Senarai Faedah Lele untuk Kesihatan Kanak-kanak

Di Indonesia, terdapat pelbagai jenis ikan yang selamat dan baik untuk dimakan oleh anak-anak. Salah satunya ialah ikan keli. Selain sedap, ikan keli juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan anak-anak kamu tahu, Roti.

Ikan keli banyak diusahakan di Indonesia, kerana ikan ini mengandung banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Kandungan nutrisi ikan keli termasuk protein, lemak, kalsium, selenium, fosfor, natrium, kalium, serta beberapa vitamin, seperti vitamin A, B1, dan B12.

6 Khasiat Ikan Lele untuk Kesihatan Kanak-kanak

Walaupun mempunyai bau amis, ikan keli adalah sumber protein haiwan yang sangat baik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Di samping itu, terdapat beberapa faedah ikan keli yang dapat diperoleh jika anak-anak selalu meminumnya, termasuk:

1. Mendidik otak

Lemak dalam ikan keli terdiri daripada banyak asid lemak omega-3. Ini adalah salah satu nutrien penting bagi kanak-kanak untuk mendapatkan makanan mereka. Kandungan asid lemak omega-3 dalam ikan keli sangat baik untuk mendidik otak dan mencegah kanak-kanak daripada gangguan ingatan atau mudah dilupakan.

2. Meningkatkan kekuatan dan daya tahan

Kandungan protein dalam ikan keli boleh menjadi sumber tenaga yang baik untuk menyokong aktiviti harian anak-anak. Selain itu, protein juga memainkan peranan penting dalam membangun dan memperbaiki tisu badan, termasuk otot dan sistem kekebalan tubuh, serta menjadi blok penyusun pelbagai hormon dan enzim dalam tubuh.

Dalam 100 gram ikan keli mengandungi sekitar 18 gram protein, sementara keperluan protein harian untuk kanak-kanak berumur kurang dari 4 tahun hanya 13 gram. Jadi, dengan membahagikan 100 gram ikan keli kepada 3 hidangan pada waktu makan, anda dapat memenuhi keperluan protein si kecil dalam sehari.

3. Mencegah anemia

Ikan keli sebanyak 100 gram sehari mencukupi untuk pengambilan vitamin B12 setiap hari untuk kanak-kanak. Vitamin B12 yang terkandung dalam ikan keli mempunyai peranan penting dalam penghasilan sel darah merah. Oleh itu, vitamin ini penting untuk memenuhi keperluannya untuk mencegah anemia pada kanak-kanak.

4. Tulang dan gigi yang sihat

Ikan keli adalah sumber vitamin D dan kalsium yang mudah. Vitamin D dan kalsium memainkan peranan penting dalam meningkatkan kesihatan tulang dan gigi kanak-kanak.

Dengan memenuhi keperluan harian vitamin dan mineral ini sejak masa pertumbuhan, tulang dan gigi si kecil dapat tumbuh dengan optimum, dan risiko dia mengalami masalah osteoporosis dan masalah gigi pada masa akan datang juga dapat dikurangkan.

5. Sihat jantung

Ibu perlu tahu bahawa penyakit jantung bukan hanya menyerang orang dewasa. Kanak-kanak juga boleh mengalami penyakit ini. Untuk menjaga kesihatan hati si kecil, pengambilan protein dan asid lemak omega-3 dari ikan, termasuk ikan keli, boleh menjadi salah satu kunci.

6. Melindungi sistem saraf

Ikan keli adalah sejenis ikan yang rendah merkuri. Pada tahap tinggi, merkuri boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti kerosakan saraf, terutama pada kanak-kanak.

Oleh kerana kandungan merkuri ikan keli rendah, si kecil masih dapat memperoleh faedah ikan tanpa risiko mengalami gangguan kerana merkuri berlebihan.

Dengan mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu ragu lagi untuk menambahkan ikan keli ke menu harian si kecil anda. Walaupun harganya lebih murah daripada ikan salmon, sebenarnya ikan keli tidak kurang berguna untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan anak.

Walaupun begitu, jangan lupa memperhatikan cara memproses ikan keli, Bun. Ikan keli disajikan secara popular dalam bentuk pecel ikan keli. Namun, memberi ikan keli goreng secara berterusan pastinya dapat meningkatkan pengambilan lemak tepu yang tidak sihat dari minyak masak.

Oleh itu, cubalah memproses ikan keli dengan cara lain, mulai dari mendidih, menumis, mengukus, atau memanggang. Apa pun kaedah memasaknya, ikan ini masih sedap dan sesuai dimakan pada bila-bila masa, Macam mana boleh jadi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai ikan keli dalam diet anak anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pemakanan. Doktor boleh mencadangkan menu yang sihat dengan ikan keli dan pelbagai sumber pemakanan lain untuk diet harian bayi.