Inilah kelebihan dan bahaya wajah penuh darah

Akupresur wajah telah lama dikenali sebagai ubat tradisional Cina. Terapi ini dipercayai menjadikan tubuh lebih sihat dan dapat membantu merawat penyakit. Namun, wajah yang berdarah penuh juga boleh menimbulkan risiko kesihatan. Lihat ulasan berikut.

berdarah penuh atau akupresur Ia sering disebut sebagai akupunktur tanpa menggunakan jarum. Akupresur melibatkan menekan titik-titik tertentu di badan anda menggunakan hujung jari atau alat khas anda. Beberapa titik tekanan tersebar di seluruh wajah anda. Sekiranya anda berminat dengan wajah penuh darah, baca dahulu faedah dan risiko di bawah.

Kelebihan Akupresur Wajah

Berikut adalah beberapa kelebihan wajah penuh darah untuk kesihatan dan kecantikan:

 • Mengatasi sakit kepala

  Salah satu cara semula jadi untuk mengatasi sakit kepala adalah dengan melakukan wajah yang penuh darah. Terapi alternatif ini difikirkan untuk melegakan sakit kepala yang disebabkan oleh mata yang letih atau sinusitis. Titik yang perlu ditekan adalah titik antara alis selama satu minit. Atau mungkin dengan menekan kedua-dua sisi jambatan hidung selama 10 saat.

 • Menghilangkan tekanan dan kegelisahan

  Tekanan dan kegelisahan yang berlebihan dapat dikurangkan dengan wajah yang penuh darah. Terapi alternatif ini dapat membantu meningkatkan aliran darah, mengurangkan ketegangan otot, dan membantu anda merasa lebih santai. Akupresur wajah untuk mengurangkan tekanan boleh dilakukan dengan mengurut kawasan antara alis dengan gerakan bulat selama 5-10 minit, atau dengan menekan titik di telinga atas selama dua minit. Semasa cuba berdarah penuh di wajah, tarik nafas dalam-dalam dan kemudian hembuskan. Selaraskan irama sehingga anda merasa lebih tenang.

 • Melegakan migrain

  Satu kajian menunjukkan bahawa wajah yang penuh darah juga dapat melegakan sakit kepala migrain kronik. Akupresur wajah dapat membantu meningkatkan aliran darah ke kepala dan wajah, sehingga membantu mengurangkan kesakitan. Namun, rawatan migrain masih memerlukan ubat dari doktor, tidak boleh bergantung pada wajah yang penuh darah sahaja.

 • Menjadikan kulit wajah bercahaya

  Mengurut kawasan wajah tiga kali seminggu selama 30-60 saat dipercayai menjadikan kulit wajah anda kelihatan lebih berseri dan sihat. Ini kerana wajah yang penuh darah dapat meningkatkan aliran darah, memudahkan penghantaran nutrien dan oksigen ke kulit wajah, dan membantu merangsang pembentukan kolagen. Untuk mendapatkan kulit wajah yang cerah dan memerah, titik tekanan darah penuh berada di lekukan di belakang cuping telinga, di antara alis, dan di atas tulang pipi.

Adakah Akupresur Berbahaya?

Umumnya, wajah berdarah penuh tidak berbahaya dan tidak menimbulkan rasa sakit sekiranya wajah ditekan perlahan dan lembut. Namun, sebilangan orang mungkin merasa pening setelah melakukan wajah penuh darah. Kadang kala, akupunktur penuh juga boleh menyebabkan rasa sakit atau lebam pada titik yang ditekan.

Akupresur tidak boleh dilakukan pada luka terbuka, lebam, atau bahagian muka yang bengkak. Selain itu, wajah berdarah penuh juga tidak dapat dilakukan pada semua orang. Mereka yang hamil atau menderita osteoporosis, patah muka, barah, gangguan pembekuan darah, penyakit jantung, diabetes, dan tekanan darah tinggi harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mencuba wajah yang penuh darah.

Melakukan wajah dengan penuh darah tidak apa-apa, tetapi selalu ingat untuk meminta pertolongan daripada ahli terapi yang berpengalaman, berpengalaman dan cekap. Kerana, tidak semua orang memahami titik-titik akupresur penting pada badan.

Sekiranya setelah mencuba wajah penuh darah terdapat aduan kesakitan atau pening yang tidak membaik, disarankan untuk segera berjumpa doktor.