Jangkitan Enoki Fungus Pencetus Listeria? Lihat Fakta Di Sini!

Baru-baru ini, masyarakat Indonesia dikejutkan dengan penarikan izin pengedaran cendawan enoki dari pasar. Rumor mengatakan bahawa pengambilan jamur ini boleh menyebabkan seseorang dijangkiti bakteriaListeria. Adakah berita ini benar?

cendawan enoki atauVelutipes Flammulina adalah salah satu cendawan yang telah lama digunakan sebagai ubat tradisional di China. Bentuk jamur yang menyerupai tauge dan berwarna putih kekuningan dipercayai dapat membantu menurunkan kadar gula darah dan tekanan darah.

Kandungan serat yang tinggi dalam cendawan enoki juga dapat mengikat kolesterol dalam usus dan mengurangi penyerapannya ke dalam darah, sehingga kadar kolesterol dalam tubuh tetap terjaga. Bukan itu sahaja, cendawan yang sering dijumpai dalam masakan Jepun dan Korea juga diketahui dapat mencegah pertumbuhan sel barah.

Fakta Mengenai Cendawan Enoki Menyebabkan Jangkitan Listeria

Berikutan amaran yang dikeluarkan oleh FDA (agensi pelesenan makanan dan ubat di Amerika Syarikat) dan CDC, Kementerian Pertanian Republik Indonesia mencabut izin pengedaran dan memberikan arahan kepada seluruh industri makanan untuk menghentikan pengedaran dan menarik kembali cendawan enoki sudah beredar di pasar.

Namun, tidak semua jenama cendawan enoki ditarik dari pasaran,Macam mana boleh jadi. Pengingat ini hanya untuk cendawan enoki yang dihasilkanGreen Co Ltddi Korea Selatan dan diedarkan oleh 3 syarikat, iaituMakanan Sun HongSyarikat., Co Cendawan Guan., danMakanan H&C, Syarikat.

Dalam penyelidikan mereka, FDA dan CDC menemui cendawan enoki dari pengeluarGreen Co Ltd tercemar dengan bakteriaListeria monocytogenes, yang merupakan bakteria yang menyebabkan listeria. Sehingga kini, terdapat 36 kes jangkitan listeria disebabkan cendawan enoki dari pengeluar ini dan 4 daripadanya mati.

BakteriaListeria monocytogenes boleh menjangkiti manusia melalui pelbagai cara, contohnya dari pengambilan sayur-sayuran dan daging mentah, susu yang tidak dipasteurisasi, dan makanan yang diproses tidak bersih.

Gejala yang timbul akibat jangkitan listeria berbeza-beza, mulai dari demam, menggigil, sakit otot, mual, dan cirit-birit. Dalam kes yang teruk, jangkitan ini dapat merebak ke sistem saraf, menyebabkan penderita mengalami sakit kepala, kekejangan leher, kehilangan keseimbangan, dan juga kejang.

Pada wanita hamil, jangkitan listeria dapat meningkatkan risiko bayi mati di rahim ataukelahiran mati, keguguran, kelahiran pramatang, atau jangkitan serius yang mengancam nyawa bayi selepas ia dilahirkan.

Petua Selamat Makan Cendawan Enoki

Sekiranya anda ingin makan cendawan enoki dan mendapat faedahnya, anda boleh memilih cendawan enoki jenama lain. Tidak digalakkan mengambil cendawan enoki yang dihasilkanGreen Co Ltd sama sekali, walaupun pembungkusannya masih bagus.

Untuk memproses cendawan enoki, basuh cendawan terlebih dahulu dengan bersih. Selepas itu, masak cendawan dengan cara yang anda suka, boleh direbus, tumis, atau digoreng. Pastikan memasaknya sehingga dimasak dengan sempurna, okey?

Basuh peralatan memasak yang digunakan untuk memproses cendawan enoki. Sekiranya perlu, anda boleh mencuci peralatan memasak menggunakan air panas sehingga tidak ada lagi kuman atau bakteria yang melekat di permukaan.

sekarangItulah fakta mengenai penarikan izin pengedaran cendawan enoki di Indonesia. Jadi mulai sekarang, selalu pastikan jenama cendawan enoki yang akan anda beli selamat untuk dimakan, okey? Di samping itu, gunakan kaedah pemprosesan cendawan enoki yang betul untuk mengelakkan bahaya jangkitan listeria.

Sekiranya anda mengalami gejala jangkitan listeria yang telah dijelaskan di atas setelah memakan jamur enoki, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.