Nefritis Lupus - Gejala, penyebab dan rawatan

Nefritis lupus adalah keradangan padabuah pinggang akibatnyakesan penyakit lupus eritematosus sistemik (SLE) atau lebih dikenali sebagai lupus. Lupus adalah penyakit autoimun di mana sistem imun menyerang sel buah pinggang sihat, sehingga ginjal tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Nupritis lupus dapat menyebabkan radang ginjal dan menyebabkan sejumlah gejala, seperti tekanan darah tinggi, kehadiran darah dan protein dalam air kencing, hingga kegagalan buah pinggang. Nupritis Lupus adalah keadaan serius yang memerlukan rawatan segera dari doktor buah pinggang.

Gejala Nefritis Lupus

Gejala nefritis lupus tidak jauh berbeza dengan gangguan buah pinggang yang lain. Gejala ini merangkumi:

 • Kemunculan darah dalam air kencing.
 • Air kencing berbuih.
 • Kerap membuang air kecil, terutamanya pada waktu malam.
 • Tekanan darah tinggi.
 • Penambahan berat badan.
 • Bengkak di telapak kaki, pergelangan kaki, dan betis.

Bila hsemasa ke dokey

Sekiranya gejala penyakit buah pinggang muncul, seperti darah dalam air kencing, urin berbuih, dan bengkak di kaki, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Doktor akan memeriksa simptom dan menentukan sama ada pesakit mempunyai masalah buah pinggang atau tidak. Untuk memastikan bahawa penyebab gangguan buah pinggang adalah lupus, doktor akan melakukan ujian tambahan pada pesakit.

Penyebab Nefritis Lupus

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, lupus nefritis terjadi ketika sistem kekebalan tubuh atau sistem imun menyerang sel-sel ginjal yang sihat, sehingga ginjal tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Dalam keadaan normal, sistem imun hanya akan menyerang kuman yang masuk ke dalam badan. Walau bagaimanapun, pada orang dengan nefritis lupus, sistem kekebalan tubuh tidak normal dan sebaliknya menyerang sel-sel tubuh sendiri, termasuk sel ginjal.

Gangguan sistem imun ini dikenali sebagai autoimun. Sehingga kini, penyebab berlakunya autoimun pada seseorang tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor risiko yang dapat membuat seseorang lebih mudah terkena penyakit autoimun, iaitu wanita dan berumur antara 15-45 tahun.

Seseorang yang menghidap nefritis lupus mungkin mengalami berulang gejala nefritis lupus (suar) kerana terdedah kepada pencetus lupus. Terdapat beberapa jenis pencetus untuk berulang gejala nefritis lupus, iaitu:

 • Pendedahan cahaya matahari.
 • Ubat-ubatan, seperti antibiotik dan antikonvulsan.
 • Perubahan hormon, misalnya semasa kehamilan atau haid.
 • Jangkitan, baik oleh bakteria atau virus.

Diagnosis Nefritis Lupus

Sebagai langkah pertama dalam pemeriksaan, doktor akan bertanya mengenai gejala dan riwayat penyakit sebelumnya pesakit, serta melakukan pemeriksaan fizikal. Sekiranya disyaki menghidap nefritis lupus, doktor akan meminta pesakit untuk menjalani beberapa siri ujian berikut:

1. Pemeriksaan air kencinge

2. Ujian darah

Ujian ini akan membantu doktor melihat kandungan bahan buangan dalam darah, misalnya kreatinin dan urea dalam darah. Ujian ini adalah untuk menilai fungsi buah pinggang. Dalam keadaan normal, bahan ini tidak boleh muncul kerana telah disaring oleh buah pinggang. Sampel darah juga akan diperiksa untuk mengetahui jumlah darah lengkap dan ujian antibodi ANA.antibodi antinuklear).

3. Pemeriksaan air kencing 24 jam

4. Ultrasound perut

5. Biopsi buah pinggang

Rawatan Nefritis Lupus

Rawatan nefritis lupus bertujuan untuk melegakan gejala yang muncul, mencegah kambuh lupus (suar) kembali, serta mencegah kerosakan pada buah pinggang. Jenis rawatan bergantung pada jenis dan keparahan nefritis lupus yang dihidapi.

Rawatan untuk nefritis lupus dilakukan dalam dua fasa, iaitu fasa awal dan fasa lanjut. Fasa awal rawatan bertujuan untuk mencegah kerosakan buah pinggang secepat mungkin, serta menekan sistem imun yang merosakkan tisu ginjal.

Sementara itu, rawatan dalam fasa penerusan bertujuan untuk mencegah berulang nefritis lupus. Secara umum, nefritis lupus akan dirawat dengan kaedah berikut:

Ubat kortikosteroid

Ubat kortikosteroid digunakan untuk mengurangkan keradangan, terutama pada buah pinggang. Contoh ubat kortikosteroid yang digunakan untuk merawat nefritis lupus adalah: metilprednisone.

Ubat imunosupresif

Ubat imunosupresif digunakan untuk menekan kerja sistem kekebalan tubuh, sehingga kerosakan pada jaringan ginjal akibat serangan sistem imun dapat dikurangkan. Contoh ubat ini adalah hydroxychloroquinone, mycophenolate mofetil, dan siklofosfamid.

Dadah antihipertensi

 • Dadah Perencat ACE
 • Ubat penyekat beta
 • Ubat ARB
 • Ubat diuretik

Untuk mengekalkan tekanan darah, pesakit nefritis lupus diminta untuk mengurangkan makanan yang mengandung garam dan protein yang tinggi. Sebagai tambahan, untuk mencegah kambuh nefritis lupus, pesakit lupus nefritis diminta untuk menjauhkan diri dari pendedahan kepada pencetus kambuh lupus, seperti selaran matahari dan ubat-ubatan antibiotik. Namun, pada dasarnya, nefritis lupus tidak dapat disembuhkan.

Komplikasi Nefritis Lupus

Komplikasi nefritis lupus yang paling teruk adalah kegagalan buah pinggang. Pesakit dengan kegagalan buah pinggang mesti menjalani hemodialisis atau dialisis untuk menggantikan fungsi ginjal dalam menyaring kekotoran dalam badan, menjaga keseimbangan kadar mineral dalam darah, dan mengawal tekanan darah.

Pesakit nefritis lupus yang mengalami kegagalan buah pinggang juga boleh menjalani pembedahan pemindahan buah pinggang. Prosedur ini hanya akan disarankan kepada pesakit yang ginjalnya tidak lagi berfungsi. Ginjal pesakit akan diganti dengan buah pinggang yang sihat yang diperoleh daripada penderma.

Pencegahan Nefritis Lupus

Mengamalkan gaya hidup sihat dapat melindungi diri anda dari gangguan buah pinggang, termasuk nefritis lupus. Beberapa langkah yang boleh diambil termasuk:

 • Bersenam secara berkala.
 • Minum banyak air.
 • Jangan merokok dan minum alkohol.
 • Mengekalkan tekanan darah agar tetap normal.
 • Kurangkan makanan berkolesterol tinggi.
 • Kurangkan makanan yang mengandungi banyak garam.
 • Mengelakkan penggunaan ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi buah pinggang, salah satunya adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID).