Teknik Mengatasi Sakit Tailbone Sebelum Berjumpa Doktor

Penyebab sakit tulang ekor berbeza-beza. Psecara amnya, duduk di tempat yang permukaan sukar untuk masa yang lama Inilah penyebab kebanyakan orang mengalami sakit tulang ekor.Walau bagaimanapun, ia juga boleh disebabkan kecederaan Adakah anda serius. Sebagai contoh, adakah anda pernah jatuh atau patah tulang ekor.

Berbanding dengan lelaki, wanita lima kali lebih terdedah kepada gangguan ini. Sebagai tambahan kepada penyebab yang dinyatakan di atas, sakit tulang ekor juga sering dialami pada trimester akhir kehamilan. Secara semula jadi, ligamen di sekitar peregangan coccyx untuk membolehkan bayi melarikan diri, menyebabkan kesakitan pada coccyx.

Rawatan Sakit Tailbone

Sebenarnya sakit tulang ekor dapat hilang sendiri dalam beberapa minggu atau bulan. Tetapi selagi rasa sakit itu masih ada, anda dapat merasakannya ketika anda kencing, melakukan hubungan seks, duduk, menukar posisi dari duduk ke berdiri, atau berdiri untuk jangka masa yang panjang.

Agar sakit tulang ekor cepat hilang, terdapat beberapa langkah rawatan yang boleh anda ambil:

 • Urut otot

  Anda boleh mengurut otot-otot yang melekat pada tulang ekor dengan lembut, untuk melegakan sakit tulang ekor.

 • Fisioterapi

  Fisioterapi atau terapi fizikal, dilakukan dengan melakukan latihan fizikal dengan teknik khas untuk mengurangkan keluhan. Contohnya, dengan melakukan teknik relaksasi dasar pelvis untuk memudahkan membuang air kecil atau buang air besar.

 • Mengambil ubat

  Doktor boleh menetapkan ubat, untuk mengurangkan kesakitan pada tulang ekor. Seperti ubat sakit, ubat antidepresan, atau memberikan suntikan anestetik tempatan ke tulang ekor untuk mengurangkan kesakitan selama beberapa minggu.

Sebelum rawatan di atas, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan maklumat dan merujuk kepada pakar ortopedik. Dalam kes tertentu, pembedahan juga merupakan langkah terakhir yang dikenali sebagai coccygectomy. Pilihan ini biasanya hanya disyorkan apabila semua rawatan lain gagal atau tidak lagi mencukupi.

Kaedah Melegakan Sakit Tailbone

Sekiranya anda belum menemui pakar yang dapat membantu rawatannya, terdapat beberapa cara yang dapat membantu melegakan sakit tulang ekor:

 • Elakkan duduk lama

  Elakkan duduk terlalu lama dan cuba berdiri atau berjalan setiap beberapa jam anda duduk. Ini amat digalakkan bagi anda yang bekerja sebagai pekerja pejabat. Selain itu, anda juga disarankan untuk mengubah posisi duduk dengan bersandar ke depan untuk melegakan sakit tulang ekor yang anda alami

 • Gunakan bantal khas

  Anda boleh memilih bantal khas untuk duduk. Tujuannya adalah untuk mengurangkan tekanan pada tulang ekor atau tulang belakang. Reka bentuk bantal ini dibuat sedemikian rupa sehingga bahagian belakangnya diberi celah untuk memenuhi keperluan orang yang mengalami sakit tulang ekor.

 • Ambil ubat sakit

  Untuk mengurangkan sakit tulang ekor, anda boleh mengambil ubat penahan sakit yang berfungsi untuk membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan. Baca arahan lengkap untuk digunakan pada label pembungkusan dan jangan mengambil lebih daripada dos yang ditetapkan. Untuk berada di pihak yang selamat, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk merawat sakit tulang ekor. Sekiranya sakit tulang ekor tidak berkurang atau bertahan selama enam bulan atau lebih, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.