Pelbagai Gejala Jangkitan Virus Corona dari Ringan hingga Parah

Gejala jangkitan virus Corona terbahagi kepada 3 kategori, iaitu ringan, sederhana, dan teruk. Setiap pesakit dengan jangkitan virus Corona dapat mengalami gejala yang berbeza bergantung pada usia, sistem kekebalan tubuh, dan keadaan kesihatan secara keseluruhan.

Jangkitan virus korona boleh menyebabkan gejala yang sangat pelbagai. Kebanyakan orang dengan COVID-19 mengalami gejala ringan. Sebenarnya, ada orang yang dijangkiti virus ini tetapi tidak menunjukkan sebarang gejala, atau dikenali sebagai Orang Tanpa Gejala (OTG).

Namun, dalam sekumpulan orang, terutama orang tua (tua) dan orang dengan sistem imun yang lemah, gejala jangkitan virus Corona cukup parah sehingga boleh mengancam nyawa.

Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan virus Corona, sama ada ringan atau teruk, dan memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah ini sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

 • Ujian Cepat Antibodi
 • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
 • PCR

Orang yang mengalami gejala ringan dari jangkitan virus Corona dapat menjalani pengasingan diri di rumah, sementara orang yang mengalami gejala sederhana hingga parah perlu menjalani perawatan dan pemantauan dekat di hospital.

Kategori Gejala Jangkitan Virus Corona

Gejala COVID-19 biasanya muncul 2-14 hari selepas virus Corona memasuki tubuh. Berdasarkan keparahannya, gejala jangkitan virus Corona terbahagi kepada 3 kategori, iaitu:

Gejala jangkitan virus Corona ringan

Gejala jangkitan virus Corona ringan menyerupai gejala selesema, seperti demam, batuk kering, mudah merasa letih, dan cegukan. Kadang-kadang, gejala ini disertai dengan sakit tekak, hidung berair, atau sakit kepala.

Ciri khas gejala jangkitan virus Corona ringan adalah ketiadaan sesak nafas atau gangguan pernafasan yang teruk. Gejala-gejala ini juga biasanya mereda atau bertambah baik dalam masa 7-10 hari.

Gejala jangkitan Corona sederhana

Gejala jangkitan virus Corona berada dalam kategori sederhana jika terdapat gejala batuk atau demam, tetapi lebih parah daripada gejala jangkitan virus Corona ringan. Batuk yang dirasakan oleh pesakit dengan jangkitan virus Corona kategori sederhana juga dapat bertahan lebih lama.

Di samping itu, gejala jangkitan virus Corona kategori sederhana juga boleh disertai dengan beberapa gejala lain, seperti:

 • Sesak nafas atau sesak nafas semasa melakukan aktiviti, misalnya ketika bersenam atau menaiki tangga
 • Cirit-birit
 • Pening dan muntah
 • Sakit kepala
 • mulut kering
 • Sakit dan sakit badan
 • Selera makan berkurang
 • Gangguan bau (anosmia)

Pada peringkat ini, orang-orang dengan COVID-19 mungkin masih dapat melakukan pelbagai aktiviti, seperti menyiapkan makanan atau membuat tempat tidur mereka. Cuma, tubuhnya akan lebih mudah merasa lemah selepas melakukan aktiviti tersebut.

Gejala kategori jangkitan virus Corona sederhana biasanya bertahan lebih lama daripada gejala jangkitan virus Corona kategori ringan, iaitu sekitar 7-14 hari.

Anda boleh berjumpa doktor melalui perkhidmatan ini telemedicine untuk mendapatkan nasihat mengenai ubat-ubatan yang boleh diambil untuk menghilangkan gejala. Sekiranya gejala jangkitan yang anda rasakan semakin teruk, segera hubungi hospital terdekat.

Gejala jangkitan Corona yang teruk atau teruk

Gejala COVID-19 yang teruk biasanya menyerupai jangkitan paru-paru atau radang paru-paru, yang dicirikan oleh sesak nafas yang teruk yang menyukarkan penderita untuk bergerak dan bercakap. Selain itu, sesak nafas juga boleh berlaku walaupun pesakit hanya melakukan aktiviti ringan atau ketika rehat.

Sekiranya tidak segera dirawat, penderita COVID-19 dengan gejala yang teruk berisiko tinggi mengalami komplikasi berbahaya, seperti kegagalan pernafasan, hipoksia atau kekurangan oksigen, dan kejutan.

Selain sesak nafas yang sangat teruk, orang yang mengalami gejala jangkitan virus Corona yang teruk akan mengalami gejala berikut:

 • Demam tinggi yang berterusan selama lebih dari 7 hari
 • Sakit dada
 • Bibir, kulit, dan wajah kelihatan kebiruan
 • Kulit pucat dan peluh sejuk
 • Bingung tiba-tiba
 • Berdebar dada
 • Pening atau sakit kepala yang teruk

Gejala jangkitan virus Corona yang teruk lebih kerap berlaku pada pesakit yang berumur atau mempunyai komorbiditi, seperti:

 • Penyakit paru-paru kronik, seperti asma dan COPD
 • Masalah jantung, seperti penyakit jantung koronari dan kegagalan jantung
 • Sistem imun yang lemah, misalnya disebabkan oleh HIV / AIDS, barah, diabetes, atau kesan sampingan ubat-ubatan seperti kemoterapi
 • Obesiti
 • Kerosakan atau gangguan fungsi organ, seperti buah pinggang atau hati

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, gejala yang teruk juga berlaku pada pesakit dengan COVID-19 yang masih muda dan tidak mempunyai keadaan perubatan serius sebelumnya.

Pesakit dengan COVID-19 dengan gejala yang teruk, sederhana, atau ringan, serta orang yang dijangkiti virus Corona tetapi tidak mempunyai gejala masih boleh menyebarkan virus Corona kepada orang lain.

Oleh itu, untuk mencegah penularan dan mengurangkan risiko terkena virus Corona, ingatlah untuk selalu melaksanakan langkah pencegahan COVID-19 dengan rajin mencuci tangan, menjaga jarak minimum 1 meter ketika berinteraksi dengan orang lain, memakai topeng, dan menerapkan gaya hidup yang sihat termasuk melalui fasa baru normal.

Anda juga harus sedar akan munculnya gejala jangkitan virus Corona sehingga anda dapat segera mengasingkan diri dan mendapatkan bantuan perubatan jika anda mengalami gejala yang teruk.

Manfaatkan kemudahannya telemedicine, seperti aplikasi ALODOKTER, untuk berbual terus dengan doktor mengenai COVID-19 dan buat temu janji dengan doktor di hospital jika anda benar-benar memerlukan rawatan segera.