5 Kebaikan Minyak Ikan untuk Kesihatan

Manfaat minyak ikan untuk kesihatan agak pelbagai, terutama untuk menjaga kesihatan jantung. Kelebihan minyak ikan dapat diperoleh dengan memakan ikan secara langsung atau mengambil suplemen minyak ikan dalam bentuk kapsul atau sirap.

Minyak ikan mengandungi omega-3, yang merupakan asid lemak penting yang diperlukan untuk menyokong tubuh yang sihat. Tuna, salmon, sardin, dan makarel adalah contoh ikan yang kaya dengan asid lemak omega-3. Setiap 100 gram ikan ini mengandungi kira-kira 1 gram asid lemak omega-3.

Pelbagai Khasiat Minyak Ikan untuk Kesihatan

Terima kasih kepada kandungan asid omega-3 di dalamnya, berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh dari penggunaan minyak ikan:

1. Menjaga kesihatan jantung

Kajian menunjukkan bahawa orang yang kerap mengonsumsi minyak ikan dua kali seminggu mempunyai risiko serangan jantung yang lebih rendah, dan mempunyai tekanan darah yang lebih terkawal.

Sebagai tambahan, sebatian omega-3 yang terkandung dalam minyak ikan terbukti dapat menurunkan kadar trigliserida dalam darah.

Anda perlu tahu bahawa risiko penyakit jantung akan meningkat seiring dengan tahap trigliserida yang tinggi di dalam badan. Oleh itu, pengambilan minyak ikan boleh menjadi salah satu penyelesaian untuk menjaga kesihatan jantung anda.

2. Mencegah penyumbatan saluran darah

Minyak ikan dapat mencegah penyumbatan saluran darah (aterosklerosis). Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan minyak ikan dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan mencegah keradangan, sehingga mengurangkan risiko pembuluh darah tersumbat.

3. Mengoptimumkan kesihatan ibu mengandung

Minyak ikan juga baik untuk penggunaan biasa oleh wanita hamil. Kandungan asid docosahexaenoic (DHA) dan asid eicosapentaenoik (EPA) dalam minyak ikan dapat mengurangkan risiko preeklampsia, kelahiran pramatang, dan meningkatkan berat kelahiran bayi.

Walaupun begitu, wanita hamil disarankan untuk tidak mengambil suplemen minyak ikan yang terbuat dari hati ikan, seperti ikan kod. Ini kerana minyak hati ikan kod mengandungi kadar retinol yang tinggi yang boleh membahayakan janin.

4. Mmengurangkan simptom kemurungan

Orang dengan kemurungan utama biasanya mempunyai tahap omega-3 dalam darah yang rendah. Kajian mengatakan bahawa memakan minyak ikan dianggap dapat membantu mengurangkan gejala kemurungan, terutama minyak ikan yang kaya dengan kandungan EPA di dalamnya.

5. Menjaga kesihatan kulit untuk mengurangkan risiko terkena alahan

Selain yang disebutkan di atas, terdapat juga pelbagai faedah lain dari minyak ikan yang anda dapat, termasuk menjaga kulit, mata, dan tulang yang sihat, serta memperbaiki gejala asma dan mengurangkan risiko alergi pada kanak-kanak.

Perhatikan ini sebelum memakan minyak ikan

Walaupun kaya dengan nutrien dan mempunyai pelbagai khasiat, minyak ikan tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan. Sebabnya, minyak ikan dalam dos tinggi sebenarnya boleh membahayakan kesihatan, termasuk:

  • Meningkatkan risiko pendarahan, apabila memakan lebih dari 3 gram minyak ikan setiap hari
  • Mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah
  • Mempengaruhi tindakan ubat-ubatan tertentu, seperti pengencer darah
  • Meningkatkan risiko strok
  • Menyebabkan cirit-birit, loya, ruam, mimisan, dan najis longgar

Itulah penjelasan mengenai pelbagai faedah minyak ikan dan juga perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menggunakannya.

Minyak ikan dalam dos yang rendah agak selamat bagi kebanyakan orang, seperti wanita hamil dan menyusui. Namun, memandangkan keadaan dan sejarah perubatan setiap orang berbeza, anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan sebelum memakan minyak ikan, untuk mengelakkan kesan sampingan yang mungkin berbahaya.

Di samping itu, untuk memaksimumkan pengambilan nutrien anda, makan ikan dengan kerap. Jangan hanya bergantung pada suplemen minyak ikan. Dengan cara itu, pengambilan nutrien lain yang diperlukan oleh badan anda juga dapat dipenuhi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found