Ketahui Jenis Pemanis Buatan dan Kesannya Terhadap Kesihatan

Bermula dari banyak penyakit yang timbul kerana pengambilan gula yang berlebihan, pemanis buatan dijadikan sebagai alternatif untuk gula. Walaupun mengandungi lebih sedikit kalori, pemanis buatan ini juga berpotensi menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan.

Pemanis buatan adalah pengganti gula yang dihasilkan melalui proses kimia. Pemanis buatan dianggap mempunyai kemanisan yang lebih tinggi daripada pemanis biasa atau gula.

Pelbagai Jenis Pemanis Buatan

Terdapat beberapa jenis pemanis buatan yang sering digunakan dalam produk makanan dan minuman, iaitu:

1. Aspartame

Aspartame biasanya digunakan sebagai pemanis dalam permen karet, bijirin sarapan pagi, gelatin, dan minuman berkarbonat. Pemanis tiruan ini 220 kali lebih manis daripada gula. Aspartame mengandungi asid amino, asid aspartik, fenilalanin, dan sejumlah kecil etanol.

2. Saccharin

Rasa manis yang dihasilkan oleh sakarin adalah 300-400 kali lebih kuat daripada gula. Penggunaan sakarin dalam satu hidangan untuk makanan yang diproses tidak boleh melebihi 30 mg. Bagi minuman, minuman ini tidak boleh melebihi 4 mg / 10 ml cecair.

3. Sukrosa

Sucralose dihasilkan dari sukrosa yang mempunyai rasa manis 600 kali lebih kuat daripada gula. Bahan ini biasa digunakan dalam produk makanan bakar atau goreng. Pengambilan sukralosa harian yang ideal adalah 5 mg / kg berat badan.

4. Kalium Acesulfame

Bahan ini sangat stabil pada suhu tinggi dan larut dengan mudah, menjadikannya sesuai untuk digunakan dalam banyak produk makanan. Had penggunaan harian yang disyorkan untuk kalium acesulfame ialah 15 mg / kg berat badan.

5. Neotam

Pemanis buatan ini banyak digunakan dalam makanan berkalori rendah. Secara kimia, kandungannya hampir sama dengan aspartam, tetapi rasanya 40 kali lebih manis daripada aspartam. Berbanding dengan gula halus, tahap manis neotam adalah sehingga 8,000 kali lebih tinggi. Neotam boleh diambil sehingga 18mg / kg berat badan dalam sehari.

Kesan Pemanis Buatan Terhadap Kesihatan

Secara amnya, pemanis buatan agak selamat untuk dimakan, asalkan tidak melebihi had pengambilan harian. Walau bagaimanapun, terdapat tuduhan bahawa pemanis buatan boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan pada sesetengah orang.

Penggunaan sakarin jangka panjang dikhuatiri akan mencetuskan barah. Selain itu, penggunaan aspartam juga dapat menyebabkan reaksi alergi pada beberapa orang, yang dicirikan oleh sakit kepala, kesukaran bernafas, ruam kulit, dan cirit-birit.

Bukan hanya sakarin dan aspartam, pemanis buatan lain juga disyaki menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti meningkatkan risiko penyakit buah pinggang, diabetes, dan rongga. Walau bagaimanapun, semua kesan sampingan ini belum terbukti, jadi ia masih perlu disiasat lebih lanjut.

Terdapat syarat-syarat tertentu yang tidak dibenarkan memakan pemanis buatan, iaitu fenilketonuria. Gangguan genetik yang jarang berlaku ini menjadikan tubuh penghidap tidak dapat memecah fenilalanin. Bahan ini terdapat dalam beberapa pemanis buatan, seperti aspartam dan neotam.

Pemanis buatan harus dimakan dengan cara yang terhad untuk mengelakkan kesan buruk. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan khas, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda mengenai peraturan dan had selamat penggunaan pemanis tiruan. Begitu juga dengan kanak-kanak dan wanita hamil, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan pemanis tiruan.