Bahaya Vertigo Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda sering merasa pening berpusing sehingga kehilangan keseimbangan, berhati-hatilah anda mungkin mengalami vertigo. Gangguan kesihatan ini tidak dapat diabaikan dan dipandang ringan, kerana vertigo yang berulang tiba-tiba boleh membahayakan.

Vertigo adalah sensasi yang tidak seimbang yang akan membuat anda merasa seperti berputar atau persekitaran anda berputar. Serangan vertigo boleh berlaku secara tiba-tiba dan berlangsung selama beberapa saat, atau mungkin bertahan lebih lama. Ini boleh mengganggu dan tidak selesa.

Kenali Vertigo dan Bahayanya

Berdasarkan penyebabnya, vertigo dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu vertigo tengah dan periferal. Vertigo tengah adalah sejenis vertigo yang disebabkan oleh gangguan sistem saraf pusat.

Manakala vertigo periferal adalah sejenis vertigo yang disebabkan oleh masalah dengan organ keseimbangan di telinga dalam. Vertigo periferal adalah jenis vertigo yang paling biasa.

Apabila serangan vertigo berlaku, gejala dan keluhan berikut mungkin muncul:

  • Pusing berpusing, atau keadaan sekelilingnya bergerak. Gejala ini boleh berlaku walaupun anda masih dalam keadaan senyap.
  • Kehadiran pergerakan mata yang tidak normal yang disebut nystagmus.
  • Pening dan muntah.
  • Sakit kepala.
  • Berpeluh.
  • Deringan di telinga atau kehilangan pendengaran.

Pelbagai Bahaya Vertigo

Vertigo adalah gejala penyakit. Bahaya vertigo akan bergantung kepada penyakit yang mendasari. Walau bagaimanapun, apabila serangan vertigo berlaku, perkara berikut dapat membahayakan penderita:

1. Meningkatkan risiko kemalangan semasa memandu

Sekiranya anda sering mengalami pening atau sensasi berpusing dan memandu kenderaan anda sendiri, anda harus lebih berhati-hati. Sekiranya vertigo berulang ketika anda memandu, kemalangan boleh berlaku yang boleh membahayakan anda dan orang lain.

2. Menyebabkan kejatuhan kerana kehilangan keseimbangan

Selain itu, orang yang mengalami vertigo juga boleh jatuh dan mengalami kecederaan kerana tidak dapat mengekalkan kedudukan dan keseimbangan.

3. Mengganggu pendengaran

Sekiranya vertigo disebabkan oleh gangguan pada organ keseimbangan di telinga, kekambuhan vertigo dapat disertai dengan gangguan pendengaran, seperti dering di telinga, penurunan kemampuan pendengaran, dan bahkan gangguan pendengaran.

4. Mengganggu aktiviti harian

Dalam kes kronik, vertigo juga boleh mengganggu aktiviti harian. Ini kerana vertigo dapat berulang secara tiba-tiba. Apabila vertigo naik, anda sukar berdiri dan berjalan, yang akan membatasi aktiviti dan kerja anda.

5. Menjadi tanda strok atau masalah lain di otak

Sekiranya berulang berulang, terutamanya jika disertai dengan gejala lain, seperti kelemahan pada satu sisi badan atau kesukaran mengawal pergerakan badan, vertigo boleh menjadi tanda gangguan sistem saraf. Salah satunya adalah strok, yang boleh menyebabkan kecacatan kekal dan bahkan mengancam nyawa.

Jika dilihat dari pelbagai bahaya yang boleh terjadi, vertigo tidak boleh dianggap remeh dan perlu segera dirawat oleh dokter. Untuk mengurangkan bahaya vertigo, anda perlu:

  • Lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti darah tinggi, diabetes, dan riwayat strok.
  • Mengawal pengambilan garam untuk mengurangkan gejala vertigo pada penyakit Meniere.
  • Ikuti nasihat doktor untuk melakukan pemulihan vestibular secara berkala, jika anda mengalami vertigo periferal. Ini dapat membantu mencegah vertigo berulang.

Jangan memandang rendah aduan vertigo. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai, agar anda dapat mengelakkan pelbagai bahaya vertigo di atas.