinggan tradisional:

 • Cuba berdiri tegak dan rentangkan kaki anda ke paras bahu. Kemudian, hulurkan tangan anda di hadapan anda.
 • Tarik nafas dalam-dalam untuk menegangkan otot perut.
 • Bengkokkan kaki anda, turunkan badan anda dan perlahan-lahan tekan punggung anda ke belakang sehingga kelihatan seperti anda akan duduk.
 • Pastikan punggung dan bahu anda pegun. Kemudian tahan posisi ini sebentar, kemudian hembuskan perlahan.
 • Angkat badan anda perlahan-lahan ke kedudukan awal.

Adakah setinggan tradisional 3 set pengulangan 12-15. Sekiranya anda sudah biasa dengan latihan ini, cuba tambah berat dumbbells dalam tangan.

2. Jongkok Dinding

Jongkok dinding adalah salah satu jenis setinggan yang paling mudah, yang serupa dengan setinggan tradisional jadi ia sesuai untuk pemula. Latihan ini dapat membina kekuatan isometrik dan berfungsi otot quadriceps dan betis. Jongkok dinding boleh dipraktikkan dengan peringkat pergerakan berikut::

 • Letakkan punggung ke dinding.
 • Panjangkan kaki anda sejajar dengan bahu anda.
 • Turunkan badan seperti kedudukan setinggan tradisional sehingga lutut membentuk sudut 90 darjah. Pegang kedudukan ini selama 20-60 saat.
 • Pastikan punggung anda tetap di dinding.
 • Berdiri kembali ke kedudukan asal dengan perlahan.

Ulangi setinggan dinding 3-10 kali.

3. Tali Mencangkung

Tali adalah pergerakan asas yang dilakukan untuk balet. Apabila digabungkan dengan setinggan, Pergerakan ini dapat membantu mengaktifkan otot paha dalaman. Cara melakukan pergerakan hlmmenipusetinggan yang betul adalah:

 • Berdiri dengan kaki anda terbuka (sedikit lebih lebar dari bahu anda).
 • Pastikan jari kaki menghadap ke luar.
 • Angkat dan luruskan lengan di hadapan anda.
 • Jongkok perlahan sehingga lutut anda membentuk sudut 90 darjah, menjaga tangan anda dalam kedudukan.
 • Berdiri kembali pada kedudukan asal.

Ulangi pergerakan ini dan lakukan selama 1 minit.

4. Dua Ketiga Lompat Squat

Ini adalah latihan yang dapat memanfaatkan otot sepenuhnya untuk jangka masa pendek. Lompat setinggan menguatkan paha depan, paha belakang, pinggul, dan punggung. Ikuti langkah yang perlu dilakukan dua pertiga melompat setinggan di bawah ini:

 • Berdiri dengan kaki anda diregangkan pada paras bahu dan letakkan lengan anda di sisi anda.
 • Turunkan badan seperti kedudukan setinggan.
 • Apabila kedudukan badan hampir berjongkok, lompat sambil mengangkat kedua-dua lengan ke atas.
 • Semasa mendarat, letakkan badan seperti sebelumnya.

Adakah dua pertiga melompat setinggan 3 set dengan 20 pengulangan.

5. Paru-paru

Paru-paru juga merupakan senaman fizikal yang bermanfaat untuk menguatkan bahagian bawah badan, seperti paha, punggung, dan betis, sehingga pergerakan dapat membantu mengecilkan paha. Paru-paru mempunyai pergerakan berikut::

 • Berdiri dengan kaki selebar bahu.
 • Langkah satu kaki sedikit ke hadapan, turunkan badan anda sehingga lutut anda membentuk sudut 90 darjah. Tahan pergerakan ini selama beberapa saat, kemudian berdiri tegak.
 • Setelah satu pergerakan selesai, lakukan perkara yang sama untuk kaki yang lain.

Untuk mendapat manfaat daripada paru-paru, Sebaiknya lakukan 3 set pengulangan 10-12 pada setiap kaki.

Perkara Lain Yang Perlu Diperhatikan dalam Mengecilkan Paha

Selain melakukan latihan fizikal di atas, anda juga disarankan untuk melakukan senaman aerobik, sehingga paha anda dapat kelihatan lebih ramping dan kencang. Latihan aerobik yang boleh menjadi pilihan termasuk berlari, berjoging, atau berjalan pantas.

Latihan aerobik ini dapat dilakukan 3-4 kali seminggu, selama 20-45 minit setiap sesi. Sekiranya anda tidak mempunyai masa atau tidak mempunyai masa untuk bersenam, cubalah melakukan aktiviti tertentu yang juga dapat menguatkan otot paha anda.

Contohnya, semasa anda berada di pejabat, anda boleh naik dan turun menggunakan tangga dan bukannya menggunakan tangga lif. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda disarankan untuk mengimbangkannya dengan diet yang sihat dengan pengambilan nutrien yang seimbang.

Kemudian, jangan lupa minum air secukupnya agar badan sentiasa terhidrat.

Selain itu, jika anda tidak biasa dengan latihan pengencangan otot paha, berhati-hatilah dengan risiko kecederaan hamstring.

Terdapat pelbagai pilihan latihan fizikal dan sukan untuk mengurangkan paha. Namun, sebelum melakukan latihan fizikal dan sukan yang disebutkan di atas, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

Ini dilakukan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, terutamanya jika anda mengalami kecederaan atau menderita penyakit tertentu.