Peraturan diet yang ketat untuk memberi perhatian agar kekal sihat

Sebilangan orang memilih untuk menjalani diet yang ketat untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Malangnya, selalunya cara diet tegas yang mana selesai kurang tepat, jadi tidak berkesan menurunkan berat badan.

Sekiranya anda berfikir bahawa diet yang ketat dapat membantu menurunkan berat badan dengan cepat, anda mungkin perlu mengubah pemikiran itu. Ini kerana penurunan berat badan secara beransur-ansur cenderung lebih efektif dan sihat.

Walaupun begitu, kadang-kadang diet yang ketat diperlukan jika anda ingin mencapai sasaran berat badan tertentu dalam waktu yang singkat, misalnya sebelum perkahwinan atau kerana keadaan perubatan. Tetapi ingat, diet yang ketat tidak digalakkan untuk jangka masa panjang.

Peraturan Diet Ketat yang Disyorkan

Dalam menjalani diet ketat, ada beberapa hal yang harus dipertimbangkan agar diet ketat yang anda jalani tetap sihat dan tidak membahayakan, yaitu:

1. Biasakan sarapan

Apabila mengikuti diet ketat yang sihat, anda dinasihatkan untuk tetap memulakan hari dengan sarapan. Apabila anda makan sarapan pagi, keinginan untuk makan makanan yang tidak sihat dan makan berlebihan semasa makan tengah hari akan berkurang.

2. Hadkan pengambilan karbohidrat

Mengehadkan pengambilan karbohidrat ketika berdiet dapat dilakukan dengan memperhatikan jenis karbohidrat yang dimakan. Anda dinasihatkan untuk mengonsumsi karbohidrat kompleks, kerana karbohidrat jenis ini dicerna dengan lebih perlahan sehingga dapat membuat anda kenyang lebih lama.

Selain itu, karbohidrat kompleks juga lebih kaya dengan vitamin, mineral, dan serat. Karbohidrat kompleks boleh didapati, antara lain, dari kentang, kacang polong, roti gandum, jagung, lentil, biji-bijian, kacang, dan sayur-sayuran berkanji, seperti ubi jalar dan labu.

3. Pengambilan makanan yang pelbagai

Untuk memenuhi keperluan pemakanan harian ketika menjalani diet ketat, anda disarankan untuk makan pelbagai makanan dengan pemakanan seimbang, dan batasi pengambilan gula dan garam.

Ini dapat dilakukan dengan meningkatkan penggunaan sayur-sayuran, buah, biji-bijian, kacang-kacangan, dan protein tanpa lemak, dan membatasi penggunaan makanan olahan yang umumnya memiliki kandungan gula dan garam yang tinggi.

4. Gandakan minumair

Dalam diet ketat yang sihat, anda disarankan untuk meningkatkan penggunaan air. Minum air sebelum makan, supaya anda merasa kurang lapar dan cepat kenyang.

Penyelidikan menunjukkan bahawa air minuman bukan sahaja dapat menurunkan berat badan, tetapi juga meningkatkan jumlah kalori yang dibakar setiap hari.

5. Bersenam secara berkala

Agar diet ketat yang anda jalankan tetap sihat, anda harus tetap mengimbangkannya dengan senaman yang kerap. Bersenam dapat membantu menurunkan berat badan, menambah tenaga, meningkatkan tidur, dan mengurangkan risiko penyakit anda. Jadi, luangkan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk melakukan senaman.

Sekiranya diet yang ketat dijalankan dengan baik, selain dapat menurunkan berat badan dengan cepat, ini juga dapat mengurangi risiko penyakit jantung, strok, dan diabetes jenis 2.

Semasa menjalani diet, jangan hanya fokus pada penurunan berat badan. Pastikan juga diet ketat yang anda ikuti tetap sihat. Sangat disyorkan untuk berjumpa dengan pakar pemakanan sebelum menjalani diet, terutamanya diet yang ketat, kerana setiap orang mempunyai keadaan badan yang berbeza.