Cegukan yang berterusan berubah menjadi bahaya

Hampir semua orang mengalami cegukan. Selalunya, keadaan ini berlaku secara tiba-tiba apabila anda makan terlalu cepat atau kenyang. Namun, jika cegukan berterusan, anda harus menyedari penyakit lain yang boleh mencetuskannya.

Sebilangan besar cegukan akan berhenti sendiri. Jarang cegukan dianggap sebagai keadaan perubatan yang serius. Cegukan adalah kesan penguncupan otot diafragma secara tiba-tiba. Bunyi yang berlaku semasa cegukan berlaku ketika pita suara ditutup semasa pengecutan otot.

Pelbagai Punca Cegukan

Secara umum, pencetus cegukan berkaitan dengan diet, seperti makan terlalu banyak, menelan udara sambil mengunyah permen karet, dan terlalu banyak minum minuman ringan. Cegukan juga dapat disebabkan oleh perubahan cuaca, tekanan, atau terlalu gembira.

Walau bagaimanapun, cegukan berterusan yang berlangsung lebih dari dua hari, harus segera dicari untuk tujuannya. Selalunya penyebab cegukan berterusan tidak diketahui dengan jelas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang diketahui adalah kemungkinan penyebabnya, seperti kerengsaan gendang telinga kerana objek asing, sakit tekak, pembesaran kelenjar tiroid, tumor atau sista di kerongkong, kehamilan, hernia hiatal, gangguan elektrolit, dan refluks asid ke dalam esofagus.penyakit refluks gastroesophageal/ GERD).

Keadaan penyakit kronik seperti diabetes, penyakit Parkinson, kegagalan buah pinggang, kanser dan kesan sampingan kemoterapi juga boleh menjadi faktor penyumbang kepada cegukan berterusan. Selain itu, cegukan seperti ini boleh disebabkan oleh gangguan sistem saraf pusat, menyebabkan badan tidak dapat mengawal cegukan.

Jenis prosedur perubatan tertentu juga boleh menyebabkan cegukan berterusan, seperti penggunaan kateter pada otot jantung, prosedur bronkoskopi pada paru-paru, dan prosedur trakeostomi pada leher. Sebenarnya, gaya hidup yang tidak sihat termasuk pengambilan minuman beralkohol dan merokok yang berlebihan juga boleh mencetuskan cegukan berterusan.

Cara Mengatasi Cegukan

Secara amnya, cegukan dapat dirawat di rumah dengan cara mudah seperti menahan nafas sebentar, minum air dengan cepat, berkumur, atau menghisap lemon. Di samping itu, ada juga cara mudah untuk menghentikan cegukan, seperti bernafas di dalam beg kertas, merasakan cuka, menarik lutut ke arah dada anda dan melihat ke bawah sehingga dada anda terasa mampatan.

Segera berjumpa doktor sekiranya cegukan berterusan lebih dari tiga jam. Terdapat beberapa pilihan rawatan yang boleh dilakukan. Sebagai contoh, bagi orang yang mempunyai penyakit asid perut yang mengalami cegukan berterusan, doktor boleh memberi ubat untuk mengurangkan pengeluaran asid perut.

Di samping itu, terdapat juga keadaan yang cukup teruk dan kronik, doktor akan memberikan ubat seperti chlorpromazine, haloperidol, ubat anticonvulsant asid valproic, phenytoin, dan carbamazepine, atau metoclopramide ubat antiemetik.

Sekiranya rawatan ini tidak berjaya, doktor anda mungkin mengesyorkan suntikan anestetik tempatan ke saraf antara leher dan dada anda. Pilihan rawatan seterusnya adalah penempatan alat implan untuk memberi rangsangan elektrik ringan ke saraf untuk menghentikan cegukan secara berterusan.

Cegukan biasanya merupakan reaksi badan yang tidak berbahaya dan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, cegukan berterusan harus mendapat perhatian segera. Segera berjumpa doktor sekiranya berlaku berlarutan.