Pelbagai penyakit keturunan yang perlu anda perhatikan

Memiliki badan yang sihat dan bebas dari penyakit pasti menjadi keinginan semua orang. Walau bagaimanapun sedih, terdapat beberapa jenis penyakit itu sudah tentu sukar dielakkan, salah satunya adalah penyakit keturunan.

Penyakit keturunan berasal dari mutasi atau perubahan sifat genetik yang diturunkan dari satu atau kedua ibu bapa kepada anak-anak. Penyakit keturunan pada amnya sukar atau bahkan mustahil untuk dicegah. Orang yang kelihatan sihat mungkin mempunyai penyakit yang diwarisi atau berisiko menghidap gangguan genetik pada keturunannya.

Untuk mengenal pasti penyakit keturunan dan risiko menyebarkan penyakit ini kepada anak-anak, ujian genetik dapat dilakukan pada orang tua sebelum merancang kehamilan, atau pada janin di rahim.

Kenali Pelbagai Penyakit Keturunan

Berikut adalah beberapa penyakit keturunan yang biasa:

1. Diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 menyebabkan penghidap kekurangan hormon insulin. Penyakit ini umumnya turun temurun, dan sering terjadi sejak kecil. Tetapi ada juga diabetes jenis 1 yang berlaku pada masa dewasa.

Risiko kanak-kanak menghidap penyakit keturunan ini akan lebih tinggi jika kedua ibu bapa kandung menderita diabetes jenis 1.

2. Hemofilia

Hemofilia adalah penyakit keturunan yang menyebabkan gangguan pembekuan darah. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada lelaki. Dalam keadaan normal, faktor pembekuan darah akan berfungsi untuk membuat darah beku apabila terdapat kecederaan atau pendarahan.

Tetapi pada hemofilia, tubuh tidak mempunyai faktor pembekuan, jadi memerlukan lebih lama untuk menghentikan pendarahan.

3. Talasemia

Penyakit keturunan ini adalah penyakit yang menyerang sel darah merah penghidapnya. Keadaan ini mengurangkan hemoglobin dalam sel darah merah penghidap, sehingga menyukarkan oksigen diedarkan ke seluruh badan. Anak yang dilahirkan dengan talasemia berat badan paling banyak mati semasa lahir.

Dalam beberapa kes, kanak-kanak yang mempunyai talasemia boleh hidup, tetapi sangat mudah terkena anemia, sehingga sering memerlukan perjalanan darah.

4. Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah gangguan otak yang serius yang membuat seseorang menjadi pikun, dan mempengaruhi kemampuannya untuk melakukan aktiviti harian.

Penyakit keturunan ini biasanya menyerang orang tua yang berusia lebih dari 60 tahun, tetapi kemungkinan berlaku pada orang yang lebih muda. Risiko seseorang untuk menghidap penyakit Alzheimer akan meningkat jika dia mempunyai ahli keluarga yang juga menderita penyakit ini.

5. Kanser

Kanser boleh berlaku bukan hanya kerana tabiat hidup yang tidak sihat, tetapi faktor genetik juga meningkatkan risiko seseorang mengalami penyakit ini. Namun, barah yang diwarisi secara murni oleh faktor genetik agak kecil, iaitu sekitar 5% -10% kes barah disebabkan oleh penyebab barah yang lain.

6. Penyakit jantung

Faktor genetik memainkan peranan penting dalam kemunculan penyakit jantung. Namun, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko penyakit ini, seperti diet yang tidak sihat, merokok, kelebihan berat badan, menderita kolesterol tinggi, dan jarang berolahraga.

7. Gangguan mental

Orang yang menderita gangguan mental, seperti kemurungan, gangguan bipolar, skizofrenia, autisme, ADHD, gangguan kecemasan, sindrom Down, dan gangguan obsesif kompulsif (OCD) lebih cenderung mempunyai ibu bapa atau saudara kandung yang juga mengalami gangguan serupa.

Walau bagaimanapun, gangguan mental ini juga boleh berlaku pada orang yang tidak mempunyai sejarah penyakit serupa dalam keluarga mereka. Ini mungkin kerana selain faktor genetik, kemunculan gangguan mental juga dipengaruhi oleh faktor lain, seperti tekanan atau tekanan psikologi yang teruk.

Orang yang mempunyai sejarah penyakit keturunan dalam keluarga perlu lebih berwaspada. Walaupun kebanyakan penyakit keturunan tidak dapat dicegah, risikonya dapat dikurangkan. Oleh itu, lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala kepada doktor.

Anda juga boleh melakukan ujian genetik atau ujian DNA sebelum berkahwin dan merancang kehamilan, untuk mengesan awal kemungkinan penyakit keturunan yang dapat ditularkan kepada anak-anak.