Ketahui 7 tabiat yang menjadikan jerawat selesa pada wajah

Jerawat di wajah boleh menyebabkan rasa tidak selesa serta mengganggu penampilan. Who neraka Siapa yang tidak kesal ketika mereka mengetahui bahawa ada jerawat yang muncul ketika berada di cermin?

Tanpa menyedarinya, ada beberapa tabiat harian yang boleh menyebabkan jerawat muncul. Ayuh, ketahui apakah kebiasaan sehingga wajah bebas dari jerawat.

Pelbagai Tabiat Menyebabkan Jerawat

Berhati-hatilah dengan tabiat berikut, kerana tanpa menyedarinya boleh menjadi penyebab jerawat:

 • Mencuci muka terlalu kerap

  Wajah kotor sering dianggap penyebab jerawat. Namun, mencuci muka terlalu kerap juga tidak baik, kerana boleh menjadikan wajah kehilangan minyak semula jadi kulit dan mendorong kulit menghasilkan lebih banyak minyak. Kesannya, jerawat akan muncul semula.

  Sekarang, Agar anda tidak mengalami masalah ini, disarankan untuk mencuci muka dua kali sehari. Semasa mencuci muka, anda boleh menggunakan air suam atau bersih, dan sabun pencuci muka dengan formulasi ringan. Sapukan pencuci muka menggunakan hujung jari dan urut dengan lembut. Elakkan menggunakan kain lap untuk mengelap wajah anda, kerana terdapat risiko kerengsaan kulit.

 • Memerah jerawat

  Untuk merawat jerawat, gunakan ubat jerawat khas. Elakkan menyentuh jerawat, terutama dengan tangan yang kotor, kerana minyak dan kotoran dari tangan anda dapat menyumbat liang dan membuat jerawat menjadi lebih teruk.

 • Gunakan telefon bimbit (telefon bimbit) yang kotor

  Telefon bimbit yang baru selesai membuat panggilan akan terkena minyak dan peluh. Terutama jika tekanan pada pipi kemudian mencetuskan jerawat. Sekiranya kotoran tidak dibersihkan sebelum digunakan semula, maka kotoran dan bakteria yang telah tumbuh dapat kembali ke wajah. Jangan malas membersihkan skrin telefon dan disyorkan untuk digunakan fon telinga semasa memanggil untuk mengelakkan jerawat muncul.

 • Produk rambut menitis di wajah

  Jauhkan minyak rambut, gel dan pelbagai produk rambut dari dahi atau bahagian muka anda yang lain, kerana boleh mencetuskan jerawat. Produk ini dapat menyumbat liang. Di samping itu, basuh rambut dengan kerap dan elakkan menggunakan produk rambut yang mengandungi banyak minyak.

 • Menggunakan solekan terlalu banyak

  Elakkan menggunakan alat solek yang berlebihan. Gunakan ubat jerawat sebelum menggunakan solekan, kemudian basuh sebelum tidur. Untuk kulit yang rawan jerawat, pilih solekan dengan label bebas minyak dan tidak menyebabkan komedo (bukan komedogenik). Terdapat juga jenis solekan yang boleh anda gunakan untuk membantu menyembunyikan jerawat.

 • Terlalu banyak pengambilan makanan manis dan diproses

  Hingga kini, tidak diketahui dengan pasti makanan mana yang menyebabkan jerawat. Namun, disarankan untuk membatasi penggunaan makanan bergula dan olahan, seperti biskut, kek, roti putih dan pasta, dan kerepek kentang. Makanan dari produk tenusu juga harus terhad, kerana dianggap juga mempengaruhi penampilan jerawat.

 • Kurang bersungguh-sungguh dalam merawat jerawat

  Proses penyembuhan jerawat memerlukan beberapa minggu. Jerawat tidak dapat hilang dengan segera hanya dalam satu hari. Sekiranya ubat jerawat tanpa masalah tidak menyelesaikan masalah kulit berjerawat dalam 2-4 minggu, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk rawatan lebih lanjut.

Sekarang anda tahu betul Apakah tabiat harian yang boleh mencetuskan jerawat? Oleh itu, cubalah menghindari tabiat ini agar wajah anda licin, bersih, dan bebas dari jerawat.