Langkah Pantas untuk Ibu Bapa dalam Mengatasi Cirit-Birit pada Anak

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak, salah satunya disebabkan oleh makanan yang tercemar dengan kuman, parasit, atau virus. Dalam menangani cirit-birit pada anak-anak, ibu bapa perlu menyediakan cecair pengganti untuk memulihkan cecair badan yang hilang. Memantau keadaan kanak-kanak dengan cepat juga merupakan langkah penting untuk mengatasi cirit-birit pada kanak-kanak.

Keadaan persekitaran persekitaran yang buruk, kebiasaan tidak mencuci tangan, bersentuhan dengan benda kotor, dan memakan makanan atau minuman yang tercemar dengan virus, bakteria, atau parasit adalah beberapa perkara yang berperanan untuk menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak. Keadaan lain seperti alergi, intoleransi, keracunan, dan gangguan pencernaan, juga boleh menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak.

Nasib baik, cirit-birit ringan yang berlaku pada kanak-kanak biasanya tidak bertahan lama dan boleh dirawat di rumah. Walau bagaimanapun, memantau keadaan anak dengan dekat adalah penting untuk memastikan keadaannya tidak bertambah buruk dan komplikasi berlaku.

Untuk mengelakkan cirit-birit pada anak-anak, ibu bapa juga perlu membiasakan anak-anak mereka untuk mencuci tangan dan memastikan anak-anak mereka mendapat vaksinasi rotavirus.

Langkah-Langkah Mengatasi Cirit-Birit pada Kanak-kanak

Cirit-birit pada kanak-kanak dapat diatasi dengan memperhatikan perkara berikut:

 • Perhatikan pengambilan cecair anda untuk mengelakkan dehidrasi

  Pada bayi yang mengalami cirit-birit, cubalah menyusui lebih kerap. Bayi yang mengalami cirit-birit memerlukan cairan pengganti yang mengandungi nutrien penting agar tidak mengalami dehidrasi dan kekurangan nutrien. Salah satu cecair yang baik adalah susu ibu. Sekiranya anda biasanya menyusui setiap 2 jam, sekarang berikan susu ibu setiap jam mengikut keperluan anak kecil anda.

  Bagi kanak-kanak, penting untuk memberinya cecair rehidrasi oral seperti ORS. Memberi hanya air kosong, tanpa kandungan gula atau elektrolit, tidak boleh dikatakan sebagai pengambilan yang ideal. ORS yang terdiri daripada campuran air dengan gula dan garam yang berfungsi untuk menggantikan gula, elektrolit, dan mineral penting lain yang hilang kerana cirit-birit pada kanak-kanak.

 • Jangkakan kekurangan zat makanan dengan makanan sihat

  Anda dinasihatkan untuk terus memberi makan bayi atau anak seperti biasa. Beri makanan dalam bahagian kecil, tetapi lebih kerap jika si kecil dapat menyelesaikannya.

  Walaupun begitu, anda juga harus berhati-hati dalam memberi makanan atau minuman, kerana sebilangannya boleh menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak bertahan lebih lama. Contohnya ialah susu. Sebilangan kanak-kanak mungkin mengalami intoleransi laktosa atau alergi susu. Sekiranya diberi susu, cirit-birit pada kanak-kanak dengan keadaan ini akan bertambah buruk.

  Pilihan makanan yang dapat diberikan adalah makanan yang mudah dicerna oleh tubuh anak, termasuk nasi putih, pisang, dan berbagai rebusan daging, ayam, atau ikan. Elakkan memberi makanan yang mengandungi terlalu banyak lemak, gula, atau makanan pedas. Elakkan makanan dengan serat yang tidak larut, seperti tomato, saderi, timun, bayam, brokoli, kacang, wortel, dan biji-bijian. Makanan jenis ini boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.

 • Jangan beriubat pertama dan ketahui bila perlu berjumpa doktor

  Elakkan memberinya ubat antidiare, sebelum berjumpa dengan pakar pediatrik. Anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor sekiranya perkara seperti ini berlaku:

  • Kanak-kanak itu kelihatan pucat.
  • Jangan menitiskan air mata ketika anda menangis.
  • Kehilangan kesedaran.
  • Tidak kencing selepas beberapa jam.
  • Matanya kelihatan terbeliak.
  • Susah bernafas.
  • Cirit-birit pada kanak-kanak berlangsung lebih dari tiga hari,
  • Disertai dengan muntah yang dicampur dengan darah atau cecair kuning / hijau.
  • Anak itu terlalu lemah, bahkan tidak dapat berdiri.
  • Kanak-kanak itu demam tinggi.
  • Dalam lapan jam sudah mengalami cirit-birit empat kali atau lebih.
  • Terdapat ruam pada badan.
  • Terdapat darah di dalam najis.

Sekiranya anak anda mengalami cirit-birit, anda perlu memastikan bahawa dia tidak mengalami dehidrasi. Dehidrasi adalah salah satu komplikasi cirit-birit pada kanak-kanak yang boleh meningkatkan risiko kerosakan otak, sawan, dan juga kematian. Sekiranya cirit-birit tidak membaik selepas rawatan di rumah, atau bertambah buruk dan terdapat tanda-tanda di atas, segera bawa anak ke doktor atau hospital terdekat untuk rawatan selanjutnya.