Menyelamatkan Bayi Cirit-birit dari Risiko Berbahaya

Bayi yang mengalami cirit-birit cenderung lebih berisiko mempunyai komplikasi berbanding denganbetul orang dewasa dengan cirit-birit. Bayi dengan najis yang longgar dapat menjadi cepat kering, walaupun dalam masa dua jam selepas cirit-birit bermula. Keadaan ini boleh menjadi sangat berbahaya, terutama pada bayi baru lahir.

Bayi yang baru lahir, terutama yang mengonsumsi susu ibu, membuang najis yang lebih berair dan berbuih berbanding bayi yang mengambil susu formula. Ini membuatkan ibu kadang-kadang keliru untuk menentukan sama ada najis yang dilaluinya adalah normal atau tidak.

Najis normal pada bayi yang disusui biasanya berwarna kekuningan, tekstur lembut, dan cair. Walaupun tidak selalu berlaku, bayi baru lahir yang disusui dapat membuang air besar hingga lima kali sehari. Kadang-kadang kerana perut kenyang, susu ibu merangsang saluran pencernaan sehingga bayi akan membuang air besar sebaik sahaja menyusu.

Ketika berumur lebih dari satu bulan, bayi dapat membuang air besar satu hingga dua kali sehari. Sementara itu, bayi yang mengambil susu formula hanya membuang air besar sekali sehari dengan najis yang lebih keras dan berbau.

Kadang kala ibu sukar untuk mengetahui sama ada bayi mengalami cirit-birit atau najis yang longgar daripada biasa. Kecurigaan bayi anda mengalami cirit-birit jika terdapat perubahan frekuensi buang air besar, seperti tiba-tiba menjadi lebih kerap dengan jumlah yang banyak, bayi kelihatan lemas, dan najis berubah menjadi lebih lembut atau lebih berair daripada biasanya.

Kenali Punca Cirit-birit pada Bayi

Cirit-birit adalah penyebab utama kekurangan zat makanan pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun di negara membangun kerana pencemaran air dan pencemaran makanan. Rotavirus sebagai penyebab gastroenteritis adalah salah satu sebab utama bayi mengalami cirit-birit. Jangkitan ini menyebabkan gangguan pada saluran pencernaan bayi, sehingga nutrien dalam makanan tidak diserap sepenuhnya dan kelebihan cairan keluar.

Selain itu, bayi juga boleh dijangkiti oleh bakteria, parasit, atau virus lain dari benda kotor di sekelilingnya, dan dari lantai ketika dia meletakkan tangannya yang kotor di mulutnya. Cirit-birit bayi juga boleh disebabkan oleh alahan, susu formula yang diproses dengan tidak betul, intoleransi laktosa, keracunan makanan, selesema, pengambilan antibiotik, dan kekurangan enzim.

Bayi yang mengalami cirit-birit boleh kehilangan banyak air dan elektrolit dari badan. Ini boleh menyebabkan dehidrasi. Bayi yang mengalami dehidrasi dapat dikenali dengan tanda-tanda berikut:

 • Mata terbenam.
 • Nampak lemah.
 • Bibir kering dan pecah-pecah.
 • Tidak ada air mata ketika anda menangis.
 • Kencing tidak kerap.
 • Urin berwarna lebih gelap dan baunya lebih sedap daripada biasa.
 • Tidak mahu makan atau minum.
 • Gelisah atau rehat.

Dalam keadaan dehidrasi yang teruk, bayi mungkin kelihatan mengantuk akibat penurunan kesedaran, tangan dan kaki yang sejuk, dan pernafasan yang cepat. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, dehidrasi boleh menyebabkan kerosakan ginjal, kejang, dan bahkan mengejutkan hingga mati.

MencMencegah Dehidrasi pada Cirit-birit Bayi

Kenali gejala utama yang menunjukkan bayi mengalami cirit-birit, iaitu jika bayi selalu melalui najis atau najis berair, terutamanya jika najis disertai dengan darah atau lendir. Demam dan muntah juga boleh menyertai cirit-birit.

