Sinopharm Vaccine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vaksin sinofarm adalah vaksin untuk mencegah jangkitan dengan virus Corona atau COVID-19. Vaksin Sinopharm dirancang untuk menjadi sebahagian daripada Vaksinasi bebas atau vaksinasi gotong royong di Indonesia.

Vaksin Sinopharm mengandungi virus Corona yang tidak aktif (virus yang tidak aktif). Vaksin Sinopharm berfungsi dengan mencetuskan sistem imun untuk menghasilkan antibodi yang dapat melawan virus Corona.

Vaksin Sinopharm mula dikembangkan pada awal tahun 2020 oleh China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), yang merupakan syarikat farmaseutikal milik kerajaan China. Vaksin Sinopharm COVID-19 diberi nama BBIBP-Corv.

Dari hasil percubaan klinikal tahap ketiga yang dijalankan oleh Sinopharm di China, vaksin BBIBP-Corv dikatakan mempunyai nilai keberkesanan, iaitu kesan perlindungan terhadap COVID-19, sebanyak 79.34%. Jumlah ini telah melebihi standard keberkesanan minimum yang ditetapkan oleh WHO, iaitu 50%.

Ujian vaksin sinofarm telah dilakukan di sejumlah negara selain China, termasuk Emiriah Arab Bersatu, Maghribi, Mesir, Bahrain, Jordan, Pakistan, dan Argentina. Sejauh ini, vaksin Sinopharm telah mendapat izin penggunaan kecemasan dari pihak kesihatan di China.

Tanda dagangan vaksin Sinopharm: -

Apa itu Sinofarm.Vaksin

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVaksin Covid-19
ManfaatMencegah COVID-19
Digunakan olehDewasa berumur 18 tahun ke atas hingga 60 tahun
Vaksin Sinopharm untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Tidak ada data yang mencukupi mengenai keberkesanan dan keselamatan vaksin Sinopharm pada wanita hamil dan menyusui. Vaksin ini tidak boleh digunakan oleh wanita hamil dan ibu menyusu.

Bentuk ubatSuntik

Amaran Sebelum TerimaSinofarm.Vaksin

Vaksin sinofarm adalah sejenis vaksin yang berasal dari virus yang mati. Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menjalani vaksinasi COVID-19 dengan vaksin Sinopharm, iaitu:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Vaksin sinofarm tidak boleh diberikan kepada seseorang yang alah kepada bahan-bahan dalam vaksin ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami demam, sesak nafas, batuk, atau gejala COVID-19 yang lain. Vaksin sinofarm tidak boleh digunakan oleh orang yang mengalami COVID-19.
 • Beritahu doktor anda jika anda menjalani terapi dengan ubat imunosupresan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit yang melemahkan sistem imun anda, sedang menjalani rawatan dengan ubat imunosupresif atau kemoterapi, atau baru-baru ini menjalani pemindahan organ.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.
 • Beritahu doktor tentang sejarah perubatan anda, termasuk jika anda pernah atau pernah menghidap penyakit paru-paru, penyakit autoimun, HIV / AIDS, atau gangguan darah.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan selepas suntikan vaksin Sinopharm.

Dos dan Memberi JadualSinofarm.Vaksin

Berdasarkan Keputusan Ketua Pengarah Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Kementerian Kesihatan Nombor HK.02.02 / 4/1/2021 mengenai Arahan Teknikal Pelaksanaan Vaksinasi dalam konteks Pandemik COVID-19, vaksin COVID-19 mesti diberikan dalam jumlah dos dan dos mengikut cadangan.

Vaksin sinofarm disuntik 2 kali dengan jarak 21 hari. Dos vaksin Sinopharm yang diberikan dalam satu suntikan adalah 0.5 ml.

Vaksin Sinopharm disuntik ke otot (intramuskular / IM) di lengan atas dengan jarum suntik sekali pakai (matikan picagari secara automatik/ IKLAN).

Kaedah Memberi Sinofarm.Vaksin

Vaksin Sinopharm akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor di perkhidmatan vaksinasi.

Sebelum menyuntik vaksin, doktor atau pegawai perubatan akan membuat pertanyaan dan jawapan ringkas dan membuat pemeriksaan untuk memastikan anda berada dalam keadaan sihat dan bersedia untuk diberi vaksin. Sekiranya anda demam semasa pemeriksaan, vaksinasi tidak boleh dilakukan.

Vaksin Sinopharm ditujukan untuk orang dewasa berumur 18-60 tahun. Keberkesanan dan keselamatan vaksin ini belum diketahui oleh orang tua yang berumur lebih dari 60 tahun.

Selepas suntikan vaksin, anda akan diminta untuk tinggal di perkhidmatan vaksinasi selama 30 minit. Ini perlu dilakukan untuk menjangkakan kejadian AEFI (kejadian susulan selepas imunisasi).

Penyimpanan vaksin sinofarm dilakukan oleh petugas vaksin mengikut prosedur operasi standard, yang disimpan di a peti sejuk vaksin (peti sejuk khas untuk vaksin), dengan suhu 2-8 ° C, dan dilindungi dari sinar matahari langsung.

Walaupun anda telah mendapat vaksinasi, anda masih harus mematuhi protokol kesihatan 3M, iaitu memakai topeng, menjaga jarak dan menghindari orang ramai, dan mencuci tangan dengan sabun dan air yang mengalir.

Interaksi Vaksin Sinofarm dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak ada kesan interaksi yang diketahui yang boleh berlaku jika vaksin Sinopharm digunakan bersama dengan ubat lain. Untuk menjangkakan kesan interaksi antara ubat, beritahu doktor anda tentang apa-apa ubat, makanan tambahan, atau produk herba yang anda ambil sebelum menerima vaksin Sinopharm.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vaksin Sinofarm

Berdasarkan analisis data percubaan klinikal fasa 2, kesan sampingan vaksin Sinopharm diklasifikasikan sebagai ringan-sederhana, tidak berbahaya, dan dapat pulih dengan cepat. Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas vaksin Sinopharm disuntik:

 • Kesakitan dan kemerahan di kawasan suntikan
 • Demam ringan
 • Sakit kepala
 • Keletihan

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk, serta jika anda mengalami kesan sampingan lain yang lebih teruk. Selain itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah suntikan vaksin Sinopharm.