Ini adalah Aktiviti dan Faedah Posyandu untuk Ibu dan Anak

Peranan posyandu dalam masyarakat sangat besar. Walaupun serupa dengan bayi dan kanak-kanak, aktiviti posyandu dan faedahnya tidak terhad kepada perkara itu. Banyak program posyandu juga ditujukan untuk wanita hamil, ibu menyusui, dan pasangan usia subur.

Posyandu (pos perkhidmatan bersepadu) adalah upaya pemerintah untuk memfasilitasi rakyat Indonesia dalam mendapatkan perkhidmatan kesihatan ibu dan anak. Matlamat utama posyandu adalah untuk mencegah peningkatan kematian ibu dan bayi semasa kehamilan, melahirkan anak, atau sesudahnya melalui pemberdayaan masyarakat.

Berbeza dengan puskesmas yang menyediakan perkhidmatan setiap hari, posyandu hanya melayani sekurang-kurangnya sebulan sekali. Lokasi posyandu pada umumnya mudah dijangkau oleh masyarakat, dari persekitaran kampung atau kelurahan hingga ke RT dan RW.

Pelbagai Aktiviti Posyandu dan Faedahnya

Kegiatan Posyandu terdiri daripada aktiviti utama dan aktiviti pembangunan. Berikut adalah beberapa aktiviti utama posyandu:

1. Program kesihatan ibu

Perkhidmatan yang diberikan oleh posyandu kepada wanita hamil termasuk pemeriksaan kehamilan dan pemantauan pemakanan. Bukan hanya pemeriksaan, wanita hamil juga dapat melakukan konsultasi yang berkaitan dengan persiapan untuk melahirkan anak dan penyusuan.

Untuk menjaga keadaan kehamilan, wanita hamil juga dapat mendapatkan vaksin TT untuk mencegah tetanus, yang masih sering terjadi di negara-negara membangun, seperti Indonesia.

Setelah melahirkan, ibu juga dapat memperoleh suplemen vitamin A, vitamin B, dan zat besi yang baik untuk dimakan semasa menyusui, serta pemasangan alat kontraseptif (KB) di posyandu.

2. Program kesihatan kanak-kanak

Salah satu program utama posyandu adalah melakukan pemeriksaan rutin bayi dan balita. Ini penting dilakukan untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dan mengesan lebih awal jika anak itu mengalami gangguan pertumbuhan.

Jenis perkhidmatan yang disediakan oleh Posyandu untuk balita termasuk menimbang, mengukur ketinggian dan lilitan kepala anak, menilai pertumbuhan dan perkembangan, serta bimbingan dan kaunseling mengenai pertumbuhan dan perkembangan. Hasil peperiksaan kemudian dicatatkan dalam buku KIA atau KMS.

3. Perancangan Keluarga (KB)

Perkhidmatan perancang keluarga di posyandu umumnya disediakan oleh kader dalam bentuk kondom dan pil kawalan kelahiran. Sementara itu, suntikan perancang keluarga hanya dapat diberikan oleh petugas puskesmas. Sekiranya bilik dan peralatan sokongan tersedia serta tenaga terlatih, posyandu juga dapat dipasang dengan IUD dan implan.

4. Imunisasi

Imunisasi wajib adalah program pemerintah yang mewajibkan setiap kanak-kanak di bawah umur 1 tahun diberi vaksin. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia telah menetapkan bahwa ada 5 jenis imunisasi yang harus diberikan, yaitu imunisasi hepatitis B, polio, BCG, campak, dan DPT-HB-HiB.

Dalam kes ini, posyandu adalah salah satu pihak yang berhak menganjurkan program imunisasi. Tidak hanya anak-anak, wanita hamil juga dapat melakukan vaksinasi di posyandu, seperti vaksinasi tetanus, hepatitis, dan pneumokokus.

5. Memantau status pemakanan

Melalui aktiviti pemantauan pemakanan, posyandu memainkan peranan penting dalam mencegah risiko terbantut pada kanak-kanak. Perkhidmatan pemakanan di posyandu meliputi pengukuran berat dan tinggi badan, pengesanan awal gangguan pertumbuhan, kaunseling nutrisi, dan suplemen.

Sekiranya wanita hamil dijumpai dengan keadaan kekurangan tenaga kronik (KEK) atau balita yang pertumbuhannya tidak sesuai dengan usia, kader posyandu dapat merujuk pesakit ke puskesmas.

6. Pencegahan dan kawalan cirit-birit

Pencegahan cirit-birit dilakukan melalui Perilaku Bersih dan Sihat (PHBS). Sementara itu, penanganan cirit-birit dilakukan melalui pemberian ORS. Sekiranya rawatan lebih lanjut diperlukan, pekerja kesihatan dapat memberikan makanan tambahan zink.

Sementara itu, kegiatan pengembangan posyandu meliputi Pembangunan Balita Keluarga (BKB), Tanaman Ubat Keluarga (TOGA), Pembangunan Keluarga Warga Emas (BKL), dan Pendidikan Awal Kanak-kanak (PAUD). Aktiviti pembangunan ini secara amnya dilakukan sekiranya 6 aktiviti utama telah dijalankan dengan baik.

Faedah Menyertai Aktiviti Posyandu

Kegiatan Posyandu dan faedahnya dapat diperoleh tanpa menanggung kos, sehingga dapat meringankan beban ekonomi masyarakat. Selain itu, posyandu juga mempunyai banyak faedah lain termasuk:

  • Berikan pelbagai maklumat mengenai kesihatan ibu dan anak, seperti penyusuan, pemberian makanan pelengkap, dan pencegahan penyakit
  • Memantau pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, sehingga anak-anak menghindari risiko kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan
  • Kesan lebih awal jika terdapat kelainan pada anak-anak, wanita hamil, dan ibu yang menyusui, sehingga rawatan dapat dilakukan dengan segera
  • Memberi imunisasi lengkap

Posyandu juga dapat menjadi alat bagi ibu untuk meningkatkan pengetahuan dan berkongsi pengalaman tentang kesihatan ibu dan anak, baik dengan pekerja kesihatan dan dengan peserta posyandu yang lain. Dengan pengetahuan yang baik, diharapkan kualiti kesihatan ibu dan anak dapat meningkat.

Kegiatan Posyandu dan faedahnya dapat dirasakan lebih banyak jika diikuti secara teratur. Sekiranya anda berminat untuk mengambil bahagian dalam kegiatan posyandu, anda boleh meminta pihak pengurusan RT / RW, kader posyandu setempat, atau puskesmas di kawasan sekitar anda.