Lakukan perkara berikut dengan segera sekiranya bayi anda mempunyai satu atau lebih gejala di atas:

 • Untuk mengelakkan dehidrasi, pastikan dia mendapat cukup cairan
 • Pada bayi di bawah usia 6 bulan, berikan susu ibu seperti biasa dengan tambahan penyusuan setiap kali dia mengalami cirit-birit atau muntah. Untuk kanak-kanak dan bayi yang berumur lebih dari 6 bulan, penyelesaian ORS boleh diberikan setiap kali anda mengalami cirit-birit atau muntah. Gunakan air bersih semasa membuat penyelesaian ORS.
 • Dos pemberian ORS adalah setengah cawan untuk kanak-kanak di bawah 2 tahun, dan satu cawan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun, berikan setiap kali anda mengalami cirit-birit atau muntah.
 • Elakkan memberi ubat antidiarrheal kepada bayi, kerana ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Jenis ubat ini hanya boleh diberikan sekiranya kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas.
 • Terus beri makanan pejal sekiranya bayi anda berumur enam bulan ke atas. Anda boleh mencuba memberi nasi, pisang, haluskan (bubur) epal, roti berkerak, pasta, atau kentang tumbuk. Walau bagaimanapun, elakkan makanan pejal jika dia selalu muntah. Tidak apa-apa jika bayi tidak mahu makan, tetapi pastikan anda memberi cukup cairan agar tidak berlaku
 • Memberi probiotik mungkin berguna untuk membantu mengatasi cirit-birit pada bayi. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa hanya dua jenis bakteria baik yang bermanfaat untuk cirit-birit pada kanak-kanak, iaitu: Lactobacillus rhamnosus dan Saccharomyces boulardii.
 • Beri tablet sirap atau zink kepada anak selama 10 hari berturut-turut. Dos zink boleh mengikut preskripsi doktor.

Pemberian antibiotik tidak selalu diperlukan untuk merawat cirit-birit bayi. Sekiranya disebabkan oleh virus, antibiotik tidak akan berfungsi. Oleh itu, doktor hanya akan memberi antibiotik sekiranya cirit-birit disebabkan oleh bakteria.

Sebagai langkah pencegahan, sebanyak mungkin memberi susu ibu daripada susu formula. Bayi yang disusui cenderung kurang berisiko mengalami cirit-birit, kerana bahan-bahan tertentu dalam susu ibu dapat menghambat perkembangan bakteria yang menyebabkan cirit-birit dan menguatkan sistem imun mereka.

Di samping itu, kebersihan adalah kunci utama untuk mencegah cirit-birit. Sentiasa basuh tangan anda sebelum menyediakan makanan dan sebelum berinteraksi dengan bayi anda, terutamanya selepas anda pergi ke bilik mandi. Juga, basuh tangan anda sendiri selepas setiap perubahan lampin untuk mengelakkan menyebarkan bakteria kepada ahli keluarga yang lain.

Pastikan juga bayi anda telah diberi vaksin untuk mencegah jangkitan rotavirus yang menyebabkan cirit-birit. Vaksinasi rotavirus umumnya diberikan pada kali pertama ketika bayi berusia 6-14 minggu, kemudian yang kedua setelah 4-8 minggu dari pemberian pertama, dan akhirnya ketika bayi berusia 8 bulan.

Ibu tidak perlu panik, kerana secara amnya keadaan cirit-birit bayi dapat mereda dengan sendirinya. Tetapi segera berjumpa dengan pakar pediatrik sekiranya cirit-birit bertambah buruk, terutamanya jika terdapat tanda-tanda dehidrasi. Juga periksa dengan doktor jika anak anda demam dan / atau muntah selama lebih dari 24 jam, ada darah di dalam najisnya, dan jika perutnya kelihatan atau terasa kembung.