Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Daging Tumbuh

Ramai orang mengadu tentang penampilan daging yang tumbuh di permukaan kulit kerana dianggap mengganggu penampilan. Anda tidak perlu risau, kerana daging yang tumbuh dapat dikeluarkan dengan pelbagai cara, termasuk ubat semula jadi.

Daging tumbuh di kulit atau tanda kulit Biasanya terdapat di kawasan lipatan kulit, seperti ketiak, pangkal paha, kelopak mata, leher, punggung atau dada. Daging yang tumbuh ini kecil dan mempunyai tekstur yang lembut. Walaupun umumnya tidak berbahaya, mereka boleh mengganggu dan tidak selesa, misalnya ketika menggosok perhiasan atau pakaian.

Ubat Semula jadi untuk Menanam Daging

Kadang kala, daging yang tumbuh di permukaan kulit tidak perlu dirawat kerana boleh keluar sendiri, atau sengaja ditinggalkan kerana dirasakan tidak mengganggu. Contohnya ketika daging tumbuh di kawasan tertutup.

Tetapi jika anda merasa terganggu, anda boleh mencuba beberapa bahan semula jadi berikut, yang dipercayai dapat menghilangkan daging yang tumbuh:

 • Kulit pisang

  Kulit pisang dipercayai dapat mengeringkan daging yang tumbuh di permukaan kulit anda. Ia sangat mudah. Cukup letakkan kulit pisang di atas daging yang tumbuh, kemudian tutup dengan pembalut dan biarkan semalaman. Lakukan ini setiap malam sehingga daging yang ditumbuhi hilang.

 • epal sider cuka

  Membuang daging yang tumbuh di kulit dengan cuka sari apel agak mudah. Celupkan kapas ke dalam mangkuk cuka sari apel, kemudian letakkan di atas daging yang telah tumbuh. Selepas itu, balut dengan pembalut selama 15-30 minit, kemudian bersihkan. Lakukan setiap hari selama 1-2 minggu, asid dari cuka sari apel akan melembutkan tisu daging yang tumbuh sehingga mudah dipisahkan dari kulit.

 • Bawang putih

  Bukan rahsia lagi bahawa bawang putih dipercayai mempunyai banyak manfaat, termasuk sebagai bahan penjagaan kulit semula jadi. Untuk menghilangkan daging yang tumbuh, anda boleh mengoleskan bawang putih yang dihancurkan ke permukaan kulit, kemudian menutupnya dengan pembalut semalaman dan mencuci kawasan tersebut dengan bersih pada waktu pagi. Ulangi sehingga daging tumbuh lebih kecil dan hilang.

 • minyak pokok teh (minyak pokok teh)

  Selain merawat jerawat, minyak pokok teh juga dipercayai dapat menghilangkan daging yang tumbuh. Untuk menggunakannya, basuh kawasan kulit di mana daging muncul, kemudian perlahan-lahan sapu minyak pokok teh dengan kapas. Selepas itu, balut dengan pembalut semalaman. Lakukan berulang kali sehingga daging tumbuh mengecut dan terlepas dari permukaan kulit.

 • Vitamin E

  Daging yang tumbuh mungkin timbul kerana proses penuaan. Kandungan antioksidan dalam vitamin E, yang juga mempunyai efek anti penuaan, diyakini dapat menjaga kulit agar tetap sihat dan bebas dari daging yang terlalu banyak. Anda hanya menggunakan vitamin E cair ke permukaan kulit yang bermasalah, kemudian lakukan urutan lembut di kawasan tersebut.

Merawat Parut Daging yang Tumbuh

Sekiranya kaedah dan ramuan semula jadi di atas tidak berfungsi, daging yang tumbuh mungkin perlu dikeluarkan melalui rawatan perubatan. Contohnya, cryotherapy, electrosurgery, ligase, atau pembedahan.

Perlu juga diperhatikan bahawa usaha membuang daging yang tumbuh boleh menyebabkan reaksi yang berbeza pada setiap orang. Antaranya ialah kerengsaan pada kulit, parut, dan parut yang berwarna merah atau bahkan menghitam.

Untuk mengelakkan jangkitan atau komplikasi akibat bekas luka dari tumbuh daging, anda boleh menggunakan antibiotik seperti yang disarankan oleh doktor anda. Anda juga boleh menggunakan lidah buaya, minyak kelapa, atau madu sebagai kaedah rawatan alternatif untuk merawat parut.

Anda boleh mencuba cara semula jadi di atas untuk menyingkirkan daging yang tumbuh di kulit. Walau bagaimanapun, jika kaedah ini tidak dapat membuang daging yang tumbuh di permukaan kulit anda, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.