Cara membuat hidung yang tajam dengan mencubitnya, itu adalah mitos

Mempunyai hidung yang tajam dapat membuat anda kelihatan lebih menarik. Tidak hairanlah, banyak orang bersaing untuk mengetahui cara membuat hidung tinggi. Salah satu mitos yang berkembang secara meluas dalam masyarakat adalah mencubit hidung.

Hidung mempunyai banyak peranan penting bagi manusia, seperti bernafas, aroma berbau, mencegah jangkitan, sehingga mempengaruhi suara yang keluar dari mulut. Hidung adalah salah satu organ tubuh yang terbentuk sejak awal kehamilan, malah terus berkembang setelah bayi dilahirkan.

Proses Pembentukan Hidung

Selepas kelahiran, hidung bayi mungkin kelihatan selesa kerana tekanan semasa proses kelahiran. Secara amnya, bentuk hidung seperti itu akan berlangsung beberapa lama, iaitu sekitar beberapa minggu atau bulan. Kemudian hidung boleh tumbuh dan berubah bentuk.

Proses pembentukan hidung secara keseluruhan akan selesai pada usia 10 tahun. Kemudian, saiz hidung akan terus bertambah perlahan seiring bertambahnya usia. Pada wanita, perkembangan ini akan berhenti pada usia 15-17 tahun. Manakala pada lelaki, perkembangan hidung berhenti pada usia 17-19 tahun.

Hingga kini, belum ada penelitian yang mengesahkan bahawa mencubit adalah cara membuat hidung tajam, termasuk pada bayi. Apa yang ditakuti ialah terdapat kecederaan berbahaya pada bayi kerana mencubit hidung terlalu keras dan berulang kali.

Penentu Bentuk Hidung

Hidung adalah bahagian wajah yang menonjol yang mempengaruhi keseluruhan penampilan. Secara umum, bentuk hidung berbeza-beza. Beberapa negara bahkan mempunyai persepsi mengenai ciri bentuk hidung seseorang. Contohnya, pemilik hidung yang tajam dan besar dianggap kuat.

Bentuk hidung ditentukan oleh kedudukan tulang hidung, serta rawan atas dan bawah. Perbezaan kedudukan tulang ini menghasilkan bentuk hidung yang berbeza. Termasuk penampilan hidung apabila dilihat dari depan atau sisi. Ini sangat bergantung pada faktor genetik.

Itulah pentingnya penampilan hidung, jadi bagaimana membuat hidung tajam dengan pembedahan adalah salah satu prosedur pembedahan yang paling biasa dilakukan. Salah satu pekerjaan hidung yang paling biasa dilakukan adalah septoplasti. Pembedahan ini sering dilakukan untuk kedua-dua alasan perubatan untuk memperbaiki pernafasan, atau untuk mencantikkan diri.

Dalam proses rhinoplasty, doktor akan melakukan tindakan tersebut melalui lubang hidung. Selain itu, pakar bedah juga dapat memotong pangkal hidung dan kemudian membentuk semula tulang hidung dan tulang rawan agar kelihatan seperti yang diinginkan. Dengan cara itu, pesakit dapat memperoleh bentuk hidung yang ideal.

Sehingga kini, satu-satunya cara untuk membuat hidung tajam dengan berkesan adalah melalui rhinoplasty (rhinoplasty). Namun, anda tidak perlu merasa rendah diri mengenai bentuk hidung anda. Sekiranya anda ingin memperbaiki penampilan hidung, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai kemungkinan, dan juga mengenai perbandingan faedah dan risiko.