Perjalanan Fasa Demam Denggi yang Penting untuk Tahu

Demam denggi berdarah (DHF) mempunyai 3 fasa, iaitu fasa demam, kritikal, dan pemulihan. Ketiga-tiga fasa demam denggi ini sangat penting untuk difahami agar rawatan yang optimum dapat dijalankan.

Virus denggi menjangkiti manusia melalui gigitan nyamuk betina Aedes aegypti dan Aedes Albopictus. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, demam denggi boleh menyebabkan pendarahan yang boleh menyebabkan kejutan dan kematian.

Fasa-Fasa Demam Berdarah Denggi

Pesakit demam berdarah denggi biasanya akan mengalami 3 fasa, mulai dari gejala yang muncul untuk pertama kalinya hingga pemulihan. Berikut adalah tiga fasa demam denggi:

fasa demam (ffasa ebrile)

Pada fasa ini, pesakit akan mengalami demam tinggi hingga 40º Celsius yang berlangsung selama 2-7 hari. Di samping itu, pesakit juga akan mengalami beberapa gejala lain, seperti mual, muntah, sakit kepala, sakit tekak, bintik-bintik kemerahan muncul pada kulit, dan sakit otot, tulang, dan sendi.

Pada fasa ini, doktor akan memantau jumlah platelet (platelet), kerana jumlah platelet biasanya menurun dengan cepat hingga kurang dari 100,000 / microliter darah. Penurunan jumlah platelet ini berlaku dalam masa yang singkat, iaitu 2-3 hari.

fasa kritikal (cfasa kritikal)

Setelah melalui fasa demam, banyak pesakit merasakan bahawa mereka telah pulih ketika suhu badan mereka mulai menurun. Sebenarnya, ini adalah fasa demam denggi yang paling berbahaya, kerana kemungkinan pendarahan dan kebocoran plasma darah akan terjadi yang akan menyebabkan kejutan dan berpotensi mengancam nyawa.

Fasa kritikal boleh berlaku 3-7 hari selepas demam dan berlangsung selama 24-48 jam. Pada fasa ini, cairan tubuh pesakit mesti dipantau dengan teliti. Pesakit tidak boleh mengalami dehidrasi atau cecair berlebihan.

Dalam beberapa kes, pesakit mungkin mengalami kejutan atau penurunan tekanan darah yang drastik, serta pendarahan ke kulit, hidung, dan gusi. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan kematian.

Fasa hlmpemulihan (rfasa pemulihan)

Setelah melalui fasa kritikal, pesakit akan memasuki fasa pemulihan. Fasa ini akan berlaku 48-72 jam selepas fasa kritikal.

Pada fasa ini, cairan yang keluar dari saluran darah akan masuk kembali ke saluran darah. Oleh itu, sangat penting untuk memastikan cecair yang masuk tidak berlebihan. Cecair yang berlebihan di saluran darah boleh menyebabkan kematian akibat kegagalan jantung dan edema paru.

Tahap platelet akan meningkat dengan cepat sehingga mencapai angka sekitar 150.000 / mikroliter darah, sehingga kemudian kembali ke tahap normal.

Dalam rawatan DHF, sebenarnya tidak ada rawatan khusus yang dapat diberikan. Pesakit hanya disarankan untuk banyak berehat dan minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Sekiranya perlu, doktor akan memberikan cecair melalui IV. Selain itu, doktor juga akan memberikan ubat penurun demam untuk menghilangkan demam.

Semasa fasa demam denggi di atas, keadaan pesakit mesti terus dipantau. Sekiranya terdapat aduan dalam bentuk sesak nafas, peluh sejuk, atau pendarahan berlaku, segera pergi ke bilik kecemasan di hospital terdekat.