Punca dan Cara Mengatasi Payudara Kecil

Semasa akil baligh, tubuh wanita akan mengalami beberapa perubahan. Salah satunya adalah payudara yang membesar. Namun, ukuran payudara setiap wanita tidak sama, ada yang mempunyai payudara kecil atau besar.

Ketika wanita melalui akil baligh, biasanya pada usia 8-13 tahun, tubuh akan mula menghasilkan dan melepaskan hormon estrogen. Akibatnya, lemak pada tisu penghubung di payudara juga bersatu dan membesar. Lemak tambahan inilah yang menyebabkan payudara wanita mula membesar. Pada masa inilah wanita akan mula mendapat haid untuk pertama kalinya.

Payudara seorang wanita dapat terus tumbuh pada usia remaja dan bahkan pada usia awal 20-an. Ukuran payudara yang diperbesar akan berbeza bagi setiap wanita. Sebahagiannya mempunyai payudara besar, payudara kecil, dan juga payudara yang tidak simetri, di mana payudara kanan dan kiri mempunyai ukuran yang berbeza.

Punca Payudara Kecil

Payudara kecil boleh disebabkan oleh beberapa faktor di bawah, termasuk:

 • Keturunan

  Sekiranya ukuran payudara ibu anda besar, kemungkinan anda juga mempunyai payudara yang besar. Sebaliknya, jika ibu anda mempunyai payudara kecil.

 • Berat

  Mempunyai lebih banyak lemak di badan menjadikan anda lebih cenderung mempunyai payudara yang lebih besar. Walaupun anda mula menurunkan berat badan dengan tekun dengan melakukan senaman dan menjaga diet, salah satu anggota badan yang mula menyusut adalah payudara.

 • Menopaus

  Ketika anda menghampiri menopaus, tahap hormon estrogen anda menurun secara mendadak. Akibatnya, tisu kelenjar pada payudara juga menyusut, dan payudara menjadi lebih kecil, kurang padat, lebih berlemak, dan kendur.

 • Hipoplasia payudara

  Ini adalah keadaan di mana tisu payudara tidak berkembang dengan baik, sehingga ukuran payudara kecil. Punca keadaan ini tidak diketahui dengan pasti, tetapi dianggap disebabkan oleh kelainan kongenital, keturunan, atau kesan sampingan terapi radiasi di kawasan dada pada masa kanak-kanak.

Cara Mengatasi Payudara Kecil

Sekiranya anda mempunyai payudara kecil dan terganggu olehnya, ada beberapa cara untuk menjadikan payudara anda kelihatan lebih kencang dan lebih besar.

 • Sukan

  Latihan yang menumpukan pada otot dada, punggung, dan bahu dipercayai dapat membantu memperbaiki postur dan mengetatkan dan menguatkan otot dada di belakang tisu payudara. Berikut adalah latihan untuk menegangkan otot dada:

  • Adakah tolak naik 12 kali, ulangi tiga kali.
  • Luruskan lengan anda di depan anda dengan kedua telapak tangan anda, kemudian buka sehingga tangan anda lurus di sebelah bahu anda. Ulangi pergerakan ini selama satu minit.
  • Luruskan lengan anda ke sisi anda, kemudian buat gerakan bulat ke belakang untuk satu minit setiap satu.
  • Bengkokkan lengan anda di sisi anda untuk membentuk bentuk U. Buka dan tutup lengan anda ke belakang dan ke belakang.
  • Tidur di punggung, berpegangan tangan dumbbells, kedua-dua kaki dibengkokkan. Angkat kedua tangan ke atas dan ke bawah sekali lagi 12 kali, ulangi tiga kali.
 • Gunakan tolakan coli

  Gunakan tolakan Bra membuat payudara terangkat sehingga payudara kecil kelihatan lebih kenyang. Anda juga boleh menjadikan payudara kecil kelihatan lebih besar dengan memasukkan kain ke dalam bra anda atau memakai dua bra sekaligus.

 • Mengurut payudara

  Mengurut payudara dianggap meningkatkan aliran darah dan merangsang pengeluaran kolagen pada payudara. Kemudian ia dapat mengetatkan otot dan meningkatkan pertumbuhan tisu payudara sehingga payudara kecil kelihatan lebih besar. Walau bagaimanapun, ini tidak disokong oleh bukti dan penyelidikan saintifik.

 • Mempmemperbaiki postur

  Berjalan dan duduk dengan posisi badan tegak menjadikan payudara kecil kelihatan lebih besar.

 • Pembedahan pembesaran payudara

  Satu-satunya cara yang pasti untuk membuat payudara kecil lebih penuh dan kencang adalah dengan melakukan pembedahan pembesaran payudara menggunakan implan. Terdapat sekurang-kurangnya dua jenis implan payudara, iaitu yang mengandungi garam dan silikon steril. Implan saline dipercayai lebih selamat digunakan daripada implan silikon. Sekiranya bocor, walaupun sedikit, implan silikon boleh merosakkan sistem imun. Sementara implan masin akan diserap atau dikeluarkan dengan selamat dari badan. Tetapi sebelum itu, ketahui risiko dan kos implan payudara dengan berjumpa doktor.

Keberkesanan setiap cara menangani payudara kecil di atas adalah berbeza. Sejauh ini, tahap keberkesanan terbaik dalam memperbaiki bentuk payudara adalah dengan pembedahan, kerana memberikan kesan kekal.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan payudara kecil, anda boleh mencuba beberapa cara di atas untuk membantu mengubah bentuk payudara anda. Tetapi untuk memastikan bahawa payudara kecil bukan disebabkan oleh keadaan perubatan yang serius, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor.