Mengenai Kondom Lelaki, dari Jenis hingga Kesan Sampingan

Kondom adalah salah satu alat kontraseptif yang paling banyak dipilih kerana praktikal, murah, dan mudah diperoleh. Penggunaan kondom dengan betul dapat membantu mencegah kehamilan sambil melindungi badan penyakit kelamin (PMS).

Kondom lelaki mempunyai kadar keberkesanan sekitar 98 peratus untuk mencegah kehamilan apabila digunakan dengan betul. Kontraseptif ini dapat menyekat sperma masuk ke dalam vagina dan sampai ke telur.

Penggunaan kondom di kalangan lelaki juga bermanfaat dalam mengurangkan risiko penularan penyakit kelamin seperti herpes genital, sifilis, ke HIV / AIDS.

Berbagai kajian menunjukkan bahawa kondom adalah alat yang berkesan dalam mencegah penyakit menular seksual yang disebabkan oleh kuman dan virus terkecil.

Tahu Produk Kondom Lelaki

Kondom lelaki boleh didapati dalam pelbagai varian, mulai dari bentuk hingga rasa, yang dapat disesuaikan dengan kebutuhan pengguna. Inilah penjelasannya:

1. Baduhai

Bahan utama kondom boleh menjadi lateks, poliuretana atau poliisoprena, sejenis plastik, dan bahan semula jadi yang terbuat dari usus domba. Kondom lateks lebih biasa dan dianggap paling berkesan untuk mencegah penularan penyakit menular seksual (PMS), termasuk semasa seks oral.

Kondom diperbuat daripada poliuretana atau poliisoprena dan bahan semula jadi biasanya disyorkan bagi mereka yang mempunyai alahan terhadap susu getah. Kondom yang dibuat dari usus biri-biri dapat mencegah kehamilan, tetapi tidak mencegah STD.

2. Bentuk

Beberapa kondom lelaki mempunyai hujung tirus untuk menahan air mani, tetapi ada yang tidak. Terdapat juga kondom yang bertekstur atau bergerigi sehingga dapat memberikan rangsangan tambahan ketika melakukan hubungan seks.

3. Cecair pelincir

Beberapa kondom lelaki telah dilapisi dengan cecair pelincir sehingga dapat mencegah rasa sakit dan kerengsaan semasa hubungan seksual, dan mencegah kondom terkoyak ketika digunakan.

Sekiranya anda menggunakan kondom yang belum dilapisi pelincir, disarankan agar anda membeli pelincir secara berasingan dan menggunakannya semasa hendak menembusi untuk menjadikan hubungan seks lebih selesa.

Cecair pelincir yang mengandungi spermisida biasanya disertakan di kebanyakan kondom di pasaran. Spermisida adalah zat yang dapat membunuh sel sperma untuk memberi perlindungan lebih banyak kepada kondom dalam mencegah kehamilan.

Walaupun mampu membunuh sel sperma, kondom yang dilumasi spermisida mempunyai kekurangan, iaitu bahawa mereka boleh merengsakan alat kelamin sehingga dapat membuat anda lebih berisiko terkena penyakit kelamin.

4. Rasa

Kondom terdapat dalam pelbagai rasa dan aroma, dan yang paling popular adalah perisa buah. Rasa pada kondom biasanya berasal dari pelincir yang melapisi kondom. Umumnya kondom seperti ini digunakan oleh lelaki yang ingin memasukkan seks oral ketika melakukan hubungan seks dengan pasangannya.

5. Warna

Terdapat pelbagai warna kondom yang boleh dipilih mengikut citarasa. Sebenarnya, sekarang kondom sudah tersedia bercahaya dalam gelap yang boleh menyala yang mungkin menjadikan seks lebih menggembirakan.

