Peranan dan Bidang Patologi dalam Dunia Perubatan

Patologi adalah kajian mengenai penyakit dan bagaimana ia berlaku. Patologi bahkan disebut sebagai sains perubatan paling asas. Dalam dunia perubatan, patologi berperanan membantu doktor mendiagnosis pelbagai penyakit.

Selain mendiagnosis penyakit, patologi juga diperlukan untuk menentukan penyebab dan keparahan penyakit, memutuskan langkah pencegahan dan rawatan yang sesuai, dan memantau keberkesanan rawatan yang telah diberikan.

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Profesion Doktor Patologi

Secara umum, terdapat 2 jenis patologi, iaitu patologi anatomi dan patologi klinikal. Di Indonesia, pakar yang mempelajari bidang ini disebut pakar patologi anatomi (SpPA) dan pakar patologi klinikal (SpPK).

Tugas utama ahli patologi adalah untuk mendiagnosis penyakit pada pesakit melalui pemeriksaan yang dilakukan di makmal. Pemeriksaan meliputi analisis sampel organ, tisu, dan cairan tubuh, seperti darah dan air kencing.

Sampel tisu atau organ pesakit biasanya diambil oleh pakar lain yang merawat pesakit (contohnya pakar bedah atau internis) melalui endoskopi atau pembedahan. Sementara sampel darah dan air kencing biasanya akan diambil oleh kakitangan makmal.

Setelah ahli patologi menyelesaikan pemeriksaan, hasil pemeriksaan patologi akan dimasukkan dalam laporan patologi.

Laporan tersebut akan diberikan kepada pesakit dan doktor yang merawat untuk dipertimbangkan oleh doktor dalam menentukan diagnosis, keparahan penyakit, serta langkah-langkah rawatan perubatan untuk menangani penyakit pesakit.

Skop Patologi

Berikut adalah skop kerja dalam bidang patologi secara umum mengikut jenis:

Patologi anatomi

Patologi anatomi adalah cabang patologi yang mengesan penyakit dengan memeriksa sampel organ atau tisu pesakit. Pemeriksaan tisu badan pesakit yang dilakukan oleh ahli patologi anatomi dipanggil pemeriksaan biopsi.

Ahli patologi anatomi sering diminta untuk mengenal pasti sama ada terdapat kelainan pada tisu atau sel pesakit, termasuk mendiagnosis tumor atau barah. Dari pemeriksaan patologi anatomi, dapat ditentukan sama ada tumor jinak atau ganas (barah) bersama dengan tahap barah.

Selain barah, ahli patologi anatomi juga dapat melakukan pemeriksaan untuk mengesan penyakit lain, seperti jangkitan, penyakit ginjal atau hati, dan penyakit autoimun.

Patologi klinikal

Berbeza dengan patologi anatomi yang mengesan penyakit melalui pemeriksaan tisu atau organ badan, cabang patologi klinikal lebih memfokuskan diri pada pemeriksaan sampel cecair badan, seperti:

 • Darah
 • Kencing
 • Pus
 • Kahak
 • Cecair sendi
 • Sumsum tulang
 • Cecair pada organ tertentu, termasuk otak, (cairan serebrospinal), paru-paru, dan rongga perut.

Pakar patologi klinikal biasanya akan diminta untuk menganalisis sampel cecair untuk menentukan tahap kimia tertentu, seperti tahap mineral, kolesterol, elektrolit, gula darah, enzim, antibodi, kepada bahan asing tertentu (antigen) untuk menentukan sama ada terdapat penyakit di pesakit.

Cabang Patologi yang berbeza dan Kegunaannya

Selain teknik pemeriksaan yang dilakukan, patologi juga dapat dibahagikan kepada pelbagai cabang sains berdasarkan bidang yang dipelajari, iaitu:

 • Sitopatologi

  Cytopathology adalah cabang patologi yang mengkaji ukuran, bentuk, dan ciri-ciri sel tubuh normal dan mereka yang mempunyai kelainan atau keadaan tertentu. Pemeriksaan pap smear adalah contoh pemeriksaan yang mengaplikasikan sains sitopatologi.

 • Patologi forensik

  Patologi forensik adalah cabang patologi yang dijalankan untuk membantu proses kehakiman atau penyelidikan undang-undang. Patologi forensik sering digunakan dalam proses bedah siasat atau bedah siasat.

 • Patologi kanak-kanak

  Patologi pediatrik bertujuan untuk memeriksa kelainan atau penyakit yang dialami oleh kanak-kanak, bayi, dan remaja.

 • Neuropatologi

  Neuropathology dilakukan untuk mengenal pasti penyakit yang menyerang otak dan sistem saraf di dalam badan.

 • Patologi genetik

  Patologi genetik digunakan untuk mengenal pasti penyakit yang berkaitan dengan gangguan genetik atau penyakit yang diwarisi (penyakit kongenital).

 • Hematologi

  Cabang patologi ini juga digunakan secara meluas dalam tujuan menyimpan darah di bank darah dan proses pemadanan darah antara penderma dan penerima pemindahan darah.

 • Mikrobiologi

  Patologi mikrobiologi berkaitan dengan diagnosis penyakit berjangkit, seperti jangkitan bakteria, virus, kulat, atau parasit.

 • Imunopatologi

  Imunopatologi adalah cabang patologi yang mengkaji tindak balas sistem imun terhadap penyakit.

 • Dermatopatologi

  Bahagian sains ini mengkaji lebih mendalam mengenai ciri-ciri sel dan tisu kulit yang sihat dengan kulit yang bermasalah. Dengan dermatopatologi, doktor dapat mendiagnosis penyakit kulit, seperti barah kulit, psoriasis, lichen planus, dan penyakit kulit autoimun.

Semasa menjalankan tugasnya, pakar patologi bekerja lebih banyak di makmal, sehingga pesakit jarang bertemu mereka secara bersemuka. Walau bagaimanapun, peranan ahli patologi sangat penting untuk membantu doktor mendiagnosis penyakit pesakit. Dengan cara itu, pengamal am atau pakar dapat memberikan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found