Kenali 4 jenis makanan yang menyebabkan jerawat

Jerawat sering dikaitkan dengan keadaan kulit yang berminyak atau tekanan. Namun, tahukah anda bahawa ada makanan yang menyebabkan jerawat? Nah, sebagai usaha untuk mencegah munculnya jerawat, kenal pasti dan batasi pengambilan pelbagai jenis makanan yang boleh menyebabkan jerawat berikut.

Jerawat adalah masalah kulit yang biasa muncul di bahagian tubuh tertentu, seperti muka, dada, atau punggung. Jerawat ringan hingga parah dan menyerupai benjolan yang dipenuhi sista dan nanah.

Secara umum, jerawat disebabkan oleh perubahan tahap hormon, tetapi ada juga beberapa makanan yang boleh mencetuskan jerawat. Makanan jenis ini dapat meningkatkan gula dalam darah, kemudian mencetuskan peningkatan hormon insulin.

Dengan peningkatan kadar insulin di dalam badan, pengeluaran minyak di kulit akan meningkat, menjadikannya lebih mudah menyebabkan jerawat.

Pelbagai Jenis Makanan Menyebabkan Jerawat

Terdapat sekurang-kurangnya empat jenis makanan yang dapat meningkatkan risiko jerawat, iaitu.

1. Kerepek Kentang

Kerepek kentang mengandungi karbohidrat tinggi yang dapat mencetuskan peningkatan insulin dan glukosa dalam badan. Selain kerepek kentang, kentang goreng dan roti juga tinggi karbohidrat yang harus anda elakkan.

2. Makanan dan minuman manis

Makanan dan minuman yang tinggi gula, seperti gula-gula, soda, dan jus buah yang dibungkus dengan gula tambahan, juga dapat menyebabkan jerawat. Ini kerana kandungan glukosa cukup tinggi untuk mencetuskan peningkatan insulin dan menyebabkan jerawat.

3. Makanan tenusu

Susu, keju, dan makanan tenusu lain seperti ais krim, walaupun kaya dengan kalsium, boleh menyebabkan jerawat jika dikonsumsi secara berlebihan.

Asid amino yang terkandung dalam produk tenusu juga dipercayai menyebabkan kelenjar minyak menjadi lebih aktif dan mencetuskan jerawat.

4. Makanan berminyak

Makanan berminyak umumnya mengandungi lemak dan garam tinggi, seperti makanan goreng dan makanan segera. Kandungan lemak boleh mempengaruhi penampilan jerawat.

Selain itu, ramai yang percaya bahawa makanan pedas juga boleh menyebabkan jerawat. Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa makanan pedas tidak mempunyai kesan pada jerawat.

Sebagai tambahan kepada empat jenis makanan di atas, banyak perkara lain yang boleh menyebabkan jerawat. Contohnya ialah pengambilan ubat tertentu, tahap hormon dalam badan, dan tekanan.

Cara Sihat untuk Mengelakkan Jerawat

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah jerawat muncul, termasuk:

Pilih makanan yang sihat

Untuk mengelakkan jerawat, makan makanan yang sihat. Kacang sering dianggap sebagai pencetus jerawat, tetapi kacang kaya dengan omega-3, yang dapat mengurangkan keradangan di sekitar kelenjar minyak. Selain kacang, ikan juga bagus untuk dimakan untuk mengelakkan jerawat.

Jalani gaya hidup sihat

Tidur yang cukup dan senaman yang teratur juga dapat mengurangkan jerawat. Sekiranya anda sering bangun lewat, mulailah tidur lebih awal dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Satu kajian menunjukkan bahawa kurang tidur dapat meningkatkan tekanan sebanyak 15 persen.

Tekanan yang meningkat boleh mencetuskan hormon kortisol yang boleh merosakkan struktur dan fungsi kulit. Selain mendapat tidur yang cukup dan teratur, anda juga perlu melakukan senaman kerana bersenam dapat mengurangkan tekanan.

Merawat dan menjaga kebersihan kulit

Jerawat timbul dari pori-pori yang tersumbat dengan kotoran, sel kulit mati, minyak, dan bakteria. Ini biasanya berlaku kerana kulit tidak dibersihkan secara berkala. Oleh itu, penting untuk membersihkan wajah anda sekurang-kurangnya 2 kali sehari, pada waktu pagi dan petang.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang mencuci muka tidak mencukupi. anda perlu lakukan pembersihan berganda untuk membuang kotoran dengan lebih optimum. Seterusnya, gunakan pelbagai produk seperti toner, pelembap, serum, dan pelindung matahari mengikut jenis kulit anda.

Kulit yang sihat dan rapi tidak hanya mempengaruhi kesihatan badan, tetapi juga penampilan. Untuk mengelakkan jerawat, anda perlu menjalani gaya hidup sihat dan membatasi pengambilan makanan yang menyebabkan jerawat.

Selain itu, jangan lupa memenuhi keperluan cecair anda dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari. Dengan cara ini, kulit anda akan kekal terhidrat dan badan anda akan kekal sihat.

Namun, jika jerawat anda tidak mereda dan berlanjutan atau bertambah buruk, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.