Mengenal Lebih Banyak Mengenai Gangguan Keperibadian Pelbagai

Keperibadian pelbagai adalah keadaan di mana terdapat dua atau lebih keperibadian dalam diri seseorang. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh trauma pada masa kanak-kanak, sama ada dalam bentuk penderaan fizikal, emosi, atau seksual yang berulang.

Pelbagai personaliti berbeza dengan gangguan disosiatif biasa. Terdapat pelbagai jenis gangguan disosiatif, mulai dari ringan hingga parah. Sebilangan orang sebenarnya mempunyai pengalaman disosiatif ringan, misalnya ketika melamun atau melakukan sesuatu tanpa menyedarinya.

Nah, pelbagai keperibadian adalah bentuk gangguan disosiatif yang teruk. Gangguan ini juga dikenali sebagai gangguan identiti disosiatif.gangguan identiti disosiatif).

Tanda-tanda Gangguan Keperibadian Pelbagai

Orang yang mempunyai pelbagai keperibadian sering kali tidak menyedari bahawa mereka mempunyai kelainan. Salah satu tanda atau gejala yang dialami oleh orang-orang dengan pelbagai keperibadian adalah perasaan kerasukan ketika keperibadian mereka berubah. Sebilangan orang menggambarkan keadaan ini sebagai sedang berkhayal.

Kemunculan pelbagai keperibadian dalam diri seseorang adalah tindak balas untuk menyesuaikan diri dengan kesakitan, ketakutan, dan trauma yang melampau. Ini boleh dikatakan serupa dengan mekanisme pertahanan mental.

Setiap keperibadian mempunyai identiti yang berbeza, dengan pola pikir, ucapan, tingkah laku, jantina, dan usia yang berbeza. Setiap keperibadian dapat mengawal tubuh penderita secara bergantian.

Berikut adalah beberapa tanda lain yang dikongsi orang dengan pelbagai keperibadian:

1. Mempunyai kekurangan ingatan

Orang yang mempunyai pelbagai keperibadian sering melupakan tarikh penting dalam hidup mereka, seperti tarikh lahir, tarikh lahir anak, atau tarikh perkahwinan.

Gejala lupa ini berbeza dengan lupa biasa, kerana penghidapnya tidak mengetahui maklumat ketika keperibadiannya berubah menjadi keperibadian yang lain.

Selain itu, penghidap juga sering tidak ingat berada di tempat atau alasan berada di tempat itu.

2. Rasa asing pada orang di sekelilingnya

Penderitaan dapat merasa asing bagi orang di sekelilingnya ketika dia berubah keperibadian. Sebilangan orang dengan pelbagai keperibadian mungkin juga tidak mengetahui nama sebenarnya ketika keperibadian yang lain mengambil alih.

3. Mengalami gangguan psikologi

Tidak jarang orang dengan pelbagai keperibadian mengalami tekanan kerana keadaannya sehingga muncul gangguan psikologi yang lain, seperti serangan panik atau kegelisahan yang berlebihan (gangguan kecemasan).

Suasana orang dengan pelbagai keperibadian sering berubah. Penderita juga mungkin merasa tidak berharga, tertekan, atau bunuh diri. Gangguan psikologi lain yang juga boleh berlaku adalah gangguan makan dan gangguan tidur.

Di samping itu, orang yang mempunyai pelbagai keperibadian sering mengalami kesukaran untuk berhubung dengan orang di sekeliling mereka, mempunyai kecenderungan untuk menyakiti diri sendiri atau orang lain, dan menyalahgunakan dadah.

4. Mengalami gejala depersonalisasi

Gejala ini dapat muncul ketika keperibadian lain mengambil alih dan dapat digambarkan sebagai menonton dirinya sendiri. Orang yang mengalami gejala ini kelihatan tidak berdaya dan hanya dapat melihat ketika tubuh mereka dikendalikan oleh keperibadian yang lain.

Apabila mengalami gejala ini, orang yang mempunyai pelbagai keperibadian juga sukar untuk membezakan realiti dari halusinasi. Inilah sebabnya mengapa pelbagai gangguan keperibadian sering disebut sebagai skizofrenia. Sebenarnya, kedua-dua gangguan mental ini sangat berbeza.

Skizofrenia adalah gangguan mental di mana salah satu gejala utamanya adalah halusinasi, iaitu melihat atau mendengar perkara yang tidak nyata. Perlu diingat bahawa orang dengan skizofrenia pada umumnya tidak mengalami pelbagai keperibadian.

Pemeriksaan untuk Gangguan Keperibadian Pelbagai

Orang yang mempunyai pelbagai gejala gangguan keperibadian perlu diperiksa oleh pakar psikiatri. Selain mengetahui diagnosis, pemeriksaan ini juga dilakukan untuk memastikan bahawa gejala yang muncul bukan disebabkan oleh kesan ubat, alkohol, atau penyakit tertentu, seperti epilepsi.

Jenis pemeriksaan yang dilakukan dapat berupa pemeriksaan fizikal, penilaian perubatan psikiatri, dan berbagai pemeriksaan pendukung, seperti ujian darah atau air kencing untuk mengesan kemungkinan penyalahgunaan ubat atau zat tertentu.

Pengendalian Keperibadian Pelbagai

Matlamat utama terapi keperibadian pelbagai adalah untuk menyatukan semua keperibadian yang berpecah. Namun, ini bukan perkara yang mudah dan memerlukan proses yang panjang. Terapi yang diberikan juga bertujuan untuk membolehkan penderita berinteraksi dengan orang lain dan mencegah mereka melakukan perkara berbahaya.

Rawatan yang biasanya dilakukan oleh doktor adalah gabungan terapi psikologi, seperti psikoterapi dan terapi tingkah laku, dengan ubat-ubatan.

Kerana pelbagai keperibadian sering disertai oleh masalah psikiatri lain, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan, doktor biasanya akan memberi ubat antidepresan dan penenang untuk melegakan gejala.

Tanggapan setiap orang dengan keperibadian pelbagai terhadap terapi boleh berbeza. Namun, apabila dilakukan secara berkala, terapi secara amnya dapat melegakan simptom dan mencegah gangguan psikologi yang lain disebabkan oleh pelbagai keperibadian.

Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor jika anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami gejala yang menunjukkan keperibadian yang pelbagai. Doktor boleh melakukan pemeriksaan untuk menentukan sama ada gejala ini disebabkan oleh pelbagai keperibadian atau tidak.