Risiko Perkahwinan Awal yang Perlu Dipertimbangkan

Walaupun dapat menghindari perzinaan, perkahwinan muda tidak semudah yang disangka. Sebabnya, perkahwinan pada usia muda cenderung mempunyai banyak cabaran dan mempunyai pelbagai risiko jika tidak dipertimbangkan dengan teliti.

Had umur perkahwinan dalam Undang-Undang Perkahwinan Nombor 1 tahun 1974 adalah 19 tahun. Namun, perkahwinan muda yang disebut dalam Badan Penduduk dan Perancang Keluarga Nasional (BKKBN) adalah perkahwinan yang dilakukan pada usia kurang dari 21 tahun.

Sebab berkahwin muda

Di Indonesia, perkahwinan muda atau perkahwinan awal masih menjadi polemik yang sering dibincangkan oleh banyak orang. Sebilangan orang memandang perkara ini positif kerana dari segi agama ia dapat mengelakkan orang muda dari berzina.

Sebab lain adalah berkaitan dengan ekonomi. Sebilangan ibu bapa memilih untuk mengahwini anak perempuan mereka dengan lelaki dewasa yang mempunyai ekonomi yang mapan dengan harapan anak-anak mereka dapat menjalani kehidupan yang lebih baik di masa depan setelah berkahwin.

Kesedaran untuk perkahwinan muda juga lahir dari orang muda yang ingin mempunyai anak lebih awal. Mereka beranggapan bahawa dengan mempunyai anak pada usia muda, jurang usia dengan anak-anak tidak akan terlalu jauh, sehingga anak-anak diharapkan lebih dekat dengan ibu bapa mereka seperti rakan.

Sebab-sebab ini sebenarnya tidak salah. Namun, berkahwin muda tidak semudah yang disangka. Sebabnya, banyak tekanan akan timbul pada pasangan suami isteri muda mulai dari masalah kewangan, kesediaan mental, tekanan sosial, hingga kurangnya pengalaman dalam menangani masalah perkahwinan.

Risiko Berkahwin Muda

Sekiranya tidak disiapkan dengan teliti, terdapat beberapa risiko perkahwinan muda. Risiko ini merangkumi:

1. Gangguan psikologi

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang terpaksa berkahwin muda berisiko lebih tinggi mengalami gangguan mental, sama ada kecemasan, tekanan, atau kemurungan. Keadaan ini secara amnya berlaku kerana ketidaksediaan dalam melaksanakan beban dan tanggungjawab yang diterima sebagai suami atau isteri.

2. Komplikasi kehamilan

Kehamilan pada usia dini sangat berisiko untuk pelbagai komplikasi yang membahayakan ibu dan janin. Pada janin, risiko yang mungkin berlaku adalah kelahiran pramatang, stunting, atau berat lahir rendah (LBW).

Pada ibu, melahirkan pada usia muda mempunyai risiko menyebabkan preeklamsia dan anemia. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius seperti eklampsia yang boleh membawa maut, dan juga kematian bagi ibu dan bayi.

3. Masalah ekonomi

Bukan hanya masalah kesihatan, perkahwinan muda juga boleh menyebabkan masalah ekonomi atau kewangan. Ini biasanya berlaku pada lelaki yang tidak bersedia secara mental untuk menanggung nafkah dan bertindak sebagai suami dan bapa. Akibatnya, lingkaran kemiskinan baru dalam kehidupan sosial diciptakan.

4. Keganasan rumah tangga

Keganasan rumah tangga mempunyai risiko tinggi untuk pasangan muda yang sudah berkahwin, mulai dari ancaman hingga pelecehan. Ini kerana emosi mereka tidak cukup stabil berbanding dengan orang yang berumur 25 tahun ke atas yang cenderung mempunyai emosi yang stabil.

Bukan hanya itu, kajian menunjukkan bahawa wanita yang berkahwin muda, terutama yang berusia di bawah 18 tahun, lebih rentan terhadap kekerasan seksual dari pasangan mereka.

5. Perceraian

Satu kajian menunjukkan bahawa kemungkinan perceraian pada pasangan yang berkahwin pada usia kurang dari 20 tahun adalah 50 peratus lebih tinggi daripada pasangan yang berkahwin pada usia 25 tahun ke atas.

Kajian lain menunjukkan fakta yang tidak jauh berbeza, iaitu pasangan yang berkahwin muda mempunyai risiko perceraian 38 peratus setelah lima tahun berkahwin.

Risiko ini biasanya berlaku pada pasangan muda yang tidak dapat menanggung pelbagai masalah dan beban hidup, terutamanya masalah kewangan.

Tidak ada standard ketika masa terbaik untuk berkahwin. Namun, BKKBN berpendapat bahawa usia yang ideal bagi wanita Indonesia untuk berkahwin adalah 21 tahun, sementara bagi lelaki itu adalah 25 tahun.

Usia ini dianggap baik untuk berkahwin kerana matang secara biologi dan psikologi, dan dapat berfikir dan bertindak matang dalam menangani masalah rumah tangga.

Tidak ada larangan untuk berkahwin muda. Namun, sebelum perkahwinan diadakan, pasangan muda harus bersedia secara fizikal dan mental untuk menavigasi rumah tangga, agar kesan negatif dari perkahwinan muda dapat dielakkan dan perkahwinan yang dijalani dapat berjalan dengan bahagia dan sesuai dengan apa yang diharapkan.