Cari Abstinence of Stomach Acid di sini supaya anda tidak kembung lagi

Makanan yang mana lelakijadi pantang asam perut mungkin berbeza untuk semua orang. Makanan yang menyebabkan sakit ulser pada seseorang, tidak semestinya menyebabkan ulser perut juga orangyang lain. Namun, sebagai gambaran keseluruhan,anda lebih faham makanan dan minumanapa sahaja yang boleh membuat asid perut naik.

Pedih ulu hati kerana kenaikan asid perut boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk makanan dan aktiviti. Untuk mengelakkan keadaan ini, anda boleh mula memperhatikan perkara-perkara yang pantang larang untuk asid perut, termasuk jenis makanan dan minuman tertentu.

Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan

Terdapat beberapa jenis makanan dan minuman yang dapat memicu kenaikan asid perut, jadi mereka harus dielakkan atau sekurang-kurangnya dibatasi. Antara lain adalah:

 • Makanan pedas

  Makanan pedas boleh merengsakan lapisan dalam esofagus dan menyebabkan pedih ulu hati. Anda boleh mengganti cili dengan ramuan yang kurang pedas, seperti lada. Anda juga boleh mengganti sos cili yang terlalu pedas dengan sos tomato.

 • Makanan berlemak

  Makan makanan berlemak juga boleh mencetuskan peningkatan tekanan asid perut. Makanan berlemak yang harus dielakkan termasuk daging lembu, kentang goreng, kentang goreng, ais krim, susu, keju, dan makanan berminyak.

 • Buah-buahan dan sayur-sayuran berasid

  Jeruk, lemon, atau anggur adalah contoh buah-buahan berasid, sehingga boleh menyebabkan asid perut naik. Begitu juga dengan tomato dan salad dengan cuka ditambah. Buah-buahan dan sayur-sayuran berasid ini adalah pantang larang untuk asam lambung, terutamanya jika dimakan ketika perut kosong.

 • Ppudina dan coklat

  Ppudina dan coklat baik untuk kesihatan. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, keduanya berisiko memicu kenaikan asid perut ke dalam esofagus, kerana kesannya dapat mengendurkan otot spinkter esofagus yang terletak di antara perut dan esofagus.

 • Bawang putih

  Walaupun mempunyai pelbagai manfaat, bawang putih juga dapat meningkatkan risiko refluks asid dan menjadikan keadaan ini lebih biasa. Walau bagaimanapun, kesan bawang putih boleh berbeza bagi setiap orang.

 • Makanan yang mengandungi banyak gas

  Brokoli, kubis, tauge, susu, dan kacang termasuk makanan yang menyebabkan banyak gas yang mencetuskan perut kembung. Bahan makanan ini juga dapat meningkatkan risiko refluks asid jika dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan.

 • Minuman beralkohol

  Minuman beralkohol berisiko merehatkan otot sfingter esofagus sehingga asid perut dapat naik. Minuman beralkohol, terutama minuman yang sering dijadikan pencuci mulut untuk makanan utama, seperti arak, bir, koktel, risiko mencetuskan kenaikan asid perut. Oleh itu, anda harus mengelakkan pengambilan alkohol.

 • Minuman kafein dan bersoda

  Sebilangan orang merasakan asid perut mereka naik setelah minum minuman berkafein, seperti kopi, teh, dan minuman ringan. Soda dapat meningkatkan pengeluaran asid perut, menyebabkan aduan pedih ulu hati dan perut kembung.

Mengamalkan Gaya Hidup Sihat

Selain memperhatikan senarai makanan dan minuman di atas, jika anda sering mengalami peningkatan asam lambung, disarankan untuk mulai menerapkan gaya hidup sihat. Berikut adalah beberapa tabiat yang boleh dilakukan untuk mengelakkan asid perut naik.

 • Jauhi merokok dan pengambilan alkohol.
 • Elakkan kebiasaan bersenam selepas makan.
 • Jangan makan terlalu banyak pada satu masa.
 • Usahakan untuk sentiasa mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Jangan makan 3-4 jam sebelum tidur.
 • Tidur dengan kepala lebih tinggi daripada badan.

Penting untuk memperhatikan pelbagai larangan asid perut, terutamanya jika anda mempunyai sejarah penyakit asid perut. Pola makan dan tabiat hidup yang tidak teratur dapat memperburuk keadaan yang dialami serta menyebabkan komplikasi serius, mulai dari kerosakan gigi, hingga kerosakan atau barah kerongkongan (esofagus). Kami mengesyorkan agar anda berjumpa doktor untuk memastikan makanan atau minuman yang perlu dielakkan, sesuai dengan keadaan anda.