Ubat Bibir Kering Semula Jadi yang Perlu Anda Cuba

Keliru kaedah untuk mengatasi bibir kering adalah denganpelembap bibir. Walau bagaimanapun, jangan salah, ada juga beberapa ubat bibir kering semula jadi yang boleh anda cuba. Ingin tahu? Lihat ulasan berikut.

Bibir adalah bahagian badan yang tidak mempunyai kelenjar minyak. Oleh itu, bibir tidak dapat melakukan proses pelinciran semula jadi. Fakta ini menjadikan bibir mudah kering dan pecah-pecah.

Bibir boleh menjadi kering atau pecah-pecah akibat menjilat bibir anda terlalu kerap, tidak cukup minum, terkena sinar matahari untuk waktu yang lama, cuaca terlalu kering, atau mengambil ubat-ubatan tertentu.

Beragam Bibir Kering Pengalaman

Bibir kering tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh mengganggu keselesaan dan penampilan anda.

Kaedah terbaik untuk mengatasi bibir kering adalah dengan menggunakan pelembap bibir. Balsem bibir berfungsi sebagai pelindung untuk melindungi bibir anda daripada terkena cahaya matahari, angin, atau cuaca panas atau sejuk. Bukan itu sahaja, balsem bibir Ia juga dapat menjaga kelembapan bibir dan mencegah jangkitan pada bibir yang pecah-pecah.

Walau bagaimanapun, tidak semua produk balsem bibir sesuai untuk bibir kering. Kerana terdapat beberapa produk balsem bibir yang mengandungi bahan-bahan yang sebenarnya menyebabkan bibir kering, seperti mentol, fenol, dan asid salisilat.

Oleh itu, pilihlah balsem bibir mengandungi bahan pelembap, seperti shea butter, petroleum jelly, dan minyak biji rami.

Selain itu pelembap bibir, Terdapat juga ubat bibir kering semula jadi yang boleh anda cuba di rumah, iaitu:

1. Vitamin E

Vitamin E mampu mengembalikan keanjalan dan kelembapan bibir anda. Bukan hanya itu, vitamin E juga dapat mempercepat pertumbuhan semula kulit dan mencegah kerengsaan bibir yang pecah-pecah.

Untuk menggunakannya sebagai balsem bibir semula jadi, Anda boleh mencampurkan minyak vitamin E dengan minyak lain, seperti minyak zaitun kacang badam atau minyak kelapa, kemudian gosokkannya di bibir.

2. Gel lidah buaya

Lidah Buaya (Aawak vera) anda juga boleh menjadikan ubat bibir kering. Lidah buaya mengandungi pelbagai bahan semula jadi, seperti antioksidan, vitamin, dan mineral, yang dapat merawat bibir kering dan pecah-pecah. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, sapukan gel aloe vera ke bibir secara berkala.

3. Air

Bibir kering dan pecah-pecah boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami dehidrasi. Dehidrasi boleh berlaku apabila badan kekurangan pengambilan cecair atau kehilangan banyak cecair. Apabila anda mengalami dehidrasi, badan anda mengambil air dari pelbagai tisu, termasuk kulit di bibir anda. Oleh itu, memenuhi keperluan cecair badan anda dengan mengambil sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

4. Mengelupas bibir (pengelupasan bibir)

Adakah menyental Bibir kering dan pecah-pecah dapat mengelupas kulit kering, menjadikan bibir lebih lembut. Kaedah ini lebih digalakkan daripada mengupas kulit bibir dengan jari anda.

Selain menggunakan gosok bibir siap, anda boleh buat gosok bibir sendiri di rumah dengan mencampurkan madu dan gula.

Anda boleh menggunakan pelbagai ubat bibir kering semula jadi di atas untuk merawat bibir kering dan pecah-pecah. Namun, tentu anda juga harus mengelakkan perkara yang boleh menyebabkan bibir kering, seperti kebiasaan menjilat bibir, menggigit bibir atau benda logam, dan makan makanan pedas.