Selepas Bersalin Caesar, Bilakah Anda Boleh Seks Lagi?

Melakukan hubungan seks selepas bersalin caesar boleh menakutkan bagi sesetengah wanita. Lebih-lebih lagi, jahitan yang cukup panjang di perut sering membuat wanita merasa tidak selesa. Agar anda lebih selesa, ketahui masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks selepas bersalin caesar.

Ramai yang berpendapat bahawa hubungan seksual akan lebih mudah dilakukan selepas kelahiran caesar. Walau bagaimanapun, andaian ini tidak sepenuhnya betul. Satu kajian menunjukkan bahawa wanita yang melahirkan secara vagina atau pembedahan caesar kedua-duanya mengalami pelbagai masalah ketika mereka kembali melakukan hubungan seks.

Keadaan Organ Reproduktif Wanita Selepas Bersalin

Selepas bersalin caesar, anda biasanya akan dimasukkan ke hospital selama 2–4 ​​hari. Setiap wanita yang melahirkan, sama ada dari bahagian vagina atau pembedahan caesar, akan mengalami pendarahan faraj selepas bersalin. Pendarahan ini dikenali sebagai pendarahan nifas.

Darah nifas yang keluar setelah bersalin caesar biasanya kurang daripada selepas bersalin normal. Ini kerana darah telah dibersihkan semasa pembedahan. Walau bagaimanapun, darah nifas ini dapat keluar sehingga 6 minggu.

Tempoh selepas bersalin adalah masa pemulihan untuk rahim membersihkan dan pulih dengan sendirinya. Selama ini, rahim wanita yang telah membesar akan kembali ke ukuran semula. Sebagai tambahan, serviks, yang telah melebar dan terbuka ketika menyiapkan badan untuk melahirkan anak, akan ditutup kembali.

Proses pemulihan rahim antara wanita yang melahirkan secara vagina dan cesarean tidak jauh berbeza. Namun, wanita yang menjalani pembedahan caesar harus melalui tempoh pemulihan yang lebih lama kerana adanya jahitan di kawasan perut.

Anda perlu tahu bahawa serviks mesti ditutup dan luka jahitan pembedahan mesti sembuh sepenuhnya sehingga hubungan seksual selamat. Oleh itu, tidak digalakkan untuk melakukan hubungan seks selama beberapa minggu setelah melahirkan dengan pembedahan caesar.

Jadi, Bilakah Anda Boleh Seks Selepas C-section?

Secara amnya, hubungan seks dapat disambung semula kira-kira 6 minggu selepas melahirkan, sama ada kelahiran vagina atau pembedahan caesar. Pada masa ini, serviks biasanya ditutup kembali dan pendarahan dijangka berhenti.

Yang pasti, anda mesti berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu. Doktor akan memeriksa keadaan anda dengan teliti, termasuk sama ada jahitan selepas bahagian C telah sembuh. Sekiranya anda dinyatakan pulih, doktor akan membenarkan anda melakukan hubungan seks lagi.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk mempertimbangkan semula masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks setelah menjalani pembedahan caesar. Salah satu perkara yang perlu dipertimbangkan adalah keselesaan anda sendiri.

Pelbagai Halangan Semasa Seks Selepas C-section

Setelah melahirkan secara caesarean, berikut adalah beberapa halangan atau perkara yang mungkin membuat anda merasa kurang selesa untuk melakukan hubungan seks:

Keletihan

Selepas melahirkan, anda akan sering merasa letih kerana anda harus menjaga dan menyusukan bayi anda. Ini boleh membuatkan anda kehilangan banyak tenaga dan kurang bersemangat ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

Puki kering

Setelah melahirkan, tubuh akan mengalami perubahan hormon, salah satunya adalah penurunan kadar estrogen. Ini dapat menyebabkan pengeluaran cairan vagina berkurang, sehingga vagina menjadi lebih kering. Faraj yang kering boleh menjadikan seks menyakitkan dan tidak selesa.

Selain itu, penggunaan jenis kontraseptif tertentu, seperti pil kawalan kelahiran atau alat kontraseptif suntikan, juga diketahui menyebabkan kekeringan pada vagina.

Tekanan dan kurang tidur

Salah satu perkara yang juga menyebabkan hubungan seks menjadi kurang selesa adalah tekanan dan kurang tidur setelah melahirkan.

Terutama jika tekanan cukup teruk untuk membuat anda merasa tertekan atau anda mungkin mengalami kemurungan selepas bersalin. Ini boleh menjadikan keinginan seksual berkurang.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, satu lagi keluhan yang sering mengganggu dorongan seks pada wanita selepas kelahiran caesar adalah ketidakselesaan di sekitar kawasan jahitan pembedahan.

Melakukan hubungan seks selepas melahirkan mungkin sedikit tidak selesa. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan pasangan anda sekiranya anda masih belum bersedia untuk melakukan hubungan seks lagi setelah melakukan bahagian C.

Petua untuk melakukan hubungan seks yang selamat dan selesa selepas pembedahan caesar

Agar seks selepas pembedahan caesar dapat merasa selesa, anda boleh mencuba petua berikut:

1. Tenangkan fikiran

Sebelum melakukan hubungan seks, anda boleh mencuba merehatkan badan terlebih dahulu, misalnya dengan mandi air suam. Simpan perkara yang boleh mengganggu fikiran anda dan fokus pada pasangan anda ketika melakukan hubungan seks.

2. Lakukan foreplay

Penting untuk memaksimumkan komunikasi dengan pasangan anda sebelum melakukan hubungan seks. Mintalah pasangan anda untuk membuat anda merasa lebih santai, seperti mengurut punggung atau pinggang. Sekiranya faraj terasa kering, cuba gunakan pelincir vagina untuk mengurangkan kesakitan semasa penembusan seksual.

3. Pilih kedudukan seks yang selamat dan selesa

Pilih posisi seks yang tidak memberi banyak tekanan pada kawasan di sekitar perut, contohnya kedudukan sisi atau posisi penembusan dari belakang. Posisi ini dapat terasa lebih selesa kerana tidak memberi tekanan yang berlebihan pada perut, sehingga bahagian caesar tidak menyakitkan.

4. Cuba tetap santai semasa melakukan hubungan seks

Seks bukan sahaja secara fizikal, tetapi juga emosi. Ketakutan, kegelisahan, atau tekanan pasti boleh mempengaruhi keseronokan melakukan hubungan seks. Oleh itu, cubalah tetap santai semasa melakukan hubungan seks.

Setiap wanita yang melahirkan, sama ada cesarean atau vagina, memerlukan masa untuk dapat menemui semula keselesaan semasa melakukan hubungan seks. Namun, anda tidak perlu risau, kerana pemahaman dan sokongan daripada pasangan anda dapat membantu anda merasa lebih selamat dan selesa semasa melakukan hubungan seks.

Sekiranya selepas hubungan seks terdapat pembengkakan di kawasan sekitar jahitan, sakit, demam, atau jahitan kelihatan terbuka, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor.

Anda juga boleh berjumpa doktor sekiranya anda masih tidak yakin atau takut untuk melakukan hubungan seks lagi setelah melahirkan. Doktor anda akan menasihati anda mengenai waktu untuk melakukan hubungan seks lagi selepas kelahiran caesar.