Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Kesan Sampingan Penanaman Benang

Bagi anda yang ingin kelihatan lebih muda, prosedur implan benang boleh menjadi pilihan. Kesan sampingan implan benang juga dianggap lebih kecil daripada prosedur pembedahan plastik. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk terus mengetahui risiko kesan sampingan yang boleh berlaku.

Thread lift adalah prosedur estetik atau kosmetik yang berfungsi untuk meremajakan dan menegangkan kulit wajah. Seperti namanya, prosedur ini menggunakan benang khas yang dimasukkan ke dalam kulit wajah.

Prosedur implan utas dapat menjadikan kulit wajah lebih kencang kerana merangsang pembentukan kolagen. Kesannya, kedutan akan pudar dan kulit akan kelihatan lebih muda.

Bagaimana Prosedur Penanaman Benang Selesai?

Implan benang adalah salah satu prosedur kosmetik yang dapat dilakukan oleh doktor estetika. Sebelum melakukan implan benang, doktor akan memberi ubat bius tempatan di kawasan muka terlebih dahulu. Selepas itu, doktor akan memasukkan benang khas di bawah kulit dengan bantuan jarum atau kanula.

Setelah benang dimasukkan, jarum atau kanula dikeluarkan dan benang ditinggalkan di bawah kulit. Prosedur ini biasanya memakan masa sekitar 30-45 minit dan anda boleh keluar dari hospital atau klinik kecantikan pada hari yang sama.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, doktor juga boleh memberi suntikan pengisi setelah utas selesai. Hasil penanaman benang dapat dilihat dalam 1-3 hari. Hasil ini bersifat sementara dan boleh bertahan selama 1-3 tahun, bergantung pada jenis benang dan jumlah benang yang ditanam.

Selama 2-3 minggu setelah menggunakan benang, disarankan agar anda tidak menggunakan krim muka. Di samping itu, anda juga disarankan untuk tidak tidur di sebelah anda dan melakukan senaman yang berat untuk sementara waktu.

Kesan Sampingan Penanaman Benang

Sekiranya dilakukan oleh doktor yang cekap dalam prosedur ini, implan benang sebenarnya mempunyai kesan sampingan yang minimum. Setelah menggunakan benang, anda mungkin mengalami kesakitan, bengkak, dan lebam di wajah anda. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini akan hilang dalam beberapa hari.

Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat, prosedur implan benang kadang-kadang juga boleh menyebabkan kesan sampingan atau komplikasi yang teruk dalam bentuk:

  • Reaksi alergi terhadap anestetik atau benang yang ditanamkan di wajah
  • Lekukan atau lipatan terbentuk di mana benang masuk
  • Kulit kelihatan membonjol atau bengkak kerana benang bergeser
  • Kesakitan yang teruk
  • Berdarah
  • Jangkitan

Jangkitan adalah risiko yang paling perlu diperhatikan. Jangkitan kerana prosedur implan benang umumnya dicirikan oleh pelepasan hijau, coklat, merah atau kehitaman dari tapak implan benang.

Tanda-tanda jangkitan lain adalah pembengkakan wajah selama lebih dari 48 jam, demam, dan sakit kepala yang tidak hilang.

Sekiranya berlaku komplikasi, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Doktor akan memberikan antibiotik dan ubat sakit untuk merawat jangkitan. Untuk beberapa keadaan, doktor mungkin perlu mengeluarkan benang yang telah ditanam.

Untuk lebih selamat dan hasil yang diperoleh memuaskan, pilihlah pakar bedah plastik atau doktor estetik yang berkebolehan untuk melakukan prosedur implan benang.

Sekiranya anda merancang untuk melakukannya di klinik kecantikan, anda dinasihatkan untuk mengetahui terlebih dahulu mengenai kredibiliti klinik tersebut, bermula dari pengalaman pengamal yang bekerja di sana, jenis benang yang digunakan, hingga kesan sampingan dan rawatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found