Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Keadaan Hipersensitiviti

Hipersensitiviti adalah keadaan di mana sistem kekebalan tubuh berlebihan terhadap objek atau bahan tertentu. Keadaan ini sangat biasa, tetapi juga boleh membawa maut sekiranya berulang kali atau tidak diubati dengan segera.

Pada asasnya, sistem imun berfungsi melindungi tubuh daripada bahan yang berpotensi membahayakan tubuh. Walau bagaimanapun, sistem ini kadangkala salah atau berlebihan terhadap bahan yang tidak berbahaya, menyebabkan kesan yang tidak diingini. Keadaan ini dipanggil hipersensitiviti.

Jenis Reaksi Hipersensitiviti

Secara umum, hipersensitiviti terbahagi kepada empat jenis, iaitu:

Tindak balas hipersensitiviti jenis 1

Hipersensitiviti jenis 1 sama dengan alergi dan dikenali sebagai reaksi hipersensitiviti jenis segera. Disebut 'cepat' kerana tindak balas badan muncul dalam masa kurang dari satu jam setelah terdedah kepada alergen.

Hipersensitiviti jenis 1 berlaku apabila antibodi imunoglobulin E (IgE) melepaskan histamin kimia apabila menemui alergen. Ini kemudian mencetuskan reaksi alergi ringan hingga teruk.

Alahan makanan, alahan ubat, dan reaksi terhadap sengatan lebah termasuk dalam hipersensitiviti jenis 1. Terdapat beberapa gejala hipersensitiviti jenis 1, termasuk:

  • Urtikaria atau gatal-gatal
  • Angioedema
  • Rhinitis
  • Asma
  • Anafilaksis

Tindak balas hipersensitiviti jenis 2

Jenis tindak balas hipersensitiviti kedua, juga dikenali sebagai reaksi hipersensitiviti sitotoksik, adalah keadaan di mana sel-sel badan normal secara tidak sengaja dimusnahkan oleh sistem imun tubuh sendiri. Reaksi ini melibatkan antibodi immunoglobulin G (IgG) atau immunoglobulin M (IgM).

Hipersensitiviti jenis 2 boleh menyebabkan keradangan dan kerosakan tisu. Contoh reaksi hipersensitiviti jenis ini adalah anemia hemolitik autoimun, penolakan pemindahan organ, dan penyakit Hashimoto.

Tindak balas hipersensitiviti hiper jenis 3

Jenis reaksi hipersensitiviti ini juga dikenali sebagai penyakit kompleks imun. Keadaan ini berlaku apabila antibodi dan antigen bergabung bersama di bahagian tubuh tertentu, seperti saluran darah di kulit, ginjal, dan sendi, menyebabkan keradangan atau kerosakan tempatan.

Reaksi hipersensitiviti jenis 3 biasanya muncul 4-10 hari selepas terdedah kepada antigen. Contoh penyakit yang berlaku akibat reaksi hipersensitiviti jenis 3 adalah lupus, glomerulonefritis, dan artritis reumatoid.

Tindak balas hipersensitiviti jenis 4

Reaksi hipersensitiviti jenis 4 disebut sebagai reaksi hipersensitiviti jenis tertunda, kerana ia berlangsung agak lama berbanding dengan jenis hipersensitiviti lain. Pada hipersensitiviti jenis 4, yang berperanan untuk menyebabkan reaksi alergi adalah sejenis sel darah putih yang disebut sel T.

Contoh hipersensitiviti jenis 4 adalah dermatitis kontak dan pelbagai bentuk reaksi hipersensitiviti akibat ubat.

Melihat jumlah reaksi hipersensitiviti yang boleh berlaku, rawatan yang dijalankan juga bergantung pada jenis reaksi yang dialami. Oleh itu, berjumpalah dengan doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan supaya anda mendapat rawatan dan rawatan yang betul.

Sekiranya perlu, doktor akan melakukan ujian alergi untuk mengetahui apa yang mencetuskan reaksi hipersensitiviti anda, sehingga langkah pencegahan dapat diambil.