Cara Menggunakan Kondom dengan Betul

Penggunaan kondom lelaki jauh lebih mudah daripada kondom wanita. Di samping itu, kondom lelaki boleh digunakan beberapa waktu sebelum hubungan seksual. Untuk lelaki, inilah cara menggunakan kondom dengan betul:

 • Perhatikan pembungkusan dan tarikh luput kondom. Jangan gunakan kondom yang rosak atau telah tamat tarikh luputnya.
 • Buka pembungkusan kondom dengan berhati-hati supaya kondom tidak terkoyak. Kondom cenderung terkoyak jika terkena benda tajam, seperti perhiasan atau kuku.
 • Sekiranya kondom yang digunakan tidak dilapisi dengan pelincir, sapukan pelincir ke kondom sebelum digunakan.
 • Letakkan kondom pada zakar yang tegak. Biarkan kira-kira 1 cm di hujung kondom yang tidak mempunyai pemegang sperma.
 • Tekan dengan telunjuk dan ibu jari anda untuk melepaskan udara yang mungkin terperangkap di hujung kondom.
 • Gulungkan kondom ke bahagian bawah zakar, pastikan kondom yang anda pakai meliputi seluruh zakar
 • Sekiranya kondom sukar digulung, ini bermakna anda menggunakannya secara terbalik. Ganti dengan segera dengan kondom baru sekiranya bahagian kondom yang salah dilekatkan pada hujung zakar.
 • Tanggalkan kondom sebaik sahaja ejakulasi. Pegang bahagian bawah kondom, yang berada di pangkal zakar, untuk mengeluarkannya.
 • Tanggalkan kondom dengan perlahan agar sperma tidak tumpah.
 • Ikat pangkal kondom dan buang kondom bekas ke tong sampah.
 • Gunakan kondom baru setiap kali anda melakukan hubungan seks selepas ejakulasi.

Jangan mengambil risiko menyentuh zakar ke faraj sebelum kondom dimasukkan sepenuhnya. Juga, perhatikan kebocoran kondom, kerana ini boleh menyebabkan kehamilan atau penularan penyakit menular seksual.

Perkara-Hal yang mengganggu keberkesanan kondom

Lapisan kondom yang tidak terlalu tebal mempunyai risiko rosak atau terkoyak semasa digunakan. Beberapa faktor yang boleh menyebabkan ini berlaku adalah:

Dedahanpanas

Kondom, terutamanya lateks, mudah terkoyak apabila terkena panas. Oleh itu, elakkan meletakkan kondom di dompet anda atau di tempat lain di mana suhunya panas, misalnya papan pemuka kereta.

jenis pgris salah

Sebaiknya gunakan pelincir berasaskan air, terutamanya untuk kondom lateks. Kondom lateks tidak boleh menggunakan pelincir berasaskan minyak, seperti minyak bayi, garis vas, atau Jeli petroleum, kerana bahan-bahan ini boleh merosakkan susu getah.

Dadah digunakan oleh rakan kongsi

Ubat yang dimasukkan ke dalam vagina atau dubur, misalnya untuk rawatan jangkitan yis vagina, boleh merosakkan kondom lateks dan menyebabkan kerosakan pada kondom poliisoprena.

Saiz kondom yang tidak sesuai

Penggunaan kondom yang tidak sesuai mempunyai risiko merosakkan kondom, sehingga keberkesanannya mencegah kehamilan dan penyakit kelamin mungkin terganggu. Oleh itu, elakkan menggunakan kondom yang terlalu kecil atau terlalu besar.

Goresan objek tajam

Sebilangan besar kes kondom bocor berlaku kerana kecuaian pengguna semasa membuka pembungkusan kondom. Mereka sering tidak mengetahui bahawa kondom yang akan digunakan tergores oleh kuku jari atau benda tajam, seperti gunting, ketika membongkarnya. Oleh itu, berhati-hati semasa mengeluarkan kondom dari bungkusan.

Risiko Menggunakan Kondom

Walaupun kondom lelaki diklasifikasikan sebagai alat kontraseptif yang selamat dan mempunyai kesan sampingan yang minimum, anda masih perlu menyedari risiko alahan, terutamanya pada kondom yang diperbuat daripada susu getah. Reaksi alergi biasanya muncul di kawasan kulit yang bersentuhan dengan kondom.

Gejala ini berbeza-beza, mulai dari gatal, kemerahan, bengkak, hingga ruam. Dalam kes yang jarang berlaku, anda mungkin mengalami reaksi anafilaksis yang boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Untuk menjaga kesihatan anda dan pasangan, penting untuk menentukan jenis kondom yang sesuai untuk anda berdua. Sekiranya perlu. Anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui pilihan kontraseptif yang selamat.