Pelbagai Salap dan Keadaan Gatal Yang Boleh Diubati

Walaupun banyak terdapat di pasaran, salap gatal tidak boleh digunakan secara sembarangan, kerana setiap salep gatal mempunyai kegunaan yang berbeda. Agar tidak membuat kesilapan, mari kita fahami pelbagai jenis salap gatal dan keadaan yang boleh diubati.

Kulit gatal boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari alergi, eksim, jangkitan parasit seperti kudis, gigitan serangga atau sengatan, hingga jangkitan kulat. Oleh itu, anda perlu memahami jenis salap gatal yang perlu anda gunakan untuk merawatnya.

Pelbagai Jenis Salap Gatal

Walaupun mempunyai tujuan yang sama dalam menghilangkan rasa gatal, penggunaan pelbagai salap gatal juga harus disesuaikan dengan penyebabnya. Ini kerana gatal pada umumnya hanyalah gejala keadaan kesihatan atau penyakit tertentu.

Untuk itu, jika anda mengalami gatal yang terasa menyusahkan, anda dinasihatkan berjumpa doktor. Tujuannya adalah agar doktor dapat memeriksa aduan anda dan menentukan penyebabnya, sehingga doktor dapat memberikan rawatan yang sesuai.

Berikut adalah beberapa jenis salap gatal, bersama dengan keadaan yang mereka rawat:

1. Hidrokortison

Salap gatal yang mengandungi hidrokortison berfungsi mengurangkan keradangan. Biasanya aduan ini dicirikan oleh pembengkakan, gatal-gatal, dan kemerahan, baik kerana gigitan serangga, pendedahan kepada tumbuhan beracun, eksim, alergi kulit, atau kerengsaan kulit.

Semasa digunakan, sapukan salap gatal ini secukup rasa hingga merata di kawasan kulit yang gatal. Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan dengan sabun dan air sebelum dan selepas menggunakan ubat ini.

2. Calamine

Salah satu ramuan yang sering dijumpai dalam salap gatal ini, biasanya digunakan untuk menghilangkan rasa gatal dan rasa tidak selesa akibat kerengsaan kulit yang kecil. Apabila digunakan, calamin secara amnya akan memberikan sensasi yang sejuk.

Semasa digunakan, anda boleh menggunakan salap gatal ini setiap enam atau lapan jam mengikut keperluan, dan ikuti petunjuk penggunaan pada bungkusan.

3. Crotamiton

Salap gatal crotamiton berkesan digunakan untuk merawat kudis (kudis), yang merupakan jangkitan kulit yang disebabkan oleh tungau. Crotamiton Ia berfungsi dengan membunuh tungau yang menyebabkan kudis dan membantu mengurangkan gatal.

Selepas mandi, sapukan salap ini ke seluruh badan, dari leher hingga jari kaki. Gunakan pada waktu malam dan ulangi seperti yang diarahkan pada bungkusan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda 2 hingga 3 kali sehari. Selain itu crotamiton, ada juga salap lain untuk dirawat kudis, misalnya salap gatal yang mengandungi benzil benzoat dan permetrin.

4. Miconazole

Salap gatal mikonozale berguna untuk merawat gatal-gatal akibat jangkitan kulat pada kulit, seperti kurap, tinea versicolor, dan kelemumur kandidiasis. Cara menggunakannya adalah dengan mengoleskan salap ini pada daerah yang mengalami gatal akibat jangkitan jamur.

Sapukan dua kali sehari dan ikuti arahan pada bungkusan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Selain itu mikonozale, anda juga boleh menggunakan clotrimazole dan ketokonazol.

Terdapat pelbagai jenis salap gatal yang terdapat di kaunter di farmasi atau kedai ubat dengan faedah yang berbeza. Untuk itu, akan lebih berkesan jika anda berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan salap gatal. Doktor akan menetapkan salap gatal yang betul dan selamat untuk membantu merawat gatal yang anda alami.