Ketahui 7 Kebaikan Sambiloto untuk Kesihatan

Walaupun mempunyai rasa pahit, manfaat pahit untuk kesihatan tidak perlu diragui. Tumbuhan herba ini bahkan telah lama digunakan sebagai ubat tradisional kerana dianggap mampu menyembuhkan pelbagai penyakit.

Sambiloto (Andrographis paniculata) mengandungi bahan aktif yang dipanggil andrographolide. Bahan yang terdapat di batang dan daun tanaman pahit ini mempunyai sifat anti-radang, antibakteria, dan antivirus.

Bukan hanya itu, tumbuhan herba ini juga kaya akan antioksidan, seperti saponin, terpenoid, tanin, dan flavonoid.

Berkat kandungan kimia pelbagai bahan kimia di atas, pahit sering digunakan untuk menjaga dan mengekalkan tubuh yang sihat, termasuk untuk menjaga daya tahan badan. Tumbuhan ini malah digunakan sebagai ubat semula jadi untuk melegakan gejala selsema.

Pelbagai Khasiat Sambiloto untuk Kesihatan Tubuh

Walaupun rasanya pahit, ada banyak faedah pahit yang dapat anda dapatkan untuk kesihatan, termasuk:

1. Melegakan simptom selesema

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pahit berguna untuk menghilangkan gejala selesema, seperti bersin, sakit tekak, demam, dan batuk selesema, serta mempercepat proses pemulihan selesema. Manfaat ini berasal dari kandungan zat yang bersifat anti-radang, antibakteria, dan antivirus.

Untuk memaksimumkan faedah pahit, anda boleh memilih suplemen pahit yang digabungkan dengan ginseng.

Namun, selain memakan tanaman herba ini, Anda juga disarankan untuk beristirahat secukupnya, makan dan minum secara teratur, dan menjauhi asap rokok dan pencemaran sehingga anda dapat sembuh lebih cepat dari selesema.

2. Menguatkan sistem ketahanan badan

Sambiloto juga diketahui berguna untuk meningkatkan kerja sistem ketahanan badan. Tumbuhan herba ini dapat meningkatkan dan merangsang prestasi sel darah putih, sehingga dapat lebih efektif melawan berbagai kuman dan virus yang menyebabkan jangkitan.

Ekstrak pahit juga dapat meningkatkan prestasi sistem imun dalam mengesan dan membasmi sel barah di dalam badan.

3. Melegakan keradangan

Keradangan adalah cara semula jadi tubuh untuk melindungi dan pulih dari jangkitan, penyakit, dan kecederaan. Walau bagaimanapun, keradangan boleh membahayakan kesihatan jika ia berlaku dalam jangka masa panjang.

Apabila mengalami keradangan, seseorang akan merasakan gejala tidak sihat, demam, sakit, atau bengkak pada bahagian tubuh yang meradang tertentu.

Untuk mengurangkan keradangan, ada beberapa cara yang boleh dilakukan, termasuk mengambil ubat herba semula jadi seperti pahit. Tumbuhan ini telah lama digunakan untuk merawat gejala keradangan berkat sifat anti-radang.

4. Melegakan demam

Demam adalah salah satu reaksi badan yang berlaku akibat keradangan. Keadaan ini biasanya berlaku ketika tubuh mengalami jangkitan, misalnya disebabkan oleh bakteria atau virus.

Daun pahit adalah pengurang demam semula jadi. Ini disebabkan oleh kesan anti-radang, antibakteria dan antivirus yang terdapat di dalam tumbuhan.

5. Menurunkan tekanan darah

Tanaman sambiloto yang dikonsumsi sebagai ramuan, teh herba, atau suplemen juga diketahui dapat menurunkan tekanan darah.Tumbuhan ini dapat melebarkan saluran darah, sehingga meningkatkan aliran darah dan menjaga tekanan darah stabil.

Namun, anda perlu berhati-hati ketika mengambil pahit, jika anda menjalani rawatan untuk tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Ini kerana Sambiloto boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk penurunan tekanan darah atau hipotensi yang drastik.

6. Menghambat pertumbuhan sel barah

Sebagai tambahan kepada beberapa faedah di atas, tanaman pahit juga diketahui dapat mengurangkan risiko barah. Beberapa kajian di makmal menunjukkan bahawa ekstrak pahit dapat menghambat dan mencegah pertumbuhan sel barah.

Namun, tidak ada kajian yang dapat membuktikan keberkesanan ramuan ini sebagai ubat barah.

7. Menurunkan kadar gula dalam darah

Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak sambiloto nampaknya dapat menurunkan dan mengawal kadar gula dalam darah, serta menyokong keberkesanan rawatan diabetes dengan menurunkan kadar gula darah metformin. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, pahit juga berpotensi menyebabkan kesan sampingan berbahaya, yaitu hipoglikemia.

Pelbagai tuntutan untuk faedah sambiloto di atas memang baik untuk kesihatan, tetapi tanaman ini belum terbukti berkesan untuk dimakan sebagai ubat untuk merawat penyakit tertentu. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor sekiranya anda ingin menggunakan pahit sebagai rawatan.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengkonsumsi Daun Sambiloto

Sekiranya dikonsumsi dengan dos yang tepat dan dalam jangka waktu yang singkat, secara umum sambiloto tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, pahit masih boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti cirit-birit, muntah, sakit kepala, keletihan, kehilangan selera makan, dan reaksi alergi.

Penggunaan pahit dalam jangka panjang atau dalam dos yang terlalu tinggi juga berisiko membawa kesan sampingan yang berbahaya, seperti kerosakan hati.

Selain itu, tanaman ini juga tidak digalakkan untuk dimakan oleh wanita hamil dan ibu menyusui dan orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti tekanan darah rendah, penyakit autoimun, atau gangguan darah.

Sambiloto juga tidak digalakkan diminum dengan ubat kerana boleh menyebabkan interaksi ubat.

Untuk lebih selamat ketika memakan pahit, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda ingin menggunakan tanaman herba ini sebagai rawatan.