Dextrose - Faedah, dos dan kesan sampingan

Dextrose adalah cecair intravena untuk merawat hipoglikemia atau keadaan di mana kadar gula darah terlalu rendah. Ubat ini juga digunakan sebagai alternatif untuk memenuhi keperluan gula dan cairan pada pesakit dengan keadaan perubatan tertentu.

Dextrose adalah bentuk gula yang dihasilkan secara semula jadi oleh hati. Dextrose adalah sumber tenaga yang diperlukan oleh sel-sel badan untuk berfungsi dengan baik.

Dalam keadaan yang terlalu rendah kadar gula darah, tambahan dekstrosa diperlukan untuk meningkatkan kadar gula dalam darah. Dextrose yang disuntik ke urat akan berfungsi dengan cepat untuk meningkatkan kadar gula dalam darah.

Selain cecair suntikan, terdapat juga dekstrosa yang terbuat dari jagung. Dextrose dari jagung biasanya diproses menjadi sirap jagung atau pemanis tiruan dalam industri makanan.

Tanda dagangan Dextrose: Ecosol G5, Ecosol G 10, ORS 200, Wida D5-1 / 2NS, Infusion D5, Dextrose, Wida D10, Otsu D40

Apa itu Dextrose

kumpulanUbat preskripsi
KategoriCecair infusi
ManfaatMengubati hipoglikemia
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
 

Dextrose untuk wanita hamil dan menyusui

Kategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada dextrose dapat diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, berjumpa dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko, sebelum menggunakan ubat ini.

BentukCecair suntikan atau intravena

Amaran Sebelum Menggunakan Dextrose

Cecair dekstrosa akan diberikan di hospital oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian sebelum menggunakan ubat ini adalah:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Dextrose cair tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini atau alergi terhadap produk jagung yang diproses.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah menghidap diabetes, hiperglikemia, kecederaan kepala yang teruk, kekurangan zat makanan, penyakit berjangkit, kegagalan buah pinggang, edema, atau gangguan elektrolit, termasuk hipokalemia.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas menggunakan dekstrosa.

Dos dan Peraturan Penggunaan Dextrose

Infusi dekstrosa boleh didapati dalam bentuk cecair dengan tahap 2.5%, 5%, 10%, 20%, 30%, 50%, dan 70% untuk tujuan yang berbeza. Dos dextrose akan ditentukan oleh doktor mengikut keadaan pesakit.

Secara amnya, berikut adalah dekstrosa untuk orang dewasa dan kanak-kanak untuk merawat hipoglikemia:

 • Matang: 10–25 gram, yang bersamaan dengan 40–100 mL larutan dekstrosa 25% atau 20–50 mL larutan 50%, yang diberikan melalui infus ke urat besar. Pentadbiran dextrose dapat diulang dalam keadaan hipoglikemia yang teruk.
 • Kanak-kanak: 0.25–0.5 g / kgBW sehari untuk kanak-kanak yang berumur 6 bulan ialah 0.5–1 g / kgBW dengan dos maksimum 25 gram setiap 1 dos.

Dos dextrose untuk merawat kekurangan cecair dan gula kerana keadaan perubatan tertentu akan ditentukan oleh doktor mengikut keadaan pesakit. Biasanya, dextrose yang akan digunakan adalah dextrose 5% dan diberikan melalui IV ke dalam urat kecil.

Cara Menggunakan Dextrose dengan Betul

Dextrose akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor di hospital. Dextrose akan disuntik ke dalam vena secara langsung atau melalui cecair intravena.

Ikuti cadangan dan nasihat yang diberikan oleh doktor semasa menjalani rawatan dengan dekstrosa. Doktor juga akan memeriksa tahap gula darah pesakit secara berkala.

Interaksi Dextrose dengan Dadah Lain

Untuk mengelakkan interaksi ubat, selalu beritahu doktor tentang ubat yang anda ambil, terutamanya rawatan dengan furosemida, hidroklorotiazid, hidrokortison, prednison, atau ubat-ubatan yang mengandungi magnesium. Juga beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat diabetes.

Kesan Sampingan dan Bahaya Dextrose

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas menggunakan dekstrosa adalah rasa sakit dan kerengsaan di tempat suntikan.

Dalam beberapa keadaan, penggunaan dekstrosa juga dapat menyebabkan hiperglikemia, yang dapat dicirikan oleh gejala tertentu, seperti nafas berbuih, dahaga berterusan, mual, muntah, keletihan tanpa sebab, kencing kerap.

Laporkan kepada doktor sekiranya anda mengalami aduan dan gejala di atas. Anda juga perlu memberitahu doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi alergi atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Ketidakseimbangan elektrolit, yang dapat dicirikan oleh gejala tertentu, seperti sakit otot, kelemahan, perubahan mood, degupan jantung tidak teratur, kesukaran membuang air kecil, mulut kering, mata kering, muntah, atau sakit perut yang teruk
 • Gangguan penglihatan, kehilangan koordinasi dan keseimbangan, atau gangguan pertuturan secara tiba-tiba
 • Kesukaran bernafas, kenaikan berat badan secara tiba-tiba dan drastik, bengkak di kaki dan tangan
 • Sakit kepala, pening yang sangat teruk, atau pingsan
 • Demam, menggigil, atau bibir dan kuku biru