Buah-buahan untuk Kepialu Selamat dan Sihat

Buah mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan, terutama ketika mengalami kepialu. Walau bagaimanapun,sebilangan orang yang menghidap kepialu sebenarnya takut untuk makan buah kerana risau keadaannya akan bertambah teruk. Jadi sebenarnya, adakah selamat untuk dimakan buah sekejapkepialu?

Demam kepialu atau kepialu adalah penyakit yang menyerang sistem pencernaan. Kepialu akan berlaku sekiranya anda dijangkiti bakteria Salmonella typhi, yang dapat ditularkan dari makanan dan minuman yang tercemar.

Semasa kepialu, anda disarankan untuk memperhatikan makanan dan minuman yang anda makan, sehingga penyembuhan kepialu dapat lebih cepat dan komplikasi tidak terjadi.

Beberapa komplikasi serius yang boleh berlaku ketika mengalami kepialu adalah pendarahan gastrousus dan kebocoran usus (perforasi).

Pelbagai Buah untuk Kepialu

1. Alpukat

Alpukat adalah buah yang tinggi kandungan serat. Alpukat baik untuk dimakan oleh penghidap tifus yang mengalami sembelit. Ini kerana serat yang terkandung dalam alpukat dapat melancarkan pergerakan usus, sehingga lebih mudah membuang air besar.

2. Pisang

Pisang juga selamat dimakan semasa demam kepialu. Tekstur pisang yang lembut dan lembap menjadikannya mudah dicerna oleh penghidap tifus. Selain itu, probiotik yang terdapat dalam pisang baik untuk sistem pencernaan dan dapat melegakan cirit-birit.

3. Ssungguh

Tembikai tinggi air dan serat. Kandungan air dalam tembikai dapat membantu memenuhi pengambilan cairan semasa kepialu, jadi baik untuk dimakan oleh penghidap tifus.

4. Jingga

Jeruk juga merupakan buah yang tinggi kandungan airnya. Bukan hanya itu, jeruk kaya akan vitamin C. Vitamin ini bertindak sebagai antioksidan yang berguna untuk meningkatkan sistem imun dan mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas. Oleh itu, jeruk selamat jika dimakan oleh penghidap typhus.

Sebelum memakan buah, pastikan buah telah dicuci dengan bersih menggunakan air yang dijamin bersih. Selain itu, disarankan untuk mengupas buah yang akan dimakan.

Beberapa jenis buah di atas selamat untuk dimakan semasa anda menghidap kepialu. Tetapi jika ragu-ragu, tanyakan kepada doktor anda, buah dan makanan apa yang boleh anda makan semasa anda pulih.