Di sebalik keenakannya, terdapat 4 bahaya mi segera yang bersembunyi

Selain praktikal, mi segera digemari oleh orang ramai kerana rasanya yang enak. Namun, di sebalik keenakannya, terdapat beberapa bahaya mi segera yang perlu diperhatikan, terutama apabila mi segera dimakan secara berlebihan.

Mie segera boleh didapati dalam bentuk mi kering dan dilengkapi dengan rempah dan minyak sayuran di dalamnya. Proses pemprosesan cukup mudah, menjadikan mi segera sebagai pilihan ketika anda lapar pada waktu malam atau di tengah-tengah kesibukan.

Cukup rebus mi dengan air mendidih dan campurkan dengan rempah yang ada. Namun, tahukah anda bahawa terdapat pelbagai bahaya mi segera di sebalik keseronokannya?

Pelbagai Risiko dan Bahaya Mie Segera

Mie instan kadang-kadang disebut sebagai makanan tidak sihat kerana tinggi karbohidrat, lemak, dan garam, tetapi rendah protein, serat, vitamin, dan mineral.

Kajian menunjukkan bahawa memakan mi segera terlalu kerap dikaitkan dengan kualiti makanan yang dimakan. Ini tentu saja memberi kesan kepada kekurangan pengambilan nutrien dalam badan.

Selanjutnya, mi segera dapat meningkatkan risiko sindrom metabolik, suatu keadaan yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan diabetes.

Di samping itu, terdapat beberapa risiko dan bahaya mi segera yang boleh anda alami semasa memakan mi segera secara berlebihan:

1. Gangguan pencernaan

Mie segera sebenarnya adalah sejenis makanan yang tidak mudah dicerna, sehingga menjadikan sistem pencernaan bekerja lebih keras. Apabila dikonsumsi terlalu kerap atau terlalu banyak, ini boleh menyebabkan gangguan pada saluran pencernaan.

2. Tekanan darah tinggi

Perasa yang digunakan dalam mi segera biasanya mempunyai kandungan garam atau natrium yang tinggi. Satu bungkus mi segera mengandungi kira-kira 860 mg natrium.

Jumlah natrium belum ditambah dari kandungan natrium dalam makanan lain yang anda konsumsi pada hari yang sama. Sebenarnya, pengambilan natrium harian yang disyorkan tidak lebih daripada 2.000-2.400 mg atau bersamaan dengan 5-6 gram garam.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan natrium terlalu banyak dapat menyebabkan tekanan darah tinggi dan merosakkan saluran darah, sehingga meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

3. Penyakit jantung

Mie segera juga menggunakan MSG (monosodium glutamat) untuk meningkatkan rasa agar lebih sedap. Nah, kandungan MSG dan natrium yang tinggi dalam mi segera bukan sahaja boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, tetapi juga mencetuskan pelbagai gangguan jantung.

Oleh itu, mi segera tidak disyorkan untuk dimakan oleh orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung kongestif, serta pengguna ubat diuretik dan beberapa jenis ubat antidepresan.

4. Gangguan buah pinggang

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mi segera diketahui mempunyai kandungan garam yang tinggi. Kandungan garam boleh memberi kesan pada gangguan fungsi ginjal, terutama jika dikonsumsi dalam jumlah banyak dan sering.

Fungsi buah pinggang yang terganggu boleh menyebabkan penumpukan natrium dan cecair di dalam badan. Ini mencetuskan pembengkakan di kaki dan penumpukan cecair di sekitar jantung dan paru-paru.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian ialah bungkusan mi segera yang digunakan. Terdapat mi segera yang dibungkus dengan bahan yang menggunakan styrofoam yang mengandungi bahan kimia bisphenol A (BPA).

BPA diketahui mengganggu bagaimana hormon berfungsi dan mempengaruhi perkembangan otak pada bayi dan kanak-kanak. Sementara pada orang dewasa, kandungannya dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan barah.

Petua Memproses Mi Segera

Sekiranya anda menganggap kandungan nutrien dalam mi segera dan bahan pelengkap yang berisiko untuk kesihatan, anda harus mula mengehadkan pengambilan mi segera.

Dalam usaha meningkatkan pengambilan nutrien dalam menghidangkan mi segera, anda boleh menambahkan beberapa bahan tambahan, seperti telur, ayam, cendawan, wortel, kacang, kubis, dan bahan semula jadi yang lain.

Sekiranya boleh, jangan gunakan semua rempah yang ada. Gunakan hanya separuh dos untuk mengurangkan jumlah garam dan MSG yang dimakan.

Namun, anda juga harus memenuhi keperluan nutrisi tubuh dengan memakan makanan berkhasiat dan menjaga tubuh yang sihat dengan bersenam secara teratur dan tidak merokok.

Sekiranya anda sering makan mi segera, anda harus mula mengurangkan penggunaannya untuk mengelakkan bahaya mi segera terhadap kesihatan. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mengetahui diet yang lebih sihat, sesuai dengan keadaan dan keperluan anda.