Fungsi dan Cara Menggunakan Toner Muka

Setakat ini,toner dikenali sebagai produk penjagaan kulit yang fungsinya adalah untuk menghilangkan sisa kotoran dari kulit wajah. toner juga dikenali sebagai astringen, lebih jelasatau kilang air Ini ternyata bukan hanya membersihkan kulit, tetapi juga mempunyai pelbagai fungsi lain untuk kesihatan kulit.

Membersihkan kulit wajah dengan sabun muka sahaja tidak mencukupi. Agar semua kotoran dan minyak pada kulit wajah dapat diangkat dengan sempurna, diperlukan beberapa siri rawatan, salah satunya adalah toner.

toner adalah produk penjagaan kulit yang digunakan pada wajah menggunakan kapas. Teksturnya berair, terbuat dari lembut, dan tidak menjengkelkan, jadi cukup selamat digunakan untuk membersihkan wajah.

Fungsi toner untuk Muka

toner mempunyai pelbagai fungsi, bergantung pada isi dan komposisi. Pelbagai fungsi toner untuk kesihatan dan kecantikan kulit wajah adalah:

1. Mengangkat sisa kotoran

toner membantu membersihkan sisa kotoran, minyak, dan solekan yang tidak mengangkat semasa menggunakan susu pembersih atau sabun.

2. Melembapkan kulit

Untuk mengembalikan kelembapan kulit, sapukan toner sekata selepas mencuci muka. Fungsi toner untuk melembapkan kulit boleh diperolehi dari toner mengandungi asid amino, minyak mineral, atau asid hyaluronik.

3. Mencegah kulit kering

toner Ia juga dapat mencegah kehilangan air dan kelembapan pada permukaan kulit. Fungsi toner yang ini penting untuk menjaga kesihatan semua jenis kulit wajah, terutama kulit wajah yang kering.

4. Mengatasi jerawat

toner dapat mengatasi jerawat sekiranya penggunaannya disertakan dengan produk untuk merawat jerawat. Keadaan jerawat diklasifikasikan sebagai ringan dan dapat diatasi dengan penggunaannya toner mengandungi asid salisilik atau benzoil peroksida. tonerdengan bahan-bahan ini dapat membersihkan liang dan mencegah jerawat dan bintik hitam. '

5. Menghilangkan parut jerawat

toner yang mengandungi asid glikolat dapat memudarkan bintik-bintik hitam pada bekas jerawat. Namun, untuk parut jerawat yang teruk atau juga lubang, penggunaan produk penjagaan kulit sahaja tidak mencukupi. Untuk memudarkan parut jerawat yang diklasifikasikan sebagai teruk, rawatan khas diperlukan dari pakar dermatologi.

5. Menyingkirkan minyak pada kulit

Jenis toner dikelaskan astringen dapat mengurangkan minyak atau sebum pada permukaan kulit wajah. toner Jenis ini juga dapat mengurangkan kilauan, sehingga menjadikan solekan wajah tahan lebih lama.

6. Mengimbangkan pH kulit

Tahap keasidan kulit (pH) dapat berubah kerana pengaruh pengeluaran minyak, pencemaran, solekan, atau produk kecantikan yang mengandungi alkohol. Jenis toner Bahan-bahan tertentu dapat menyeimbangkan keasidan kulit pada pH 5 - 5.5, sesuai dengan pH semula jadi kulit.

Bagaimana nak guna toner

Rangkaian rawatan wajah bermula dari membersihkan kulit wajah, baik dengan susu pembersih atau sabun muka. Seterusnya, tuangkan toner pada sapu kapas dan lap ke seluruh wajah. Elakkan kawasan di sekitar mata semasa menggunakan toner, kemudian tunggu hingga kering. Selepas itu, anda boleh menggunakan pelembap wajah dan pelindung matahari.

menggunakan toner supaya kulit sentiasa bersih, sihat, dan terhidrat dengan baik. Kulit yang sihat menjadikan penyerapan pelembap atau serum wajah lebih optimum.

Dalam memilih toner, elakkan produk toner mengandungi alkohol kerana boleh mengeringkan kulit. Pemilik kulit sensitif juga dinasihatkan untuk mengelakkan toner mengandungi alkohol atau toner menaip astringen.

Setiap orang mempunyai padanan dengan jenisnya toner berbeza. Ini bergantung pada jenis kulit dan aktiviti harian anda. Sekiranya anda merasa keliru atau tidak yakin memilih toner yang betul, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found