Pelbagai Khasiat Pir untuk Wanita Hamil

Manfaat pir untuk wanita hamil tidak kecil, mulai dari mencegah kekejangan semasa kehamilan hingga peningkatan daya tahan. Manfaat ini berasal dari kandungan air, serat, dan pelbagai vitamin dan mineral di dalamnya.

Pear adalah salah satu buah yang biasa dimakan oleh masyarakat Indonesia. Buah ini mempunyai rasa manis dan menyegarkan, dan mempunyai tekstur yang khas. Selain enak, pir juga mempunyai sejumlah manfaat bagi siapa saja yang memakannya, termasuk wanita hamil.

Buah pir biasanya boleh dimakan langsung setelah dicuci, dicampurkan dengan yogurt, dijadikan salad buah dan salad, hingga diproses menjadi jus atau smoothie.

Kandungan Pemakanan dan Faedah Pir untuk Wanita Hamil

Dalam satu pir bersaiz sederhana mengandungi sekitar 120 ml air dan 85-100 kalori. Selain itu, dalam satu pir juga mengandungi berbagai nutrien yang baik untuk wanita hamil dan janin, yaitu:

  • 25-27 gram karbohidrat
  • 6-6.5 gram serat
  • 0,5-1 gram protein
  • 6.5 miligram vitamin C
  • 250 miligram kalium
  • 5 mikrogram vitamin K

Pir juga mengandungi sejumlah kecil vitamin dan mineral lain seperti tembaga, kalsium, fosfor, magnesium, vitamin A, vitamin B, dan folat. Selain itu, pir juga mengandung antioksidan yang baik untuk menangkal bahaya radikal bebas.

Kerana kandungan nutriennya yang pelbagai, tidak menghairankan bahawa terdapat pelbagai khasiat pir untuk wanita hamil. Berikut adalah beberapa kelebihan pir untuk wanita hamil:

1. Mencegah dan melegakan sembelit

Sembelit adalah salah satu aduan yang sering dialami oleh wanita hamil. Sembelit semasa kehamilan boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari perubahan hormon, rahim yang membesar, tidak minum air secukupnya, hingga kekurangan pengambilan serat.

Oleh itu, salah satu cara untuk mencegah dan melegakan sembelit pada wanita hamil adalah dengan pengambilan pengambilan serat. sekarangPengambilan serat yang tinggi ini dapat diperoleh dengan memakan sayur dan buah. Salah satunya ialah pir.

2. Melegakan simptom sakit pagi

Pir mengandungi pelbagai jenis vitamin B. Vitamin B3 berfungsi untuk memperbaiki pencernaan dan melegakan migrain, sementara vitamin B6 berperanan penting dalam menyokong perkembangan fungsi otak dan sistem saraf bayi.

Bukan hanya itu, kedua-dua vitamin tersebut juga dapat melegakan loya dan muntah atau cirit-birit sakit pagi semasa mengandung.

3. Mencegah kekejangan semasa hamil

Keluhan kekejangan kaki yang sering dialami oleh wanita hamil mungkin disebabkan oleh kekurangan mineral, seperti kalium dan magnesium. sekarangUntuk mengelakkan ini berlaku, wanita hamil perlu makan banyak sayur-sayuran hijau dan buah-buahan segar seperti pir dan pisang, yang mengandungi nutrien ini.

Kalium juga dapat menyeimbangkan kadar elektrolit dan cecair di dalam badan, sehingga organ tubuh dapat berfungsi dengan normal. Sementara itu, kandungan magnesium memainkan peranan penting dalam menyokong kelonggaran otot agar wanita hamil tidak kerap mengalami kekejangan.

4. Menguatkan sistem ketahanan badan

Kandungan vitamin C dalam pir bertindak sebagai antioksidan yang dapat menjaga sistem kekebalan tubuh yang kuat, dan melindungi sel-sel tubuh wanita hamil dan janin dari bahaya radikal bebas. Vitamin ini juga baik untuk membantu penyerapan zat besi, sehingga wanita hamil terhindar dari anemia.

Selain itu, kandungan vitamin C dan zat tembaga dalam pir juga berfungsi untuk menyokong perkembangan tulang, otot, dan tisu kulit pada wanita hamil dan janin.

5. Mencegah bayi dilahirkan dengan kecacatan

Pir juga mengandungi folat yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim. Asid folik untuk wanita hamil baik untuk menyokong pengeluaran sel darah merah dan membantu perkembangan otak dan saraf tunjang janin.

Oleh itu, janin dapat mengelakkan risiko kecacatan tiub saraf dan risiko komplikasi kehamilan yang lain.

6. Mencegah dehidrasi semasa mengandung

Muntah yang kerap dan sukar makan atau minum semasa mengandung boleh menyebabkan tubuh wanita hamil mudah kekurangan cecair atau dehidrasi.

Nah, untuk mengelakkan dehidrasi, wanita hamil boleh minum lebih banyak air, makan bahagian kecil tetapi sering, atau makan buah-buahan yang mengandung banyak air, seperti pir.

Sebelum dimakan, pir mesti dicuci terlebih dahulu sehingga bersih. Untuk menjadikannya lebih tahan lama, wanita hamil juga boleh mencuci pir dan menyimpannya di dalam bekas yang bersih dan meletakkannya di dalam peti sejuk.

Biasakan selalu mencuci buah dan sayur segar sebelum dimakan. Ini kerana buah-buahan dan sayur-sayuran yang kotor dapat mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan wanita hamil mengalami keracunan makanan atau parasit berbahaya yang menyebabkan toksoplasmosis.

Untuk mendapatkan semua manfaat pir bagi wanita hamil, konsumsi pir dalam jumlah yang mencukupi, iaitu sekitar 1 atau 2 keping sehari. Jangan lupa untuk menerapkan diet berkhasiat seimbang.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jumlah pengambilan pir yang betul semasa mengandung, wanita hamil boleh berjumpa pakar obstetrik atau pakar pemakanan.