Fakta Mengenai Latihan Membina Badan

Ramai yang mempersoalkan bagaimana mendapatkan postur badan yang ideal untuk berat dan tinggi badan. Salah satunya adalah dengan melakukan latihan bina badan.

Sebelum berlatih sukan untuk mengoptimumkan pertumbuhan ketinggian, anda harus memahami faktor apa yang boleh memberi kesan pada postur badan. Apa yang perlu difahami, tinggi badan sangat bergantung pada corak pertumbuhan dan ketinggian anggota keluarga yang diturunkan, terutama ibu bapa.

Seperti Apa Latihan Bina Badan?

Banyak tutorial dalam talian mendakwa bahawa jenis latihan tertentu mempunyai kejayaan yang tinggi seperti latihan bina badan. Ini hanya fakta, setelah tempoh pertumbuhan berakhir, sukan seperti ini sebenarnya tidak lagi mampu menjadikan seseorang lebih tinggi.

Anda mesti faham bahawa had pertumbuhan lelaki biasanya adalah 16 tahun, sementara bagi wanita berumur antara 14-15 tahun atau 2-3 tahun selepas haid bermula. Oleh itu, bagi anda atau anak anda yang masih di peringkat awal, anda masih berpeluang melakukan pelbagai aktiviti senaman atau sukan bina badan.

Beberapa jenis latihan atau sukan yang disyorkan adalah:

  • Latihan kekuatan, misalnya tolakan dan tempat duduk.
  • Sukan fleksibiliti, seperti yoga.
  • Latihan aerobik, seperti lompat tali, berbasikal, berenang, berjalan, bermain tenis atau bola keranjang.

Pada dasarnya, senaman yang teratur mempunyai pelbagai faedah. Antaranya dapat menguatkan tulang dan otot, mengekalkan berat badan yang ideal, dan mengoptimumkan pengeluaran hormon pertumbuhan. Itulah sebabnya mengapa kanak-kanak di peringkat awal didorong untuk selalu aktif, sekurang-kurangnya mengambil masa 1 jam setiap hari untuk melakukan senaman fizikal atau bersukan.

Mengoptimumkan Pertumbuhan Tinggi

Selain memberi tumpuan kepada sukan meningkatkan badan, ada beberapa faktor lain yang mesti dipertimbangkan, salah satunya adalah makan makanan yang sihat dan seimbang. Nutrien dalam badan memainkan peranan penting dalam kesihatan tubuh anda.

Oleh itu, memenuhi pelbagai nutrien dan vitamin bermula dari makan sayur-sayuran dan buah segar, makanan berprotein tinggi, dan mengurangkan pengambilan gula dan lemak tepu. Juga penting untuk meningkatkan penggunaan makanan dan minuman yang mengandung vitamin D, kerana sangat bermanfaat untuk kesihatan tulang, seperti tuna, susu, dan telur.

Perkara penting yang perlu anda ingat, jangan mudah mempercayai produk penambah badan, seperti susu atau makanan tambahan.

Untuk menghilangkan persoalan yang membimbangkan mengenai latihan bina badan atau produk tertentu, lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu. Anda juga boleh meminta nasihat doktor mengenai pengambilan nutrien yang ideal untuk meningkatkan ketinggian.