Jarang Diketahui, Inilah 5 Manfaat Lilin Lebah untuk Kesihatan

Bukan hanya digunakan sebagai ramuan untuk produk rumah tangga, manfaat lilin lebah untuk kesihatan juga sangat beragam. Salah satunya adalah menjaga kesihatan kulit. sekarangUntuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat lilin lebah untuk kesihatan, lihat penjelasannya dalam artikel berikut.

Lebah madu akan menghasilkan lilin semula jadi dari kelenjar air liur mereka ketika membina sarang. Lilin semula jadi dari lebah madu ini disebut lilin lebah. Lilin lebah atau lilin lebah biasanya berwarna putih, kuning atau coklat. Warna ini dihasilkan dengan mencampurkan serbuk sari dan lilin di sarang lebah.

Selain membangun sarang lebah, lilin lebah juga telah digunakan sejak zaman kuno untuk pembuatan pelbagai produk, seperti lilin, sabun, untuk produk perawatan kulit dan kosmetik.

Pelbagai Khasiat Lilin Lebah

Lilin lebah biasanya digunakan untuk mengekalkan kulit yang sihat dan merawat pelbagai masalah kulit. Berikut adalah beberapa kelebihan lilin lebah yang penting untuk anda ketahui:

1. Melembapkan kulit dan bibir

Lilin lebah mengandungi minyak dan mineral semula jadi yang dapat melapisi dan melindungi kulit dan menjadikannya lembap. Lilin lebah juga diketahui mempunyai sifat humektan yang bermaksud dapat menyerap air dari udara dan menariknya ke permukaan kulit, sehingga kulit tetap terhidrat.

2. Melegakan keradangan dan menyembuhkan luka pada kulit

Selain mengandungi minyak dan mineral semula jadi, lilin lebah juga mengandungi madu. Sejak zaman kuno, madu dan lilin lebah telah biasa digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat masalah kulit, seperti keradangan atau luka pada kulit, eksim, dan luka bakar kecil.

Sejauh ini, pelbagai kajian juga menunjukkan bahawa lilin lebah dan madu mengandungi sifat anti-radang dan antibakteria. Oleh itu, lilin lebah boleh digunakan untuk membantu proses pemulihan semula jadi kulit ketika berlaku kecederaan.

3. Melegakan gejala ruam lampin

Ruam lampin atau ruam lampin adalah radang kulit pada paha, punggung, dan sekitar alat kelamin bayi kerana jarang menukar lampin. Kerana masih sensitif, kulit bayi akan mudah teriritasi sekiranya lampin jarang diganti.

Untuk mencegah dan merawat ruam lampin pada bayi, cubalah menukar lampinnya secara berkala setiap kali buang air kecil atau buang air besar. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan produk penjagaan kulit bayi khas untuk ruam lampin, seperti krim bayi atau pelembap yang mengandungi lilin lebah.

4. Menyuburkan rambut

Bukan hanya untuk kulit, lilin lebah juga bagus untuk menjaga kesihatan dan kilauan semula jadi rambut dan menjadikannya lebih subur.

Ini diduga disebabkan oleh kandungan propolis dan madu dalam lilin lebah yang dapat memberikan nutrien untuk merangsang pertumbuhan rambut. Walau bagaimanapun, faedah lilin lebah yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

5. Membaiki kulit yang retak

Kulit kering dan retak (xerosis), misalnya pada tangan atau kaki, tentu boleh menyakitkan dan menyebabkan rasa tidak selesa. Untuk memperbaikinya, anda boleh mencuba menggunakan pelembap khas untuk kaki pecah-pecah yang mengandungi lilin lebah.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa lilin lebah dapat mengurangkan keradangan dan mencegah jangkitan kulit sambil melembapkan kulit. Kesan ini menjadikan lilin lebah baik untuk memperbaiki kulit yang retak.

Perhatikan ini sebelum menggunakan Beeswax

Lilin lebah umumnya berasaskan minyak, sehingga dapat menyumbat pori-pori kulit dan meningkatkan risiko komedo dan jerawat.

Oleh itu, jika anda menggunakan produk kosmetik atau perawatan kulit yang mengandungi lilin lebah, terutama pada wajah, pastikan membersihkan kawasan tersebut dengan teliti setelah menggunakannya.

Contohnya, jika anda menggunakan pelembap wajah yang mengandungi lilin lebah pada waktu malam sebelum tidur, jangan lupa mencuci muka keesokan harinya.

Selain itu, sebelum anda ingin menggunakan lilin lebah pada kulit, cubalah melakukan ujian alergi secara bebas terlebih dahulu. Caranya adalah dengan menggunakan lilin lebah atau produk yang mengandungi lilin lebah ke pergelangan tangan, dan kemudian perhatikan reaksi alergi dalam beberapa minit atau jam.

Sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah menggunakan lilin lebah, seperti kulit gatal, luka, atau ruam, ini bermakna produk tersebut tidak sesuai untuk anda.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah lilin lebah atau anda mengalami kerengsaan atau reaksi alergi setelah menggunakan produk yang mengandungi lilin lebah, anda harus berjumpa doktor.