Hati-hati dengan Payudara Yang Membesar Secara Tidak Biasa

Payudara membesar bukan sahaja disebabkan oleh akil baligh. Keadaan ini juga boleh disebabkan olehkeadaan perubatan tertentu. Kenali perbezaan dan gejalamiliknya, untuk membesarkan payudara disebabkan olehkelainan pada organ inidapat dikesan oleh awal.

Beberapa keadaan normal yang boleh menyebabkan pembesaran payudara adalah akil baligh, haid, kehamilan, penggunaan pil kawalan kelahiran, dan pengambilan makanan yang tinggi garam atau kafein.

Selain itu, payudara yang membesar juga boleh disebabkan oleh keadaan tidak normal, seperti abses payudara, fibroadenoma, atau barah payudara. Sekiranya ini berlaku, pembesaran payudara perlu mendapatkan pemeriksaan doktor.

Punca Payudara Membesar Yang Perlu Diperhatikan

Payudara membesar kerana penyakit perlu diperhatikan. Walaupun tidak semuanya berbahaya, pembesaran payudara yang tidak normal tetap harus diperiksa oleh doktor. Beberapa penyakit yang boleh menyebabkan pembesaran payudara adalah:

1. Payudara Fibrocystic

Benjolan di payudara boleh menjadi tanda penyakit fibrocystic pada payudara. Benjolan ini tidak barah dan mempengaruhi lebih daripada 50% wanita. Walaupun tidak berbahaya, keadaan ini boleh menjengkelkan kerana benjolan dapat membesar dan menyakitkan sebelum haid dan semasa haid.

2. Fibroadenoma

Fibroadenoma adalah benjolan atau ketumbuhan pada payudara yang bukan barah. Fibroadenoma pada umumnya dialami oleh wanita berusia 20-50 tahun dan jarang dialami oleh wanita yang telah menopaus. Walaupun tidak berbahaya, fibroadenoma masih memerlukan rawatan lebih lanjut, biasanya dengan pembedahan.

3. Abses payudara

Payudara membesar boleh disebabkan oleh pembentukan abses atau pengumpulan nanah di bawah kulit payudara. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Abses payudara boleh menjadikan kulit payudara menjadi merah, hangat, dan bengkak. Pesakit dengan abses payudara juga boleh mengalami demam. Nanah di abses ini perlu dikeringkan. Doktor akan menghisapnya dengan jarum atau membuat sayatan pada abses untuk membolehkan nanah mengalir keluar.

4. Jangkitan payudara

Jangkitan payudara atau mastitis adalah keadaan yang sering dialami oleh ibu yang menyusu. Penyakit ini berlaku apabila bakteria memasuki payudara melalui sakit pada puting. Jangkitan ini menyebabkan bengkak dan sakit payudara. Payudara yang membesar kerana jangkitan biasanya dirawat dengan antibiotik.

5. Kanser payudara

Kehadiran benjolan di payudara disertai dengan pelepasan dari puting walaupun anda tidak menyusu, puting ditarik ke dalam, kulit menjadi tenggelam atau perubahan warna boleh menjadi tanda barah payudara.

Keadaan ini perlu disahkan dengan pemeriksaan dari doktor, iaitu dengan ultrasound, mammogram, dan biopsi. Agar barah payudara tidak dikesan dan dirawat terlalu lama, wanita perlu melakukan pengesanan awal kanser payudara secara berkala.

Bukan hanya payudara wanita, payudara lelaki juga boleh membesar. Keadaan ini dipanggil ginekomastia. Ginekomastia disebabkan oleh perubahan hormon estrogen dan testosteron yang biasanya berlaku semasa akil baligh. Selain itu, ginekomastia juga boleh disebabkan oleh hipertiroidisme, sirosis, dan kesan sampingan ubat.

Memang tidak semua benjolan atau pembesaran payudara berbahaya, tetapi anda perlu segera berjumpa doktor sekiranya pembesaran payudara berlaku di luar waktu haid, tidak bertambah baik, atau disertai dengan gejala yang disebutkan di atas.