Keseleo pergelangan kaki - Gejala, penyebab dan rawatan

Keseleo buku laliatau pergelangan kaki adalah kecederaan pada pergelangan kaki yang dipusingkan atau dipintal. Kecederaan ini menyebabkan tisu di pergelangan kaki atau pergelangan kaki meregang atau terkoyak.

Keseleo pergelangan kaki atau keseleo boleh berlaku pada sesiapa sahaja, terutamanya semasa sukan yang melibatkan otot kaki. Menurut data, keseleo pergelangan kaki lebih biasa berlaku pada lelaki berusia hingga 25 tahun. Walaupun pada wanita, ia lebih biasa pada usia lebih dari 30 tahun.

Keseleo adalah kecederaan pergelangan kaki yang paling biasa, di sebelah patah tulang atau patah tulang. Kedua-dua keadaan melibatkan ligamen dan tulang pergelangan kaki. Selain itu, kecederaan pergelangan kaki juga boleh mengakibatkan tendon tegang atau koyak.

Sebilangan besar kes terseliuh pergelangan kaki ringan dan boleh dirawat dengan rawatan di rumah. Tanpa rawatan yang betul, pergelangan kaki yang terseliuh dapat melemahkan dan terdedah kepada kecederaan. Sementara itu, untuk kes yang teruk, seperti air mata ligamen, doktor perlu melakukan pembedahan.

Gejala Keseleo Pergelangan Kaki

Gejala utama pergelangan kaki terseliuh adalah sakit di pergelangan kaki, terutama ketika berdiri atau berjalan. Kesakitan ini berlaku selepas kecederaan, sering menghasilkan bunyi seperti pop.

Selepas itu, pergelangan kaki akan kelihatan lebam dan bengkak. Pergelangan kaki juga mungkin terasa kaku dan lembut ketika disentuh.

Bila hendak berjumpa doktor

Pergelangan kaki yang terseliuh, sebenarnya tidak memerlukan penghidapnya untuk berjumpa doktor. Walau bagaimanapun, jika terdapat aduan berikut, anda harus segera berjumpa doktor:

 • Kesakitan yang tidak dapat ditanggung
 • Aduan tidak dikurangkan dalam 5-7 hari
 • Tidak boleh berjalan

Punca Keseleo Ankle

Keseleo pergelangan kaki atau keseleo boleh terjadi apabila pergelangan kaki bergerak melebihi jarak pergerakan normal. Pergerakan yang melebihi had ini cenderung dialami apabila:

 • Jatuh dengan kedudukan buku lali yang berpusing.
 • Berjalan di permukaan lantai yang tidak rata.
 • Semasa bersenam, terutamanya berlari.
 • Kaki melangkah sambil bergerak.

Diagnosis Keseleo Pergelangan Kaki

Pada mulanya, doktor akan bertanya mengenai kronologi kecederaan sebelum melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor akan menekan kawasan pergelangan kaki dengan lembut untuk menentukan di mana kecederaannya.

Untuk menentukan jarak pergerakan pergelangan kaki setelah kecederaan, pergelangan kaki pesakit juga akan digerakkan ke pelbagai arah.

Sekiranya keadaan keseleo pergelangan kaki dianggap teruk, doktor boleh melakukan pemeriksaan lebih lanjut, termasuk:

 • Foto sinar-X

  Prosedur ini dilakukan untuk melihat struktur tulang pergelangan kaki.

 • Ultrasound pergelangan kaki

  Ultrasound bertujuan untuk melihat keadaan tisu ketika digerakkan dalam kedudukan yang berbeza.

 • CT sboleh atau MRI

  Kedua-dua ujian imbasan ini dapat menunjukkan sama ada sendi pergelangan kaki bergerak tidak normal, serta melihat keadaan kerosakan tisu atau tulang pada sendi pergelangan kaki (buku lali).

Rawatan Keseleo Pergelangan Kaki

Rawatan untuk pergelangan kaki yang terseliuh atau terseliuh bertujuan untuk melegakan gejala, seperti sakit dan bengkak di pergelangan kaki, dan membiarkan pergelangan kaki bergerak normal semula secepat mungkin.

Pengendalian di Rumah

Untuk kecederaan pergelangan kaki kecil, rawatan boleh dilakukan di rumah dalam beberapa langkah:

 • Rehatkan pergelangan kaki anda

  Elakkan aktiviti yang boleh meningkatkan rasa sakit, bengkak, atau ketidakselesaan.

 • Kompres sejuk pergelangan kaki

  Kompres pergelangan kaki dengan ais batu yang dibungkus dengan tuala atau beg. Lakukan kompres selama 20-30 minit, 3-4 kali sehari.

 • Belat buku lali

  Balut pergelangan kaki dengan pembalut elastik. Belat ini bertujuan untuk melegakan bengkak, mengurangkan pergerakan, dan sokongan.

 • Naikkan pergelangan kaki

  Semasa berbaring, jaga kaki lebih tinggi daripada dada. Tujuannya adalah untuk mengurangkan pembengkakan pada buku lali.

Sekiranya kesakitan tidak dapat ditanggung walaupun anda telah mengambil ubat sakit, seperti parasetamol, segera berjumpa doktor.

Doktor anda boleh memberi anda ubat anti-radang bukan steroid, seperti ibuprofen atau diclofenak, untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak. Doktor juga boleh mengesyorkan penggunaan tongkat tongkat atau pelempar, jika difikirkan perlu.

Prosedur Operasi

Sekiranya rawatan di atas tidak dapat merawat pergelangan kaki yang terseliuh, doktor ortopedik boleh melakukan pembedahan dengan:

 • arthroscopy

  Arthroscopy dilakukan untuk memperbaiki kerosakan tisu, seperti rawan longgar atau tisu yang terperangkap dalam sendi. Tindakan ini dilakukan dengan menggunakan alat khas dalam bentuk selang kecil dengan kamera di hujungnya.

 • Pembedahan rekonstruktif

  Pembedahan ini dilakukan untuk memperbaiki tisu yang koyak atau menggantinya dengan tisu yang sihat dari kaki yang bertentangan.

Fisioterapi

Setelah pulih dari kecederaan, doktor pemulihan perubatan akan melakukan fisioterapi untuk memulihkan fungsi pergelangan kaki. Fisioterapi dilakukan dengan menggerakkan dan menguatkan otot-otot di kaki, supaya daya tahan, ketangkasan, dan keseimbangan seseorang tetap normal ketika melakukan aktiviti.

Keseleo pergelangan kaki ringan biasanya memerlukan 6-12 minggu untuk pulih.

Komplikasi Pergelahanya kaki terseliuh

Komplikasi boleh timbul selepas keseleo pergelangan kaki. Komplikasi ini timbul sekiranya kecederaan tidak dirawat dengan baik, melakukan aktiviti terlalu cepat selepas kecederaan, atau terseliuh berulang kali. Komplikasi yang timbul termasuk:

 • Kecederaan jangka panjang (kronik) pada pergelangan kaki.
 • sendi buku lali menjadi tidak stabil dan terdedah kepada kecederaan.
 • Artritis (senikritikal) buku lali

Pencegahan Keseleo Pergelangan Kaki

Untuk mengelakkan keseleo pergelangan kaki atau kecederaan pergelangan kaki, ada beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan. Salah satunya ialah memanaskan badan sebelum bersenam dan memilih jenis senaman yang sesuai dengan kemampuan anda.

Sekiranya anda merasa letih, anda harus mengurangkan kelajuan anda atau berhenti bergerak. Di samping itu, pilih kasut yang sesuai dengan saiz dan jenis aktiviti kaki anda.